Close

Logo

Det er 1462 brukere på siden. 33 brukere er logget inn. Mandag 30.11.2015 kl 21:40

TB: Forfangen hest?

(Skoleoppagve i sikte!)
Det finnes faktisk det flertallet der ute som ikke helt vet hva dem skal se etter om de mistenker forfangenhet hos sin hest, ei heller vet de grunnen for det. Den kanskje mest kjente og utbredte teorien om årsaken til forfangenhet er overvekt. En overvektig hest er mye mer utsatt for litt forskjellige skader o.l, blant annet forfangenhet. Det er en svært smertefull lidelse, hvor man i mange tilfeller faktisk får akutt forfangenhet, kronisk eller at man til slutt må avlive.
Her ser vi hvordan hovbenet har rotert, grunnet forfangenhet (Rikstottoklinikkene, 2009).

Hva er laminitt?

Laminitt, som er et annet ord for forfangenhet, er en hovsykdom hos hovedsaklig hest. (Forekommer hos alle hovdyr+ noen klovdyr) Med forfangenhet forbinder vi ofte med tidlig sluppet på beitet, frost i gresset, for mye karbohydrater i fòrrasjon. Når en hest blir forfangen oppstår det en betennelse inni hoven, men det er viktig å få med seg at tegn på forfangenhet ikke bare gjelder høvene. Hesten kan ha problemer andre steder i kroppen som resulterer i forfangenhetsutbrudd. Ofte blir det sagt at hovbenet roterer-  mens noen andre mener at egentlig er det at hovkapselen løsner og river seg vekk fra hovbenet. Sykdommen er en oppsamling av væske, som som regel stammer  kommer fra mage/tarm område.

Hovsykdommen deles inn i to kategorier: akutt og kronisk. Akutt er som regel førstegangstilfelle, mens kronisk er at sykdommen kommer og går.

Med en gang man hører forfangenhet og hvor smertefull den er, tenker man automatisk mest mulig hvile. Min mening  og  erfaring nok mest mulig mosjon ute i en noe mindre innhegning, så lenge hesten klarer å stå på bena og ikke ligger. Mange utdannede hovslagere eller hovtrimmere anbefaler skoløs hest, da dette øker sirkulasjonen i høvene. 

En enkel forklaring på akutt laminitt er:

Akutt forfangenhet er en betennelsestilstand i lamellene i lærhudene i høvene. Lærhuden er der hvor det er tilgang på blodårer på innsiden av hoven, hvor bladene hovner opp mens væske siver ut (Bakken, 2009, s. 144). Siden hovkapselen ikke kan gi etter blir det et stort press på de følsomme områdene inni hoven. Væske lekkasjen gjør at det faste sambandet mellom lærhuden og hovveggen blir svekket. Når forfangenheten går fra akutt til kronisk vil trekket fra den dype bøyesene få hovbenet til å dreie med seg spissen nedover slik at knokkelen presser mot sålen og i ytterst ekstreme tilfeller går gjennom sålen. Endringen går ikke tilbake og kronisk forfangenhet er et faktum.

( Noen typiske tegn på forfangenhet er at hesten flytter vekten bakover, svetting, stressa, vil helst være i fred, feber, pulserer i bena, stokk halt osv.)


Fenylbutazon- smertestillende medisins middel for hest.

Årsak og behandling

Det er mange årsaker, men den vanligste er som tidligere skrevet overvekt hos hest, mens de mer noe uvanlige tilfellene har oppstått under drektighet, gjerne siste del før følling på grunn av at byrden har blitt tilbakeholdt. Overvekt hos hester går kun utover dens skjelett, som svekkes voldsomt ettersom 4 bein ikke kan bære for mye overvekt. Brått forskifte, forspising, for kraftig beite, store megnder kaldt drikkevann, overbelastning og diverse infeksjoner er også noen faktorer. Spesielt de mer tyngre hesterasene er mer utsatt enn andre. Noen forskere mener også at siden man ikke helt er sikre på dette med tyngre hesteraser, burde man være mer på vakt med tanke på arvelige faktorer.

