Close

Logo

Det er 428 brukere på siden. 17 brukere er logget inn. Søndag 29.11.2015 kl 00:48

Photoshop for dummies!

Er du en av de som ikke skjønner noe av hvordan Photoshop fungerer? 

Da har du kommet til rett blogg! 

Dette kommer til å bli en omfattende blogg hvor jeg kommer jeg til å ta for meg steg og ting som er nødvendige i Photoshop. Og andre, enkle ting som er greit å vite om/kunne.   


Det vi alle kan begynne med, er å åpne Photoshop. Det skulle være enkelt.

NB! Hurtigtaster er greit å kunne! Så merk dere alle hurtigtastene jeg skriver.

Så kommer du til et valg.

Vil du lage header, eller vil du bare åpne et bilde og redigere det enkelt?

Jeg kan begynne med alternativ nummer to.

For å åpne et bilde finnes det en meget smart hurtigtast – nemlig ctrl + o.  Hvis du vil velge/åpne flere bilder på en gang, så trykker du enkelt og greit på ctrl og marker bildene du vil ha med musetasten og tar ”åpne”. Da får du opp det ene, eller alle bildene du har valgt.

Og nå vil du kanskje redigere litt kontraster/levels/lys og det som finnes?

Da går du på den øverste linja, finner ”image” og deretter ”adjustments”. Så kan du velge og vrake mellom auto levels, levels, auto contrast osv…

Og nå kommer det en viktig hurtigtast. Fant du kanskje en ”effekt” du ikke likte? ”Oi, shit! Hvordan får jeg det vekk?” Du kjenner panikken tar fatt i deg, men slapp av. Hurtigtasten for undo (ta bort det du har gjort) er ctrl+z eller ctrl+alt+z.

Med slike innstillinger som dette, må dere rett og slett bare prøve dere frem. Det tar litt tid, men det er verdt det. Til slutt finner du ut av det, og du vil finne noe du liker.

Så kan vi ta alternativ nummer en.

Det dere kan begynne med er å trykke ctrl + n. Da vil du få opp en boks med tall. I den det står ”width” skal du skrive 768 og i den det står height” skal du skrive 222. Da vil du få et hvitt dokument som er på størrelsen til en header. Så kan du trykke ctrl + o. Så kan du velge bildet/bildene du vil ha i headeren.

Tips: ”Det enkle er ofte det beste.” Altså lønner det seg å ha kun et, to eller kanskje tre bilder i en header og enkel tekst + litt brushes, kanskje.

For og enklest mulig å forklare dere hvordan dere kan lage en slik header som jeg har, så kan dere følge disse stegene:

Trykk Ctrl + n og skriv inn 768*222. Deretter kan dere velge ”paint bucket tool.” Eller malingsspannet på godt norsk. Så kan dere velge en farge (der de to fargene ligger over hverandre.) Om dere ikke har gjort om på dem, så ligger svart øverst og hvit nederst. Husk at det er den svarte (den øverste) som gjelder. Dere kan gjøre om den svarte til en hvilken som helst farge dere vil ha. Så trykker dere på det hvite dokumentet. Men før dere gjør det, så trykk ctrl + j. Da kopierer dere ”layeren” eller, laget som det heter på norsk. Så kan dere trykke i det nye laget. Da vil det bli i den fargen dere har valgt å bruke.

For å få headeren mer fancy, så burde dere har noe som heter ”brushes”. Disse kan lastes ned fra nett. For å se hvordan det gjøres, kan dere lese en blogg jeg har skrevet tidligere om dette temaet.

Det kan du lese om her:  

http://www.hest.no/blogg/blogg.html?bid=19100&blid=593052

Når du har lastet ned brushes og eventuelt skrifttyper, så velger du Brush Tool eller Horizontal Type Tool. Og deretter kan dere bare utforske brushes og skrifttyper.

Tips: I stedet for å legge alt på den kopierte layeren, så kan det lønne seg og trykke ctrl + shift + n, da får dere et nytt, tomt lag. Da kan dere bare slette layeren (dra det ned til søppelspannet) om dere ikke vil ha det der likevel. Så det kan lønne seg å lage en egen layer til alle tingene dere setter på.

Også vil dere sikkert ha bilder inn på headeren. Da har dere to muligheter.

1.       Ctrl + c (på det bildet dere vil ha)

2.       Så gå inn på bakgrunnen igjen og trykke ctrl + v

Eller dere kan

1.       Gå på bildet dere vil ha – ha bakgrunnen under også rett og slett dra bildet over i bakgrunnen.

For å få bildene til å ”skli inn” i headeren kan dere gå på noe som heter Blending mode. Dette finner dere nederst i høyre hjørne. Der vil dere se at det står ”Layers”, ”Channels” og ”Paths”. Blending mode er over ”Layers” og er der det står ”Normal”. Dere kan trykke på pilen som går ned ved siden av normal. Da vil dere få opp mange forskjellige. Så kan dere finne den dere liker best.

