Close

Logo

Det er 1273 brukere på siden. 25 brukere er logget inn. Mandag 30.11.2015 kl 14:20

TB: Bak rattet med hestehenger

Å lære og kjøre bil er noe de aller fleste kommer seg greit igjennom. Og når man først har lært det, er det jo ikke så vanskelig igrunn. Har man en henger bak krever det jo litt bedre planlegging av kjøringen, men det er vel ikke så annerledes, er det vel?

 

Liten, stor, smal eller bred, det finnes mange forskjellige hengertyper, men det faktum at det står et eller flere liv bak i den hengeren forandrer seg ikke. For de som selv har prøvd å stå bak i en henger, vet hvor godt alle humper, svinger og dumper merkes. Selv husker jeg den første hengerturen til Aramis. Jeg var jo ikke gammel nok til å kjøre, så pappa var sjåføren. Og dum som jeg var tenkte jeg: "Stakkars hesten min, han kan jo ikke stå der bak alene, jeg står med han, jeg, vi skal jo bare kjøre en times tid". Da pappa skulle ut av gårdsplassen på stallen, måtte han jo rygge osv for å få snudd. Det kjentes ut som om han bråbremset, men når vi var fremme og jeg spurte han, hadde han kjørt like forsiktig som alltid.

 

Hva tenker du når du kjører med hestehenger?

Veldig mange, ja de aller fleste, kjører veldig forsiktig med hestehenger. De tar seg god tid, kjører jevnt, bruker speilene godt og gir hesten en behagelig tur. Vi vet vi skal kjøre ordentlig når vi har med hest på hengeren. Men har man konstant i tankene at det er en(eller flere) hest(er) man faktisk kjører med?

Nå prøver ikke jeg påstå at jeg er så utrolig god til å kjøre, hverken med eller uten hestehenger, jeg pleier jo sitte å synge til CDene mine mens jeg kjører, men det er jo noe man burde ha i bakhodet til en hver tid. Selv har jeg lett for å ikke tenke helt over det, men bare bilen foran meg bremser såvidt litt for hardt, får jeg hjertet i halsen. 

 

Et dyr løper i veien, hva gjør du?

Hvis du kommer utfor en situasjon hvor det kreves at du må bremse hardt, hva gjør du? Det kan være et dyr som løper ut i veien, eller noe annet som plutselig dukker opp. Alle kan skvette til når man kjører, det er jo ikke noe man selv styrer. Har du da tenkt over hva du skal gjøre? Er første reaksjon å se i speilene, tråkke ned bremsen så hardt du kan, svinge unna eller bare fortsetter du å kjøre? Nå skjer ting ofte veldig fort, men det kan være lurt å ha tenkt litt på det i forveien, så du er litt mer forberedt om det faktisk skjer noe.

 

Er hengeren i orden?

Alle går over hengeren før de laster på hesten sin, det er jo automatisk, men sjekker du også at lysene virker? Hvis du, som nevnt over, må bremse hardt, men bremselysene dine ikke virker, hva tror du skjer? Eller om du er nødt til å bytte fil på motorveien pga f.eks. en avkjørsel, det kommer mange biler, og blinklysene dine ikke virker, og du ikke vet det, da blir det jo vanskelig å kommunisere med de andre billistene. Undersøk alltid hengeren, og sørg for at alt fungerer som det skal!

 

Hvem kan du stole på?

Når du skal et sted med hesten, lar du hvem som helst kjøre, hvis du ikke har mulighet til å kjøre selv? Er du kanskje med i bilen, eller kjører du en egen bil bak? Mange kjører også selv om de ikke har førerkort til det, er det en god ide? Nå er det selvsagt mange uten førerkort på klasse BE, som allikevel er mer enn kvalifisert til å kjøre med henger, og mange med som kanskje ikke er så gode til det, men selv ville jeg følt meg tryggere med noen som kunne kjøre hengeren lovlig.

 

Sliten og trøtt etter stevne eller trening, hva gjør du?

