Close

Logo

Det er 760 brukere på siden. 26 brukere er logget inn. Tirsdag 01.12.2015 kl 17:28

[Tb]; Fedme hos hest...

...hvor ille er egentlig det?

Fedme er et stadig økende problem hos mennesker, dette er oppe i media til tide og utide. Men noe som er sjelden oppe i media er fedme hos hestene våre.

I Norges land idag er det ufattelig mange hester som vandrer rundt med alt for mye vom. Noen strever for å gjøre noe med det, andre bryr seg ikke og lar dem gå. Dette gir mange mennesker et feil syn på når hesten faktisk er for feit, og når hesten må slankes.

Dette er en ganske ekkel tanke når du tenker over det, er det ikke? Når en vet hvor mye fedme hos hesten kan utvikle, når en vet hvor ille det kan bli.

I denne bloggen skal vi ta en nærmere titt på etterfølger som kan oppstå av en for feit hest, hva som egentlig er forskjellen på en tynn, en feit og en akkurat passe hest, og litt andre ting rundt fedme hos hesten.


Syns du denne er for tynn eller ser normal ut? Denne er litt for stor. Ikke veldig, men litt.

Ribbeina synes - kontakt MT

Hva syns du er verst, en hest som er alt for tynn, eller en hest som er alt for tjukk? Hvem tror du har det verst?

Jeg kan skrive under på at den feite har det verst. Hva vil helst du veie? 130kg eller 65-70kg?(grunnen for at jeg skriver 65-70kg er ikke fordi jeg mener dette er undervektig, men fordi dette er ofte normalvekt på en voksen person, og derfor skal overvekt sammenliknes med dette) Vedder på at du tar det siste. Hva tror du hesten ville valgt? Tyngst eller lettest? Vedder på at hesten også ville valgt det siste. En hest vil også bære en normal vekt.

Ikke nok med at for mye fedme gir hesten mye ekstra å drasse på og en for dårlig kondis, men det kan faktisk få fatale følger:

 • Insulin resistens(diabetes 2 for mennesker) - ja, dette kan hester også utvikle.
 • Det sliter på ledd, sener og ligamenter.
 • Utvikler forfangenhet

Ja, her nevnte jeg bare noen, og egentlig de verste følgene en overvektig hest kan utvikle. En overvektig hest kalles ofte en tikkende bombe - for spesielt forfangenhet utvikles ekstremt lett.

Folk idag veksler mellom for tynn hest og en normalvektig hest. Nettopp fordi vi tror normalvekt er for tynt.

Om du ser en hest som ribbeina vises på, hoftene stikker ut, og du ser tydelig at den er for tynn, da ringer vel du eller noen du kjenner mattilsynet? Men om du ser en alt for tjukk hest da, er det likedan da eller? Eller syns du det er bedre at den er for tjukk?


Jeg hører iallefall om ytterst få som tilkaller MT om hesten er for overvektig. Visste du at dette er like stor grad av mishandling som en alt for tynn hest? Altså - om det blir gjort noe med, så er det en annen sak. Men en hest som står uten å bli brukt, og blir foret og foret er like ille som en hest som er alt for tynn, ja - det er faktisk det.


Denne er passelig i vekten.

En normalvektig hest - hva er det?

Nå skal vi ta en nærmere titt på det mange mennesker der ute ikke vet når er; en normalvektig hest.

Når man er normalvektig er man hverken for tykk eller for tynn, og veier det høyden tilsier man skal veie.

En normalvektig hest har rimelig flat mage(selvfølgelig, det fins hester som er veldig store i sice, og de blir også bredere fordi ribbeina er slik, men det er dog forskjell på brede ribbein og fedme. Fedme ser mest under magen, selv om du kan kjenne det på sidene også). Magen skal ikke være helt flat, men omtrent. Ribbeina skal kunne kjennes(ikke sees) hoftene skal være runde, men hoftebeinet skal kunne kjennes og halsen skal være fast og ikke ''dinglete''.