Tilværelsen hos en utsatt hest eller en allerede angrepet hest må forandres totalt. Sukker i kostholdet skal ut, mens fiberet skal inn. Epler, brød, melasse, sukker og mat med mye stivelse står ikke på anbefalt listen, for å si det sånn. Karbohydrater skal også rett ut! Det angrepede dyret kan stå ute å bevege seg som den selv vil, men skal ikke rides eller trenes fra eiers side. Noen anbefaler lett skritt mosjon, da sirkualsjonen i høvene øker. Gress er også strengt forbud på grunn av stivelses og sukkerinnholdet. Tilkalling av veterinær straks etter oppdagelse avgjør hvilke fremtidsutsikter hesten din har. Tykt lag med flis inni boksen er viktig, da hesten skal stå mest mulig mykt. Fjern mat men la vann stå. Hester med forfangenhet må ha i seg væske for ikke å gjøre det verre. Legemidler for å begrense smerte. Bytt kraftfor! til noe mer sunt for hestens del.

 Tidligere var det fullstendig ro og nedkjøling av bena som var tingen, og det er det for såvidt enda også, bortsett fra at man ikke nedkjøler men varmer ( Noen mener forskjellig her- ta stilling til hva veterinæren din sier!). Første symptom er varme og pulsering. Pulseringen indikerer at noe holder på å endre seg i kroppen. Smertestillende medikamenter og lokalbedøvelser kan være nødvendig for at noen hester i det hele tatt skal klare å gå. Samtidig som man behandler forfangenheten, må man også behandle årsaken til at lidelsen oppstod. En kronisk forfangen hest kan man behandle om nye anfall oppstår, men her er det også viktig at man vurderer hestens levekvalitet grundig og ser hva som blir mest humant i forhold til anfallet og prognoser.


Om man velger å behandle forfangenhet alternativt eller følge en veterinær, er ditt valg. Brennesle er en av mange urter som kan hjelpe.

Alternative måter å behandle på

Det finnes selvsagt alternativet måter å behandle hester på. Man kan for eksempel behandle med urter. En urt man kan bruke er djevelklo. Denne urten demper smerten og betennelsen. Denne hindrer at det oppstår betennelse, og den hjelper også for mage og tarmsykdommer, som er den vanligste årsak til laminitt, forfangenhet. Denne urten kan man sammenligne med Fenylbutazon og kortison, da det er omtrent samme virkning. (Her er det viktig å stole på veterinær, at han/hun gir rett forklaring og videre instrukser, og at man er litt kritisk samtidig. Man kjenner som regel sin hest bedre enn dyrlegen gjør og man kan derfor hjelpe mye lettere.) Hagtorn, bokvete, nype og brennesle er også noen urter man kan bruke. Om man vil behandle alternativt eller etter veterinærens råd, er helt opp til deg selv.

 

 


Min lille historie

Som kanskje mange her inne allerede har fått med seg, hadde Sjasmin laminitt i oktober 11. Før dette var hun ikke akkurat på sin normale størrelse med en mage som lignet flodhestene i Afrika sin og noen ribbein kunne man glemme å kjenne. Jeg satte i gang en ganske streng og heavy diett hvor jeg hadde full kontroll over alt hun inntok. Hun har alltid veldig energisk av seg og trenger heller ikke legge på seg, men fikk kraftfòr som hadde masse mineraler og vitaminer+ vanlig Champion Mutiltilskudd.

Hun var allerede ganske stor og rund da sommerbeitet sesongen kom, og jeg lot henne stå nede på stallen på skikkelig bootcamp og slankekur før jeg eventuelt slapp henne på beitet. Jeg fikk en tilnærmet normal vekt på henne igjen og var i grunn ganske fornøyd. Smart som jeg var satt jeg henne opp på beitet hvor hun etter bare noen dager var tilbake til sitt 'vanlige'.