Ellers kan dere velge ”Eraser Tool”, altså viskelæret. Der kan dere velge en stor, myk ”brush”. Rundt 65 av den myke typen. Dere kan gjøre om størrelsen der det står ”Master diameter”. Da vil den bli større og fjerne større flater. Husk på at den også blir større om dere zoomer inn på bildet. Det dere da gjør er å fjerne bakgrunnen til bildet, eller litt av bildet. Dette kan bli en fin kombinasjon med ”Blending mode”. 

Og når dere er ferdig med dette har dere egentlig en header.

Det som er viktig å huske på om dere åpner mange bilder er at de kan legge seg bak andre bilder eller slikt, så det er bare å legge ned det som er oppe (i Photoshop) for å finne igjen bildene.

Tips: Når dere lagrer er det viktig at dere tar ctrl + shift + s. Da tar dere ”save as”. Altså lagrer dere som et nytt bilde, og får en kopi av originalen. Det kan også være lurt å endre navn på bildet. Ctrl + s er hurtigtasten for å lagre over originalen. Ctrl + s kan være grei å bruke om du har redigert litt kontraster eller noe, altså om det ikke er så farlig om du ikke har originalen i de blasse fargene.

 

Oversikt over verktøyene i verktøypaletten:

Crop Tool = Brukes til å beskjære bilder. 

Ser slik ut:

 

Brush Tool = Dette er verktøyet du bruker for å, ja, legge på brushes. Haha. Fungerer som en blyant e.l. i andre programmer som f. eks Paint, da. 

Clone Stamp Tool = Dette er det magiske verktøyet for å fjerne uønskede elementer fra et bilde. Du holder inne Alt, trykker med musetasten et sted du ønsker og kopiere, også er det bare å tegne. Du kopierer altså det som får vekk de uønskede elementene. 

Paint Bucket Tool = Denne burde alle kjenne. Den som gir deg ensfarget bakgrunn.  (Gradient Tool ligger foran PBT.) 

Smudge Tool = Med ST kan du dra f. eks man og hale utover, eller fjerne ting ved å dra musa oppover. Litt vanskelig å forklare. 

 

Horizontal Type Tool= Altså tekstverktøyet. Du velger T'en og drar deg en rute. Så er det bare å skrive inn tekst og velge teksttypen du vil ha. 

Eraser Tool= Også kjent som viskelær. For å velge str. og hardhet/hvor bløt den skal være høyretrykker du, og du vil få opp en sånn palett med mange forskjellige brushes, på en måte. Dette gjelder også for Brushes. 

Bildet under: Alle de forskjellige verktøyene. 

 

 Oversikt over hurtigtaster i Photoshop:

Ctrl + o = åpne et bilde

Ctrl + shift + L= auto levels 

Ctrl + L = levels

Ctrl + z eller ctrl + alt + z = undo

Shift + ctrl + b = auto color

Ctrl + m = curves

Ctrl + b = color balance

Ctrl + shift + u = svart/hvitt

Ctrl + u = hue saturation 

Ctrl + n = nytt (tomt) ark

Ctrl - / Ctrl + = fungerer for å zoome inn og ut

Ctrl og space = gjør så du kan flytte rundt på bildet om du har zoomet inn

Ctrl + shift + n = Nytt, tomt lag

 

Og hvis dere skulle lure på noe dere ikke skjønner eller noe, så bare spør! Jeg er ubeskrivelig dårlig til å forklare ting..  

Og Photoshop versjonen jeg har er Adobe Photoshop CS2 - om det skulle a noen betydning.  

 


0.0712
Du må logge inn for å like dette bloginnlegget!
0.0033
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • TrudeL

  01:37 - 13.08.11
  Jippi, her var den vettu :) PS for teite gamle tanter... Ja, det er jeg som har etterlyst bloggen... Denne kommer til å ligge i bakgrunnen og brukes flittig fremover :) Jeg forsto jo til og med mesteparten!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
0.0099

 • Tinkern93

  Æææh, forsideblogg! Kult :D

 • Calippos

  Vil si tusen takk for den fine responsen å bloggen min om angst. Gir en liten tåre i øyekroken med så fin tilbakemelding på noe så personlig

 • Tone92

  Vi har i dag testet boots, som gikk strålende! Blogg om dette og Simple System kommer etterhvert som tiden strekker til :-)

 • ElinMS

  Tuusen takk for over 30.000 visninger :D

 • SuperUne

  Tjardo er barbert og vi er i gang med trening igjen! Tamiro er med på turer løs når vi trener. Følg oss på instagram @bareune :3

 • LiveB

  Tilbake på KOHS. Kommer til å ta turen innom de neste dagene også. Luksus å få den Spanske rideskolen levert på døren og slippe å ta turen til Wien...

 • staine

  Tannrasp i går, aoch det var ikke bra. Men hun skulle visst bli feit etter 4-6uker. Let's see...

 • CJG

  Rodeo gikk i dag igjennom vet sjekk, og er dermed solgt. Litt vemodig, men da blir det nye muligheter med ny forhest!

 • KjerstiJadd

  Når hesten gjev blanke i mykje hest og gira hest, mykje publikum, heliumballongar, tivoli og pipe-dyr, då er den vel ganske trygg, eller? Heia Katla!

 • Stinepjoos

  Nytt blogg innlegg på bloggen 🐴

 • VictoriaTh

  Ny header :-) Ellers går det bedre med Pil, såret gror og formen er bra!

 • Glampi

  Ny bildeblogg ute(13.07.13): Eventyrhester i eventyrland.

 • Anne-Lise

  Ny bildeblogg ute - VinterGnist - 10.08.13 :)

 • Bustetrollet

  Ny bildeblogg fra denne kanten! Titt gjerne :)

 • Welshine

  Noen som vet hvordan man får slettet kladdene sine? Eller om det overhodet er mulig?

 • MatildeBrandt

  MIN HESTEBLOGG: www.matildebrandt.no

 • Mallaa

  Leyla er solgt <3

 • Ingfroy

  Jeg sliter med å få tid til alt jeg vil for tiden, men jeg må bare takke dere for alle de fantastiske kommentarene dere legger igjen i bloggen! <3

 • Vindur

  Jeg fikk lappen! :D

 • Mai-Therese

  Jeg er 23 år, fra Hønefoss og har hest som hobby!:-)

 • Theaa

  I helgen startet jeg og Darius feltrittstevne. Egentlig kom vi på 2. plass, men grunnet menneskelig svikt ble vi fratatt plasseringen. Blogg er ute!

 • IdaC

  I dag har jeg vært på Holtan Gård i Holmestrand å prøveridd ei herlig hoppe med navnet Dokka. Om ting går smurt blir hun min nye fôrhest!

 • tom-erik

  Hest.no var litt nede. Hatt en liten hikke på SQL server. Den har gjort jobben sin uavbrutt i noen år, så den trengte bare litt TLC.

 • Lavendel

  Har virkelig den beste hesten på helfor :D

 • xxmiriam

  Har rundet 200.000 besøkende! Faktisk har jeg rundet over 201.000 besøkende! Wow! Tusen takk alle sammen :D (selv om jeg ikke er verdens mest aktive!)

 • Mina-s

  Har det bra i Nederland :)

 • MinClinton

  Etter snart 5 måneder bloggpause er jeg omsider tilbake!

 • EftelandFestus

  Da har jeg begynt i ny jobb, og det er en drømmejobb! Jeg skal begynne å jobbe på Horze Drammen fra neste uke for fult, så dette skal bli spennende :D

 • StallNes92

  Bloggen er "flyttet" - klikk inn på link som ligger på siden. :)

 • AnnaMaria

  Bilder som ikke vil inn i blogginnlegg.....................!

 • Stinegra

  Avsluttet uken med konkurranse og sløyfe i gymkhana, GOD HELG! :D

 • Rotta

  Avreise til England i morgen for å ri studentstevne! :D Gleder meg veldig, men er samtidig veldig spent :-) Du kan lese litt om det i bloggen min!

 • -glendallonstar

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Annhelen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tristan-Silje

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Iselin-93

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • aasne94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • amorinmin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • karinaxd

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • kristine-banzai

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • malaysia96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Splendour-elise

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • misslif

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Romioogsigrid

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • christinaCB

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Shmee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Marenlaren96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Idefix

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Supersnipp

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • BiTi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HelleSnelle

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SkjervasCactus

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Malenest

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ayuhwa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hottentotten

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SiljeModalen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • AnneKristine95

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • BlackyKyrre

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • imsdaler

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • A-n-d-r-e-a

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Karo93

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • VildeogMelanie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Christinaas

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KristineEgge

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Buddeia

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • EliseGR

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lene-og-Luca

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hestefreak97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MetteKristin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ginakaroline

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • winniemiin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • anette95

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Goodis

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kari-93

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • maren-samurai

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • 95Silje

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lisaaa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Sombiejenta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Feiten

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Love-Dafydd

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hestehagen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Anna-F

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Jade-Celine

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • tobiaf

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Miriam-Apollo

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ToD

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ankz

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kfoto

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • YnkiPinky

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Duber

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ScreAmBlock

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • alhh

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Pappan

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TrudeL

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hattifnatt

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • mkrist

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • carohest-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • warchisia

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TheaOgRonja

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Surprice

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • tajet-lene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • litlelotte

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • FabioLove

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MariaLotto

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • stjernami

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • gurotheas

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MENGEN

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ratina

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Siirii

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • vlh

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • EllenOfstad

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • khsk1811

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • christineh

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SusanneS

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • charlii

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • thunderboy

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • lovekapten

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Elibor

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hestejenta90

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IngridT

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LinnEmilie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • BrownieHelene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Zuiderwaard

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Salgsbloggen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • chiquita

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KristineOgMike

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • windy27

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Vulle

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Suzanne-Marie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • JuniogHaughild

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Winny

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hannini

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TirilWithLove

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IreneOgFoursox

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MinDunya

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Curtained

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • UrsinaogTiril

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • GuBli

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • tiril91

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • --Marte-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • sandra89

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MatildeH

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • tvilingen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lanta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Photoshopper

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tankekartet

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • --Carina

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lassie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lisee97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Asor

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hestedilla75

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • mmian1

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Stina1802

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kaia-Marie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

0.2547

0.0187

6.4330
i 0.3568
a 0.6960