Lisa Tønne trives godt i travmiljøet og har vært i stallen til Anders Wolden på Bjerke hver uke det siste året.
Hest

Hestene og stallen har alltid vært et fristed for meg

Lisa Tønne ble introdusert for travsporten i fjor høst. Hun ble hektet direkte. 42-åringen fra Trondheim har ridd siden hun var ti år, trent galopphester på Øvrevoll og er nå klar for å ta kuskelisens – helst bak rumpa til «Tusvik & Tønne»-hesten.

Lisa Tønne er kjent som komiker, skuespiller og programleder. I tospann med Sigrid Bonde Tusvik i Tusvik & Tønne har hun hatt en av landets mest populære podcaster de siste årene. Duoen er kjent for å snakke rett fra levra.

Men ved siden av å leve av å underholde andre, har hester spilt en stor og viktig rolle i Lisa Tønnes liv. Hesteinteressen har hun hatt fra hun var liten, og den blomstrer fortsatt. Nå er det travsporten som opptar 42-åringen fra Trondheim. Født i Iran under navnet Forozan Sadeghi Naser, men adoptert av et trøndersk ektepar som ga henne navnet Lisa Tønne.

Lisa Tønne fikk smake på søla da hun lå i rygg på Gone With the Wine og Cathrine Dahle. Hestene trenes stort sett i speecart, men Tønne har også kjørt hurtig i sulky og gleder seg til hun en dag kan kjøre løp.

Trener til lisens

En kjølig novemberdag møter vi henne i stallen til Anders L Wolden på Bjerke travbane. Der er nemlig der hun har lært å kjøre hest. Hver uke det siste året har hun kommet for å kjøre med mål om ta kuskelisens. Lisenskurset som skulle vært på Bjerke i høst ble avlyst på grunn av for få påmeldte, så kuskedrømmen er foreløpig utsatt.

Mer tid til trening! Banen er klinete da Tønne er på plass for å kjøre med 3-årshoppa Comtessa de Chagny. I varming ligger hun i front, mens i bane-heatene ligger hun i rygg. Brillene dekket seg fort av søle og sikten ble dårlig.

– Jeg så ingenting! Ettersom jeg er lam i halve ansiktet sliter jeg med å blunke på det ene øyet, og da sliter jeg når jeg får grus i det. Hva gjør kusker når det er slikt føre?, spør Lisa på vei ned i stallen etter endt økt – både hun og hesten dekket av søle. Nettingbriller bør nok testes.

Tønne ble forøvrig lam da hun opererte ut en godartet hjernesvulst i Tyskland i 2012. Nå er hun aktuell med NRK-serien «Håpets Marked» hvor hun følger nordmenn som reiser til utlandet for å få behandling de ikke får i Norge.  

Travsport er blitt Lisa Tønnes nye hobby. Med lang bakgrunn fra ulike hestemiljøer tok det ikke lang tid før Tønne fikk taket på travkjøringen.

Forelsket i lipizzaneren

Lisa Tønne var ikke mer enn ni-ti år gammel da hun ble bitt av hestebasillen.

– Jeg begynte på ridekurs på Bruråk utenfor Trondheim. Ingen av foreldrene hadde noe forhold til hest, men hestene var liksom min første store forelskelse. Det ble nesten som et kjærlighetsforhold. Som 12-åring var jeg på rideleir med islandshester hvor vi red på fjellet, mimrer Tønne.

Så kom en hvit lipizzaner inn i livet hennes.

– Vi hadde hytte ved en stall hvor det stod travere, og en lipizzaner. Jeg møkket og gikk lange turer med åringene for å venne dem til å bli håndtert. Jeg husker først jeg fikk lov til å sitte på lipizzaneren, og det var en stor opplevelse. Jeg drømte jo om å få ri henne, forteller Tønne og fortsetter:

– Eieren sa at det ikke var noen nybegynnerhest. Hun hadde selv falt av og blitt redd henne. Hestefolk er jo en spesiell type folk. Ingen er bedre til å gi råd, og ingen er dårligere til å ta imot råd enn hestefolk. Alle vet best selv, sier hun – aldri redd for å si det hun mener.