Hvordan kan fedme merkes?

Er du itvil om hesten din er for tynn, for tykk eller akkurat passe? Her er noen trinn du kan følge for å finne ut om din hest har en passe vekt.

 • Kjenn mellom forbeina, og stryk litt bakover. Kjenner du ribbeina er hesten din passelig i vekten, kjenner du dem ikke er den for tjukk og kjenner du dem alt for godt er hesten for tynn.
 • Kjenn under manen. Om det føles ut som en ''pølse'' eller fettansamling, er det for mye flesk her. Her skal det kun være sterke muskler.
 • Kjenn under halsen, om du kan dingle veldig masse frem og tilbake der, er det litt for mye. Du skal uansett kunne dingle litt, men ikke alt for mye.
 • Ta hesten i longeline, og sjekk ut når den løper om magen dingler veldig.
 • Kjenn langs ribbeina, du skal kunne kjenne de her og, men ikke alt for mye.

Hva kan en gjøre for å slanke hesten?

Det er mange tiltak som kan gjøres for å få magen mindre. Og når en først gjør det ordentlig, tar det ikke veldig lang tid.

 • Mindre og oftere foringer.
 • Kutt ned på kraftfor - gi gjerne et diettkraftfor.
 • Tren mer, oftere og lengre. Tren mye klatring - dette bygger muskler.

Jeg kan love deg, at en hest som ikke er overvektig, har det mye bedre.

Glade, fornøyde og sunne hester er vel alles mål vel? :)

Konklusjon

Denne bloggen ble skrevet fordi jeg ønsker fedme hos hest mer fremme i rampelyset. Selvfølgelig er det ille med alt for tynne hester, men mitt poeng er også at alt for tjukke hester er like ille - ofte verre. Mange tror hestene har det bra med å få mye mat. Det er vel og bra at de får mat og vann slik som de skal, men ikke for mye.

Dette er ikke for å tråkke ned på de med hester som har noen ekstra kilo, mine har litt ekstra de også. Men det tas hensyn til, og de blir trent ordentlig for å få det av seg.

OBS!! Bare så det også blir presisert. Det er en viss forskjell på underernærte og tynne hester, dette er to vesentlig forskjellige ting. Her snakket jeg om tynne hester, altså hester som får mat, men ikke nok. Jeg snakket ikke om hester som ikke får mat i det hele tatt. For de lider nok en like ille nød. Men det er ikke presisert i denne bloggen. Her snakker vi om tynne hester, som er tynne enten fordi de ikke legger på seg, eller fordi de ikke får akkurat så mye og kanskje ikke så riktig for som de trenger. 


Takk

Takk for at du leste - om du gadd det.

Alle bilder utenom det øverste er tatt av Vikarus. Så all credit dertil.

Blogges!


0.0363
Du må logge inn for å like dette bloginnlegget!
0.0025
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • xislandshestx

  13:25 - 12.03.12
  Flott tema blogg, moro at du har skrevet en så gjennomtenkt temablogg da, veldig viktig for mange å lese og det er et veldig viktig tema også uansett! Fedme hos hest er ganske utbredt egentlig, det går utover bein og mange andre ting og som man sier at når det først har gått utover en ting går det utover det andre osv og sånn fortsetter det til det er blitt en "ond spiral" som aldri slutter, eller den slutter, men det kan være uten hesten du først hadde, siden skadene kan bli utrolig mye forverret! Men så har det jo seg også slik at det er enkelte hesteraser som har lettere for å legge på seg enn andre og omvendt, sånn er det jo også bare, fullblodse hester er spinklere bygd enn kaldblodse, de er rett og slett ikke like i formene heller, så det er noe man må ta hensyn til også, men det er svært viktig det du sier her! Det er kjempe viktig og trene hestene sine, og ikke minst ta hensyn til hvilken kroppsfassong de har og trene ut fra den og ikke trene utfra andre ting! Det er ikke bra med for mye mat til hester også, men hestene skal få lov til å kose seg de også, det skal ikke være sånn at en hest ikke skal få være en hest, fordi det er naturlig at en hest har fri tilgang til for egentlig, hvis man tenker på at hestene var ville før og spiste når de ville osv, men da bevegde de seg mye mer, de ble ikke stående i et lite beite osv. Men dette var en kjempe flott blogg med mange tips til oss alle! Stå på videre, du er flink! Klem fra Iselin og Nøtti ♥
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0035
 • Kaaro