La oss si du reiser alene med hesten til trening eller stevne, og når det er på tide å dra hjem, er du så trøtt og sliten at du helst vil legge deg ned på bakken og sove. Det er minst en og en halv time å kjøre hjem, hva gjør du? Selv har jeg opplevd flere ganger å være så sliten etter et stevne at jeg skulle ønske vi bare kunne tryllet oss hjem. Dessverre er ikke dette en mulighet. En kopp kaffe og noe å spise kan gjøre underverker, men det også begrenset hvor mye det hjelper. Har man mulighet til å kontakte noen som kan komme å kjøre for seg, er jo det ypperlig, men de aller færreste har denne muligheten.

Selv pleier jeg bare pakke alt, gi hesten høy og sette meg med seteryggen bakover, for så å lukke øynene, puste dypt og prøve riste det av meg. Selv om det egentlig ikke hjelper så mye, bare kjører jeg i gang, stille og rolig, i mitt eget tempo. Jeg setter på litt musikk og det hender jeg må slå meg litt i ansiktet også. Det er nok ikke den beste måten å gjøre det på, men hjem må man, kanskje du har noen gode forslag på hva man kan gjøre?

 

Binder du hesten, eller står den løs?

Noen hester står med grime, noen med grime og tau, andre står uten noe. Personlig tror jeg alt har sine fordeler og ulemper. Står det flere hester på hengeren, vil jeg tro det beste er å binde begge, så de ikke kan begynne å leke, tulle, bite eller noe lignende, men hvis det nå kun står en hest på hengeren?

I frykt for å bli dømt, vil jeg tilstå at jeg lar hesten min stå uten grime og tau på hengeren. Han får lett panikk hvis han kjenner han sitter fast, han har ikke mulighet til å snu seg, han står roligere og sitter ikke fast i noe hvis det skulle skje noe. Nå sier jeg heller ikke noe negativt om de som binder hestene sine, det er vel egentlig påbudt, det er bare den metoden som fungerer best for Aramis og meg.

Har du noen erfaringer med fordeler eller ulemper?

 

Hvilken side setter du hesten din på?

Slik jeg har lært det, skal hesten alltid stå inn mot midten av veien, evt hvis det er to hester, skal den tyngste stå inn mot midten av veien. Jeg har aldri sett noen som sier det motsatte, så regner med at det er fasiten. Grunnen er vel at det er mindre sjanse for velt av hengeren når man gjør det på den måten. 

 

OBS! GPSen er ikke alltid til å stole blindt på!

Ring gjerne stevneansvarlig hvis du er usikker på veien, evt. snakk med noen som har vært der tidligere. Og alltid vær en liten smule skeptisk. Stedskilt lyver ikke!

 

Når ulykken er ute

Jeg vil gjerne dele en historie med dere, en som kunne endt mye, mye, mye verre enn den gjorde.

Som dere kanskje har fått med dere, bor jeg i Danmark. Jeg studerer her, så er vel ganske alene. Jeg skulle reise på en feltrittsleir, det var sol og fint vær, og den 1,5 - 2 t lange turen regnet jeg med skulle gå problemfritt. Jeg stilte inn GPSen, og stolte blindt på den. Jeg var ikke langt unna målet, da GPSen ledet meg inn til et tettsted. Jeg skulle kjøre ned en liten bakke, som gikk opp igjen på andre siden, så det ble som en liten dal nesten, eller en "v", bare ikke like skarp. Helt nederst i bakken var det en bru over, og det var et obs-skilt helt forran. Ut i fra skiltet og dømme, var det god plass til hengeren. Dere ser sikkert hvor dette går..