– Men så fikk jeg, tolv år gammel, lov til å ri henne. Barbak. Jeg skulle skritte ned veien, snu og galoppere hjem. Jeg satte avgårde. Hun stakk nok egentlig på vei hjem, men jeg jagde bare enda mer på henne. Totalt uredd. Etter det fikk vi noen fantastiske år sammen.

– Jeg tok bussen ut dit hver helg når vi ikke var på hytta, og bodde der og gjorde alt stallarbeidet mot at jeg fikk ri, legger hun til.

Lipizzaneren skulle selges, og pappa Eirik sa nei. I stedet fikk hun en dølahest som fôrhest på Bruråk.

Fristed

Lisa Tønne prater fritt om det meste. Hun hadde ikke den enkleste oppveksten, og som ungdom hang hun i dårlige miljøer. Hun kaller det en identitetskrise. Hun følte på at hun var annerledes. Blant annet handlet det om at hun var adoptert. Hun var blant de siste adoptivbarna fra Iran som ble adoptert til ikke-muslimske adoptivforeldre.

– Hvor mye betød hestene for deg i oppveksten?

– Hestene og stallen har alltid vært et fristed for meg. Hestene har alltid vært en rettesnor. Det er et godt sted å koble ut. Hestemiljøet gir f... i hvem du er. Hvis jeg driter meg ut, får jeg like mye kjeft som alle andre. Og det liker jeg.

Oppover i tenårene var det andre ting som opptok Lisa Tønne, og hun fikk et opphold fra hestene.

– Jeg har jo aldri konkurrert selv, og hadde derfor ikke noe som drev meg videre. Jeg liker å ha et prosjekt. Ikke bare ri på tur. Det ville blitt for kjedelig for meg nå. Jeg må ha et mål og noe å trene mot, sier Tønne.

Lisa Tønne varmer opp Comtessa du Chagny før de skal kjøre to heat i banen.

Til sykehus på Sicilia

Så ble hun utsatt for en stygg ulykke – med en travhest i Italia. Fortsatt var Lisa Tønne like fryktløs som hun var da hun redd barbak i full galopp som 12-åring.

– Jeg jobbet for et reisebyrå, og vi var på tur til Sicilia. Jeg har alltid ville oppsøke hester, og jeg tenkte det kunne bli noen skikkelig kule bilder av at jeg red. Vi fant en stall på en avsideliggende plass, hvor ingen snakket engelsk. Det var en travstall, og de måtte til en annen stall for å hente sal. Allerede da burde jeg jo skjønt lunta. Jeg fant en svær, flott hingst som jeg tenkte ville ta seg bra ut på bilder. Han stod og stampet i bakken. Alle varsellampene burde begynt å lyse, men nei. Jeg var helt fryktløs og dum. Jeg hadde joggesko og ingen hjelm, og slang meg oppå, forteller Tønne.

Hun fortsetter:

– Vi red ned en bratt brosteinsbakke for å komme ned til et strekke. Jeg red fram og tilbake tre-fire ganger, og det gikk fint. Hesten hadde nok ikke blitt ridd før, og jeg måtte jage ham opp i så stor fart at jeg fikk jaget ham over i galopp. Eierne syntes det nok var kult, og ville vise ham fram enda mer. Så det begynte å hoie og skrike, og fikk ham til å steile. Han ble ordentlig bøs, for dette var en grisete hingst. Så var jeg så dum at jeg skulle ri en siste gang. Jeg ga ham en i rumpa, og han freaket helt ut. Jeg fortjente det, dum som jeg var! Hesten stakk, og det var null bremser eller styring. Da jeg prøvde å «brekke» ham inn på en volte, bare bukket han. Jeg skjønte at det kom til å gå galt, så jeg tok beina ut av stigbøylene for ikke å henge fast. Jeg klamret meg på så lenge som mulig, men det tok ikke lang tid før jeg kræsjet i bakken. Jeg landet i en steinrøys, uten hjelm. Jeg ble liggende urørlig på bakken og skrike.