  12:40 - 12.03.12
  ps: vom er vel ikke farlig? er ikke det en typisk hoppeting å¨få, spesielt når de går på utegang? jeg har forstått at fjordinghopper ikke burde stå på utegang pga av at de har så lett for å få vom av det....
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • Kaaro

  12:36 - 12.03.12
  Bra blogg :) Jeg har en hest jeg hadde mye før, nå er den hesten kommet tilbake til stallen og jeg lurer på hva de har gjort med han, han har altså ingen muskler, han er feit som fy , (må ned ca 150 kg) på en Islandshest og ikke minst har han fått hjortehals, altså ei fettpølse som har lagt seg forran på halsen, jeg VET at denne eieren ikke trener hesten og jeg VET at han ikke får kraftför, men han er jo en Islandshest på¨utegang, så det er utrolig...

  Det er jo ut som en umulighet å få denne hesten i trening, folk tør jo ikke ri han, han går opp stall bakken, så leker han rodeo strjerne, men som du påpeker, med så mye ballast rundt seg selv, blir jo vekta av et voksent menneske for mye...

  Jeg orker ikke rote meg bort i treningen dems av hesten, for han burde jo pnkt. 1 tas vekk fra tilgjengelig grovför 24 timer i døgnet, han kan jo ikke stå på det, selv om det er sunnes, burde han stå på boks å få 4-5 måltider om dagen, og så burde de jo begynne med klatreturer uten rytter, før de skal bryte han på tur, det som er så synd er at han er en av de vakreste Islandshestene jeg vet om, men ikke nå...

  Nå er de på vei til å gi han opp "igjen" å sende han videre, uten å gitt han en reel sjanse, det er ikke prøvd å la han stå på boks med lite mat ofte.. Det er ikke prøvd tømmekjøring eller leieturer på¨fjellet.. De klarer bare ikke å se at en hest som bærer så mye ekstra burde slankes før de setter seg oppå han, det blir for mye vekt og han vil ikke ha dem oppå, for det blir for tungt og han er en rimelig bedagelig hest...

  Fortvilende å se på, han har jo aldri vært en nybegynner hest og han blir nok aldri det, men slik han er nå, har han aldri vært før...
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • Stuvill92

  22:26 - 11.03.12
  Veldig bra blogg!! Godt det er noen som tar tak i dette her, en feit hest sliter like mye som et menneske med for mange kilo! Igjen, veldig bra!! ☺
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • helenh

  21:03 - 11.03.12
  Min var tykkas ifjor - ikke igjen ! bra blogg :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • CatanosGirl

  20:39 - 11.03.12
  Kjempe viktig tema! Ikke alle som ser på fedme hos hest som noe problem, men de kan jo faktisk få helseproblemer de også! Kjempe fin blogg!!!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • eeirinn

  14:44 - 11.03.12
  Veldig bra blogg! Mange sier hesten min er alt for tynn, pga de ser ribbebeina noen ganger. selv er han på feting og eg har dyrelegen involvert sånn at det blir rett. nå er han i veldig godt hold, du ser ribbe beina litt fortsatt men snaart :D kjenner dessvere alt for mange feite hester, de har det ikke godt, du ser det på dem. hester er ment for å være slanke, de føler seg sikkert litt mer utsatt når de er tjukke og late. håper flære folk tar tak i hestenes hold.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • sande