Ved slutten av sommerbeitet og sesongen tok jeg henne ned igjen og allerede da bar høvene et ganske tydelig preg av altfor mye usunnheter. Vi vet alle hva slags sommer vi var utfor sist, masse regn og dårlig sesong- rett og slett. Sjasmin ble satt ned igjen i vanlig paddock, uheldigvis med masse gjørme og bakterier. Disse bakteriene har ligget i gjørma og kost seg noe verre, for så å bestemme seg for å angripe min stakkars Sjasmin sine høver. I oktober, sammen med masse dårlig grovfòr med altfor høyt innhold av proteiner for en hestemage og ganske så hyppige fòrbytter, var første melding på mobilen: "Sjasmin er kjempehalt, klarer ikke stå på beinet." Etter å ha kommet i stallen til en hest som ikke stod på beinet, men lente seg inntil boksen for å slippe å belaste det, kunne jeg hvertfall veldig fort konstatere at noe ikke stemte.

Telefon til barfottrimmer'n min ble tatt og i første omgang var det snakk om hovbyll. Etter litt undersøkelser kunne det ikke stemme med hovbyll: Et kvarters leting- ingenting funnet. Vi begynte etterhvert å se etter andre muligheter og laminitt stemte ganske bra. Hun hadde ikke den typiske holdninga med vekta forflyttet bakover, men høvene bar et tydelig preg. Magen hadde vært i en veldig ubalanse i en stund før utbruddet, og på grunn av dette hadde også treningen vært veldig opp og ned. Sjasmin har så lenge hun har vært i mitt eie, hatt noen heftige hormonforstyrrelse som har gått i en riktig bratte berg-og dalbane. Hun var fryktelig varm i hoven, den pulserte, klarte såvidt å snu seg eller gå nedover, jeg kunne omtrent ikke ta på henne uten å få en sur mine som ba meg pelle seg dit ingen vil etc.

Mine 'hjemmelekser' var å massere henne, veldig lett helt nederst ved kronranden for å øke sirkulasjon og ellers ved resten av kroppen. Hun skulle fortsette å holdes på en meget streng diett og hun skulle selv få bestemme hvor mye hun ville bevege seg, altså ut i innhegningen hele dagen. Men aller viktigst var det at magen skulle komme i en normal balanse igjen! Hun fikk etterhvert høy av litt 'dårligere' kvalitet for at hun ikke skulle legge på seg ytterligere og jeg gikk også til innkjøp av et finmasket stort høynett som hun spiste av hele dagen gjennom.

Sammen med disse metodene og litt hønemor instinkter har jeg idag en hest som nesten er frisk. Hunhar enda dårlige høver, kvaliteten ble veldig svekket etter forfangenheten. Jeg er super nøye på å fjerne bakterier og annet skitt og jeg prøver med all min makt å holde høvene så optimalt som mulig. Det vil enda ta litt tid før hun er helt optimal, men vi er godt på vei.

Hesten min koste seg noe verre på sommerbeitet, men tiden etterpå var ikke fullt så koselig.

Kilder

Iløpet av denne bloggen håper jeg at jeg har klart å få med meg det viktigste om denne lidelsen. Dette er en skoleoppgave som jeg har holdt på med i litt under en uke, og som jeg selv synes ikke ble sånn aller verst, og som jeg håper kommer til nytte for mange hestemennesker der ute.

Mine kildehenvisninger:

Anthonisen, M. 2011. Sjasmin. Lastet ned 23.03.2012

http://www.hest.no/blogg/blogg.html?bid=30122&blid=843546

Bakken, Ø.m.fl. 2009. Hest og hestehold, Vg2. Oslo: Tun Forlag.

Hest.no. 2009. Temablogg: Forfangenhet. Lasted ned 23.03.2012, fra:

http://www.hest.no/blogg/blogg.html?bid=18173&blid=108651'

Intermedicavet.com. 2012. Fenylbutazon. Lastet ned 23.03.2012

http://www.intermedicavet.com/products/fenylbutazon-20.html

Rikstotoklinikkene.no. 2012. Forfangenhet. Lasted ned 23.03.2012

http://www.rikstotoklinikkene.no/forfangenhet/

Rolv.no. 2012. Alternative måter å behandle forfangenhet. Brennesle. Lastet ned 23.03.2012: http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/urti_dio/art2.htm

Hestdalen.no. 2012. Forfangenhet. Lastet ned 23.03.2012:

http://www.hestdalen.no/info.php?id=52


Til slutt vil jeg takke for at du tok deg tid til å lese. Ris og ros taes i mot med takk.

AnnaMaria


0.0447
Du må logge inn for å like dette bloginnlegget!
0.0032
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • xxmiriam

  21:15 - 01.04.12
  Haha, jeg digger at jeg er nevnt :D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • SivSt94

  10:26 - 30.03.12
  Veldig bra skrevet, Anna! Var veldig mye informasjon her som jeg ikke ante om.. Eller nesten alt egentlig... Det var utrolig lærerikt og mye nyttig.!
  Likte godt at du hadde tatt med litt egen erfaring :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0027
 • Maja94

  10:09 - 30.03.12
  Kjempe bra blogg, og veldig aktuelt nå når beitesesongen nærmer seg. Du har skrevet på en lett måte som jeg forsto, og lærte mye mer en hva jeg kunne fra før om forfangenhet. Tok ikke så lang tid som jeg trudde å pløye gjennom teksten! :D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0084
 • larschr

  13:59 - 28.03.12
  Bra skrevet Anna... tror nesten jeg lærte noe =) ikke dårlig ;-)
  Du har fått med veldig mye bra =D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0030
 • AndreaIsabell

  13:45 - 28.03.12
  Veldig veldig bra skrevet, likte godt at du hadde mye informasjon og at du fortalte litt om dine egne erfaringer om denne sykdommen.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0041
 • Elisabeth-Miranda

  13:36 - 28.03.12
  Kjempe bra blogg!:-D Jeg har selv aldri hatt en hest med forfangenhet. Så dette kunne jeg ingen ting om. Du skrev det på en veldig bra faglig måte som var lett og forstå. Nå kan jeg mye mer om forfangenhet enn det jeg kunne før jeg leste denne bloggen. Synes du har vert veldig flink med kildehenvisninger :) NOK EN GANG SUPER BLOGG OG VELDIG LÆRERIKT! - Elisa
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0049
 • Kristiin

  20:08 - 24.03.12
  Sinnssykt bra skrevet! Forfangenhet er skumle greier og heldigvis har jeg ikke vært borti det selv ennå. Lærte iallfall masse gjennom dette innlegget. Godt å høre at Sjasmin er på bedringens vei selv om hovkvaliteten ennå ikke er på topp, men det kommer vel etterhvert. Forsiden? JAAA : D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Liinn

  13:22 - 23.03.12
  Kjempeflott blogg, Anna! Det her er kunnskaper som de fleste burde få med seg. Du skriver godt ♥
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0054
 • carolinex3

  12:09 - 23.03.12
  Super blogg, det er nok mange andre som burde lese den bloggen og få litt mer info om forfangenhet. Bra du tok det opp!!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0027
 • mariaaa

  11:04 - 23.03.12
  Skikkelig bra blogg! Veldig informativ, dette kan du mye om ;) Liker at du har kildehenvisning ;)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Astrid1995

  10:59 - 23.03.12
  Utrolig bra TB!! Jeg lærte masse!! Klem fra meg & Utz, ha en s u p e r dag =))
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0065
0.0546

 • karolinosaurus

  Vi har vært på helgekurs for Pelle igjen! Stjernehesten ★ Blogg med film og bilder er ute!

 • ceecilie

  Vi bare koser oss i skogen om dagen :)

 • heg

  Takk til alle som har gitt gode råd og kommentarer! Det setter jeg stor pris på!

 • BrendliBest

  Stoor BB av vakreste kalde <3

 • annikn

  Ossen sletter man "kladd-blogger"?

 • Stinepjoos

  Nytt blogg innlegg på bloggen &#128052;

 • KristineOgDaddy

  Ny header. Jeg later som om jeg kan photoshop... Den ble ikke så velykket..

 • Mearas

  Mearas betyr "hester" på gammelengelsk. Enkeltform "mearh". Så da passer det fint til Merra og meg.

 • JKD

  Klarte ikke slette denne bloggen, så den får stå som minne om tiden med Aki <3 <3 Isak har fått sin egen blogg: Isak.the.icelander

 • stjerna-er-best

  Jeg har en side på facebook som heter "Fotograf Maria Hopen" :) Ta deg gjerne en tur innom og følg siden om du liker å se heste- og hundebilder :)

 • Muffins

  Instagram: lenejondahl

 • xxmiriam

  Har rundet 200.000 besøkende! Faktisk har jeg rundet over 201.000 besøkende! Wow! Tusen takk alle sammen :D (selv om jeg ikke er verdens mest aktive!)

 • Whisper

  Har nettopp hatt tidenes beste rideøkt med Maia i dag! Lykke. :D

 • alicia95

  Gutten er fortsatt tilsalgs http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=45040410&editAd=true

 • Toltjenta

  Gustur fra Litlås er til salgs, ta kontakt på 99516569 :) super hest med blant annet 7 for hurtigtølt.

 • WanPharao

  Grisen skal gå prøveløp i dag! Wooho :)

 • Kimay

  Finnes det noen staller i Norge som tar inn hester som er/har vært misshandlet for å så hjelpe de videre i livet? Ta gjerne kontakt på mail.

 • Horse-CHI

  FFHS- Kulde pluss energi ponni = Ponniturbo <3

 • Hestevenn1

  Etter en lengre pause fra blogg og hest.no, er jeg nå i gang igjen med blogging:). Mye som har skjedd siden sist...

 • HuginnFraFlaati

  Endelig er vi hjemme i Norge igjen! Nytt blogginnlegg om tiden etter vi kom hjem er ute:-)

 • LisaGrimnes

  Bloggen har rundet 100 000 besøkende! Helt rått, tusen takk til alle som har vært innom oss. :)

 • veca

  Beiteidyll for Ev&Knock de neste månedene <3

 • SirRupert

  Akademisk ridekunst - tricktraining - lek - temablogger

 • mysann

  5 av 12 cellegiftkurer gjennomført <3 Vi nærmer oss halvveis!

 • Emir-Radchan

  2015 er året hvor UFO vil ha mulighet for fler kunder og mer undervisnings timer hvor vi reiser ut til DIN stall for undervisning! ta kontakt ang.pris

 • Villakulla

  "A friend is someone who dances with you in the sunlight, and walks with you in the shadows"

 • Effie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Karina-Hestene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • StineOgNevy

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kristiin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kattie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hidden-Treasure

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Hannah

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kamille

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Elinekh

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Spike

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Emilie-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarianneCG

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TakeoverLad

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Roma

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TonjeEB

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Bonstad

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lipurtau-power

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tildus

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • bellamysen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MEMO

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Christina94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Linnandreassen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lenulf

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Cecilian94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Idun

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HeleneOgRebel

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Etanec

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Alfons

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MajaGeorgine

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IdaChristine

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • lisamaria

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • StineOgRav

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Zhakir

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • mar95

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MariaLotto

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • lenec

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • NZ

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lotte-liten

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HeddaG

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • svartsem

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Liinn

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • memory

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • StineAa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • NiinaogCarl

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • StineogPilsa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • anki90

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • madame-run

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • christinafs

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Atoos

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Annibehn

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Emma-97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • StinaHiawatha

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SusanneGompen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Vibeke94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Analog-Kristine

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hanne-Vanja

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • che94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Zantara

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Karoline92

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Iselin-93

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • michella

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MariogBastian1

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IsabelleOgNikit

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • mariakaogcindy

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lamborghiini

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • danagull1

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • 123romario123

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Smaaen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • zathura94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TheaOgRonja

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Eva

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Nevelobelle

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KnollogTott

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Janske-Kjersti

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kurre

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Philip

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • lille-makk

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Anzia

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • malaysia96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • corbella

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Mirthe

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Jessy-Lady

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Frances

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • theahagg

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • stefarsveslemy

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Sprangissis

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ponnzi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • susanne1995

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Maja94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Noddy

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • NewLight

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kamthaka

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • InaH

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • NikitaogOpaale

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Idamariesorland

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Junehb

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Skogtrollet

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Helliss

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • andrea95Von

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MissDixi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HG

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Alexandra

  Har ikke oppdatert sin status enda..

0.2157

0.0429

48.2924
i 0.3315
a 0.4413