– Han som var med meg var livredd for brukket rygg, for jeg tisset på meg. Men jeg fikk sagt: «Slapp av, jeg bare tisset på meg fordi jeg ikke orket å vente til jeg kom til sykehuset», legger hun til og ler.

Resultatet ble fire dager på sykehus på Sicilia.

– Jeg fikk to hull i bakhodet, men heldigvis ingen brudd. Men jeg måtte gå med en skinne på beinet i nesten et halvt år for å støtte opp ankelen, og jeg kjenner fortsatt den dag i dag at jeg slo nakken.

– Red med dødsangst

Ulykken gjorde noe med den fryktløse Lisa Tønne. Det merket hun da hun ble med ei venninne til Øvrevoll.

– Jeg red mens jeg hadde skinnen på beinet, men det var på en fjording, og jeg kjente ingen frykt. Så skulle jeg ri på tur med en galopphest på 174 centimeter. Det var en nervøs hest, som bukket og bukket da jeg red ut. Plutselig blir jeg helt lammet av frykt. Det var som å være tilbake i den situasjonen fra Italia. Nesten som et angstanfall. Da vi kom tilbake til stallen og hadde overlevd turen, kjøpte jeg den, forteller Tønne.

– Hvorfor?

– Jeg red med dødsangst i to år! Jeg hadde alltid vondt i magen da jeg skulle ut å ri ham. Men jeg kunne ikke bli redd og la frykten vinne. Jeg følte at hvis jeg ikke red ham, kom jeg ikke til å tørre å ri igjen, sier Lisa som sanket noen premier og trippelplasser med en storvokste fullblodshesten.

– Skvatt han én gang på starten av turen, var turen ødelagt. Men jeg red ham ikke på banen på Øvrevoll, det turte jeg ikke.

Over kneika

Lisa Tønne red ikke bare Ashdod, men hun var med og red flere hester på stallen. Da ble hun kjent med åringen Slim Shady.

– Jorun Gaarder og jeg var de som var lette nok til å ri åringene. Så fikk jeg ri Slim Shady, som var en liten åring. Jeg følte meg som kongen på haugen oppå ham! Da kjente jeg at jeg var over kneika, sier Tønne.

Den sommeren solgte hun Ashdod og kjøpte Slim Shady.

– Alt jeg er redd for, må jeg stupe med hodet først inn i. Jeg vil være hun som får til alt. Det gir en vill mesteringsfølelse. Men det endret seg etter at jeg fikk barn. Jeg vil ikke bli lam fra livet og ned nå som jeg har barn.

Sammen med mannen Kyrre Holm Johannessen har hun barna Lola (9) og Jakob (11). Lola har forøvrig arvet hesteinteressen fra mor, og er stadig og rir på ponniene på travskolen på Bjerke mens Lisa Tønne kjører hest.

Hesten og kusken var like sølene etter treningsøkten i banen.

Omskolert

Med Slim Shady red hun hurtigarbeidene selv på Øvrevoll.

– Jeg var livredd! Jeg hadde ham i mange år. Han hadde fart, men han hadde ikke beina til å tåle påkjenningen. Etter at han tro en spiker helt opp i hovbeinet, stod han på Veterinærhøgskolen i én måned. Jeg bodde i nærheten, og det ble mitt nye stallmiljø. Etter å ha stått på tre bein i en måned fikk vi ham ikke i skikk til å gå løp igjen. I stedet omskolerte jeg ham til ridehest, forteller 42-åringen.

Hun red han fram til hun var gravid i fjerde måned, da ga hun ham bort. Da barna ble noen år, ble savnet etter hestene større. Men hun returnerte ikke til Øvrevoll-miljøet.

– Det satt lengre inne å dra tilbake dit når jeg hadde fått to barn. Det er jo risikosport. I stedet fant jeg en stall med islandshester hvor jeg begynte å ri.

– Jeg liker å være litt redd

Så ble hun introdusert for travsporten. Märtha Louise inviterte kjendiser til Hest360-løpet på Bjerke under Klasseløpshelgen i fjor. Lisa Tønne kjørte Veggie Hanover (med Kristine Kvasnes som makker) og tapte på målfoto. Det ga mersmak.