  13:35 - 11.03.12
  Bra blogg. Synest dette burde komme litt ut i lyset. En ting som irriterte meg litt ; hester har ikke vom, det er kua og andre drøvtyggere som har (vom, nettmage, bladmage, løype). Heheh, typisk meg å henge meg opp i sånne småting ;)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • linaoghestene

  12:32 - 11.03.12
  Kjempe flott blogg !
  Jeg blir irritert over at når jeg sier at jeg skal slanke hestene mine,så begynner alle vennene mine å si at de ikke er tykke.Men jeg tror det er fordi at de har selv tykkere hester eller så synes de at mine raser skal være tykke.Og hestene mine liker jo så godt å bli brukt på den måten,å om de blir slankere på den måten er det jo kjempe fint :D
  Utrolig god blogg !
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • Eeyore

  12:30 - 11.03.12
  For en super blogg! Velskrevet og godt forklart. Har tenkt det samme selv, for mye er verre enn for lite når det kommer til hestens vekt. Lange skritte/travturer funker også fett for å få bort fett... :o) Gode tips du har kommet med for å slanke hesten :))
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0027
 • chanelmiin

  11:22 - 11.03.12
  Kjempe flott blogg!! Endelig noen som tør å komme med dette temaet. Jeg er rett og slett dritt lei av alle disse som freaker ut med en gang de ser et litt synlig ribbein, men en dritfeit shetlandsponni er bare søtt liksom. Se på de fleste villhestene for eksempel! De har ofte synlige ribbein, men dør ikke av den grunn, og de har tillgang til å spise så mye de vil. Ponnien min er aakkurat passe, og veier 300 kg. :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • Ghost-rider

  09:42 - 11.03.12
  kjempe bra! fint at du får det fram! :DD
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Tvillingmamma80

  07:24 - 11.03.12
  Mange gode poeng her. Har slanka ned 150 kg siden jeg kjøpte hesten min, men det gjør seg ikke i en håndvending. Kraft er ikke nødvendig i en slik setting. Men om de ikke tar vitaminer uten så må man gjerne gi en liten neve kraft bare for vitaminer. Vi er nok ikke i mål ennå heller, men det er vannskelig å si hva som gjemmer seg under en tykk vinterfrakk. Den lurte meg i fjord, da viste det set at hesten var ca 20 kg tynnere enn jeg trodde. Så vinteren er ingen god tid til å se på hold. Samtidig så har aldri magen disset og ei heller halsen tross så menge kg ekstra. Så alle må ikke ;) Vannskelig å slanke på vinteren når man ikke kan se noen fremgang, men som oftest blir man gledelig overrasket når sommerpelsen ankommer da ;) Men det å være for tynn er også veldig smertefult og ikke minst like skadelig. Snakker av personlig erfaring (ikke spiseforstyrrelser eller noe, men gikk rett og slett ikke opp samme hva legene gjorde). Benbelastninga på en stor hest er voldsomt belastende. Mange som har blitt ødelagt pga dette ja. Uten å bli forfangene eller noe annet, men bena klarer ikke vekta.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • Sissi-piia

  01:14 - 11.03.12
  Wow Ida, du skriver som en dronning jo! Helt fantastisk TB innlegg! Jeg har absolutt ikke ord! Ubeskrivelig bra Ida! ♥ Klem fra meg og hestene♥
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • KristineWT

  01:02 - 11.03.12
  Utrolig bra skrevet! overvekter ikke bra.
  Jeg kan innrømme at hesten jeg rir er litt feit, men ikke veldig mye og jeg prøver å gjøre noe med det, hun er blitt mye bedre nå ☺
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Suzanne-Marie

  00:54 - 11.03.12
  Wow, dette må jeg virkelig si var en utrolig bra TB! Har ikke hvert bort i en blogg som har hvert så punkt og prikke og så flott skrevet !!! :) Du får virkelig ha en super flott Lørdags kveld videre, og en riktig så flott helg videre! Klem fra meg og min kjære Frieser Lydia ♥
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • Gipsy

  00:29 - 11.03.12
  Godt skrevet =) skulle vært strengere lover mot overforing og overvektige hester ;)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • EllaH

  00:20 - 11.03.12
  Veldig bra blogg, er enig i at fedme er et like ille problem. Men hadde gjerne ønsket en begrunnelse for at en for tykk hest har det værre enn en for tynn hest, da du ikke skrev opp punkter om hva som kan skje med en for tynn hest. Eksempelet i forhold til 65-70 kilo vs 130 blir vel også litt feil, for å veie 70 kilo er jo ikke å være undervektig. Veier selv 20 kilo mindre, uten å være undervektig ☺ I mine øyne er det like ille med begge deler, men det er synd det er mer fokus på undervektige hester ☺
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
0.0604

 • Astrid1995

  Vurderer å slutte på hest.no av ett par forskjellige grunner :c <3 Men ingen ting kommer til å skje idag. Får ta tiden som hjelp...

 • Vallen

  Tusentakk for over 20 000 besøkende! &#9829;

 • sprangjente-20

  Takk for nesten 10 000 besøkede, jeg sletter denne brukeren og lager en ny.

 • Sagahestene

  Takk for 100 000 besøkende!

 • inacharlie

  Sov godt verdens fineste Loranzo <3 Savnet er allerede så altfor stort....

 • Idni2004

  Om 2 dager, så har jeg vært uten Idni i 4 uker... Savner alt med han, og savner å ri...

 • RagnhildE

  Min første status, som en test. Den vil slettes :)

 • pysa

  Juster ble kåret på hingsteutstilling i helga!!! Matmor er stolt som bare det :)

 • A9ck1v

  Jeg har gjort et forsøk på å være morsom - Om jeg lykkes med det eller ikke, er opp til deg. Blogg kommer ut i kveld (:

 • Tinkii

  Imorgen skal jeg og Aragon på sprangtime igjen, det blir spennende :)

 • IrishMasty

  Idag flytter Jeanné på Stend! Blogg kommer senere :-)

 • Livee

  I dag er det presist ett år siden jeg startet å ri Longshot og ett år siden jeg sluttet med Jacky :')

 • dressurberta

  Hvil i fred kjære Felix, verden blir aldri den samme igjen </3

 • Air

  Husk å titte innom instagrammen min @skardispus <3

 • Whisper

  Har nettopp hatt tidenes beste rideøkt med Maia i dag! Lykke. :D

 • Siiliia-Lissy

  Har helt glemt å oppdatere med at oppsummeringsblogg fra stevnesesongen er ute :)

 • emblus

  Frisk hest, og snart sommer. Nu kjör vi!!

 • Ida-Léttir

  En trist/dårlig nyhet er avslørt på bloggen. Les bloggen ''Dere er fantastiske'' :)

 • Sissi-piia

  Elsker den nye hest.no designe! Men det er litt uvant da.. Men man vende seg til det! :)

 • skjoni80

  Bloggen er i midlertidig dvale, men Fáni har bursdag i 6 minutter til! :) 7 år fyller han idag den 27/5! Gratulerer med dagen til super-Fáni! :D

 • Vjbl

  10 000 besøk!! TI TUSEN hæ

 • Rambi76

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lina98

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Kengis

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • JulianneI

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Birgittec

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Icebreakers

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • stokkarita

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • amanda96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • El5e

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • mariacarisma

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ramona2

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Max-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Headder-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Kaiser-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Marenklippa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Idahelenes

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Suzanne-Marie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Sombiejenta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MaleneNordvi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ArabianDiamonds

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • NickoValtin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Iselin-93

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Annaa97-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -LovE-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • My-Love

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Thoo

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • malaysia96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Karisma77

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tinglir

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -HT-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HeddaG

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • godbiten123

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Marita-Benny

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Iselin-Myrland

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LeneCamira

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • AlmaogHelene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

0.1225

0.0274

6.7334
i 0.1196
a 0.2623