Sola skant på en måte som gjorde at det ble kastet en skygge under brua. Så det jeg ikke så, var at brua gikk enda lenger ned på midten. Altså var den lavere enn skiltet var plassert. Plutselig hørte jeg et brak, og der stod jeg fast. Jeg prøvde å rygge ut igjen, men det var umulig. Jeg stod dønn fast. Heldigvis hadde hele nabolaget hørt det forferdelige braket, og folk stormet til for å hjelpe meg. Jeg var mest nervøs for hvordan Aramis hadde det. Vi fikk heldigvis opp baklemmen, selv om hengeren var klemt mellom denne brua og veien. Da jeg tok ut Aramis midt i den lille byen, ble jeg veldig overrasket. Jeg forventet at han skulle være nervøs og urolig, men neida. Han ga meg DET blikket. Akkurat som om han sa: "Seriøst, mamma, du tuller nå, ikke sant? Jaggu er du dum!", før han tuslet bort til det første gresset han fant.

Heldigvis IGJEN var det et verksted 20m unna der jeg satt fast, som var åpent. Folkene tok ut lufta i dekkene på hengeren, fikk den omsider ut, og kjørte den opp til verkstedet for en kjapp kikk og for å få luft i igjen mens jeg holdt Aramis. En av de andre stakk hjemom og hentet brus til meg og gulerøtter til Aramis. Alle var kjempe hjelpsomme, og jeg er enda veldig, veldig takknemlig! Vet ikke hva jeg skulle gjort uten dem, da jeg hverken hadde noen å ringe eller visste hvor i verden jeg var.

 

Og sist, men ikke minst:

Vet ikke om noen av dere ser på NCIS, men en av Gibbs' regler er: "Never go anywhere without a knife". Dette burde også gjelde når man kjører med hest. Skjer det noe, kan det være greit å kunne skjære løs leietau, dekken osv om det er nødvendig. 

 

Håper jeg har vekket noen tanker, og at dere får mange gode og behagelige turer i 2012, kjør forsiktig! Laughing

 

 


0.1369
Du må logge inn for å like dette bloginnlegget!
0.0115
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • Tinapijah

  21:42 - 13.01.12
  Bra blogg :D Selv har jeg lappen til CE BE og div annet :P så har blitt vant med henger, men man må være litt mer obs når man reiser med levende dyr :D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0093
 • Shmee

  20:44 - 11.01.12
  Herlig, Lene Mari! :-D Supert at du tar opp dette, og masse viktige tips. Hesten skal alltid stå inn mot veien, fordi det da er lettere i forhold til vekt, tror jeg. Fordi det blir enklere for sjåfør å styre bilen osv. Men lenge siden jeg har snakket om det, hihi. Og du og den episoden din i Danmark, haha, helt ubeskrivelig morsomt xD Men skjønner at det var litt skummelt da. OG, ikke overrasket over at du hadde et tips fra Gibbs, men han er jo genial så. Forventer å se den på forsiden ^^
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0092
 • DeeZee

  20:32 - 11.01.12
  Kjempebra blogg !! Her er det mye å tenke over , og jaggu ska je prøve å huske på det til jeg skal ta hengerlappen selv. Du er flink til å kjøre med henger , jeg hadde ingen bekymringer med å la Quintina stå på med deg og Armis :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0083
 • HeleneJensaas

  20:00 - 11.01.12
  Kjempe bra blogg :) Kjører ikke bil enda jeg men skal huske denne bloggen når jeg skal lære meg å kjøre med henger også vider ;D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0033
 • Lakaya

  19:57 - 11.01.12
  Kjempebra blogg :) Selv kjører jeg med hoppa mi fastbundet med panikk-krok, det føles mer riktig for min del. Når det kommer til kjøring med hestehenger, så er jeg ei "snegle" i trafikken. Spesielt i svinger osv, er jeg veldig forsiktig. Sikkerheten først! Med henger har man ikke lov å kjøre fortere enn 80 km/t. Det med kniv/saks i bilen har jeg ikke tenkt på, bra tips som jeg må ordne i en fei :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0033
 • UniqueGirl

  19:31 - 11.01.12
  BRa skrevet, digga bloggen din!! Ha en fin dag videre:)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0092
0.0614

 • CamillaShirley

  Vintercup sprang Drammen. Feilfri og plassert i 1m=) Foreløbig 4.plass i cupen, så gleder meg til FINALEN! 8feil i 1.10m, men er fornøyd med runden=)

 • Karolineh98

  Tusen takk for forsideblogg! :D

 • SuperUne

  Tjardo er barbert og vi er i gang med trening igjen! Tamiro er med på turer løs når vi trener. Følg oss på instagram @bareune :3

 • Anno

  Skrevet i bloggen for første gang på et par år! Mye er annerledes her på hest.no nå =)

 • Sukkerspinn

  Oppdatering om Zalo kommer, lever han sine siste dager nå?

 • lillerose

  Ny nedtur; Arthur er kjempe halt og må sprøytes..

 • Lavageita

  Njaaa, vet ikke helt. Liker jeg det nye utseendet til hest.no? :-/

 • cartonnier

  Miss B er tilbake i mitt eie.

 • RagnhildE

  Min første status, som en test. Den vil slettes :)

 • snutta91

  jeg har ridd på time for Jonas Elvebakk i helgen! http://www.hest.no/blog/?blid=1163828

 • AnnikenLindbak

  Har hoppet med prinsesseponnien i dag! Supergøy og Capriola var kjempeflink :) Blogg kommer snart ;)

 • G0gg0

  Fineste Rosa har reist til de evige grønne enger <3

 • kamj

  Er ikke spesielt god på å skrive blogger, men skal prøve å få laget en oppsummeringsblogg snart :)

 • LineMS

  Endelig en liten oppdatering her i gården også.. :)

 • Carolinee

  Elano er hjemme igjen fra beite, og vi er igang med treningen igjen!

 • Cestlavie

  Anbefaler alle å skrive treningsdagbok! :-)

 • FridaN

  "Jeg vil egentlig ikke ha barfot hest uansett jeg.Er ikke så fan av det." Tilbakeblikk i bloggene! Man lærer så lenge man lever :-)

 • RonjaBigMacon

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Sigrid001

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LiseogScott

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MariaRS

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • FrieserHiske

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Sportsjente

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Surprise

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Svanes

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • EliseMaxi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • idahjertetaiga

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Nina-Celine

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Andreab

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ToneKristine

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hetolix

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Nina-Lasse

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MiZzY

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • kerry

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Czekaj-Sedina

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • CelineH

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KjerstiogDuende

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Prins1

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hildepettersen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IngriixD

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LeneD

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • kjersti

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • anne-bellis

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • AnnaogMalou

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Golden

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MariaogKajsa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Marco-Sigrid

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Idaspirit

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • eirwen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Minis

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • rufsesara

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Synne-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Bandit214

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • robin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HoltanPrins2000

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • zharm

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • margrthe

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • idapondus

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Marii94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • gimaga

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • EvaHV

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Natalie-Louise

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Interna

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LeneOgFernando

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MartineHest

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -julie-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Roblin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SigridogUffrei

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -DressurElise

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IngridS92

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Sarabroe

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Siljus

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • AndreaNT

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • karoline1006

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Guroo

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TinaCoco

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • zebbelure

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MuffiNico

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Fame

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • johnsgaard

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • icamillaa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LisaM

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • RuSvarta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Noblesse

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Gordento

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kristinjt

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Santaponni

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • siljejones

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ingelin96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • tessa72

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ola-sin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Rina87

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Goliat

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Jazzie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Drifandi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • StiiNee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarenOgPemiro

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lunah

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Anna-3

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Svartjo-Rawhide

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tonjehermansen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Armani

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SiljeL

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LTNovell

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KjerstiogSoren

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ayera

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LineogFa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kaarin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Coach

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TeamCody

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MartheKoko

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • linesjaa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LauraogMay

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • christiane

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • DeeZee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • story

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LittleLady

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ikhk

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • bandito97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MayogLaura

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Silje7

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Mille9

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Miamor

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • StineCF-Prikken

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Magni

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Shmee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

0.2721

0.0388

6.0401
i 0.6036
a 0.9897