– Jeg hadde aldri kjørt hest før, men jeg liker å være litt redd. Jeg trenger fart og spenning. Alle sa at jeg kom til å få sjokk over hvor fort det går, men jeg hadde jo ridd på Øvrevoll. Og det går fortere. Men jeg fikk kicket og syntes bare det var gøy, sier Tønne.

– Siden jeg hadde bakgrunn fra galoppen, tenkte jeg kanskje at jeg kunne få til dette. Jeg gidder ikke å prøve meg på noe uten å ha et håp om å bli god. Jeg har et stort konkurranseinstinkt. Dessuten savnet jeg stallmiljøet på Øvrevoll. På islandsheststallen red jeg mest alene på formiddagen. Mye av kosen er jo miljøet i stallen. Dessuten kjeder jeg meg hvis jeg ikke får en utfordring, fortsetter hun.

Gjennom Rikstoto ble hun satt i kontakt med Wolden.

– At Anders er trønder hjelper jo også, det er jo det beste folkeslaget på jorda! Jeg er veldig glad for at han ville ha en plagsom fis som meg i stallen. Jeg stoler på ham. Når han gir meg en hest å kjøre, vet jeg at han mener jeg takler den hesten. Han har aldri utsatt meg for noe farlig. Det er viktig, for er man redd, tar man valg som kan bli farlig, sier Tønne som kunne trengte noen få turer i dobbeltsulky før hun kjørte på egenhånd. Hestetekket har hun hatt hele livet.

Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik er blant annet sammen om «Tusvik og Tønne» podcasten. Nå vil de skaffe seg en travhest.

– Kommunikasjonen er vel så viktig her

– Hvilket inntrykk hadde du av travsporten?

– At det var litt harry. Det er ikke tvil om at travsporten har et sånt rykte. Men da har man ikke sett sporten innenfra. Det er fascinerende å se hvordan hestene trener. Det er toppidrettsutøvere. I galoppmiljøet så vi litt på trav som hestens kappgang, og lo litt av det. Det har forandret seg veldig, sier hun.

– Dessuten synes jeg travet er mer rettferdig. Man har sjanse til å lykkes uten å ha den dyreste hestene, legger hun til.

– Hva har overrasket deg mest med travsporten?

– Ikke noe har vel egentlig overrasket meg så mye. Kanskje er det et «mildere» konkurransemiljø. Folk er kule med hverandre, og unner hverandre å vinne. Jeg synes ikke det er så mye drittslenging. Man skjønner at hvis det går bra for noen, er det bra for sporten. Hestene trener hardt, men det gjør galopphestene også. Det er godt å se at hestene blir godt tatt vare på.

– Å sitte bak i vogna og se på de atletiske kroppene jobbe er virkelig rått. Det handler jo om mye av det samme som ridning. Man flyter med hesten når man kjører også. Kommunikasjonen er vel så viktig når man kjører. Jeg tenkte først at jeg ikke ville få samme følelse med hestene, men det gjør jeg, sier Tønne

som liker å følge med på hvordan hestene på Wolden-stallen gjør det i løp.

– Jeg er blitt hektet og synes det er gøy å se løp. Foreløpig er det mest gøy å se løp hvor de hestene jeg selv har kjørt starter. Det er gøy å se dem prestere i løp. De er så tapre. Jeg blir fascinert av idrettsprestasjonen til hesten. Det tror jeg man av og til glemmer litt, sier hun med et smil.

Tusvik & Tønne-hesten

Egentlig skulle kuskelisensen vært i boks i løpet av 2020.

– Det blir ikke før til våren. Det er vanskelig å ta lisenskurset andre steder enn Bjerke når man ikke har egen hest å bruke, sier Tønne som har planer om å gjøre noe med akkurat det.

– Vi har tenkt til å kjøpe «Tusvik & Tønne-hesten». Det skal vi få til. Det må være en hest jeg kan kjøre med selv. Planen er å selge den ut i mange andeler, sier Tønne som er kommet i travsporten for å bli.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng