Close

Logo

Det er 1066 brukere på siden. 18 brukere er logget inn. Onsdag 25.11.2015 kl 17:14

[ TB ] Robot hest, eller hjelpe midler ?

Det er noe jeg lurer på litt selv, men dette er ikke spørsmålsblogg, og jeg ville blogge en insperasjonsblogg.

Mange bruker Martingaler, innspinningstøyler, hjelpetøyler, strikk, sporer osv. Kan de hjelpe ? Så klart de hjelper, men hvorfor hjelper akkurat disse hjelpemidlene?

 

 

Jeg sier ikke dette for å være "slem" mot de som bruker dette utstyret! Ikke misfortå, værsåsnill! Men jeg ville bare få folk til å kansje tenke litt på dette, og kanskje prøve og minske, eller behandle hestene med litt mer respekt.

De er trosalt levende vesner, som vi må ta vare på! Vi kan passe på dem på en stygg måte, eller gå for den fine måten og vise dem respekt at du bestemmer, men ikke bruke makt for å få dette til! Behandle dem med respekt og samarbeide melllom menneske og hest. 


Martingalen, får hesten til å hindre i å slå opp med hodet.

 Hjelpe midlene hjelper.

  Jeg skal ikke få folk til å slutte med disse hjelpe midlene! Disse hjelpe midlene får jo trosalt hesten din til å gå finere, eller ikke finne på så mye tull. Noen bruker hjelpe midlene med respekt, og andre ikke. Jeg syntes at det finnes en grense på hvordan man skal bruke dem. Noen har nesten alt på en gang! Bare fordi det skal se fint ut, og noen har det på for noe annet, kanskje. Men det går ann å tenke på hesten din også!  Disse hjelper, som jeg sa, kanskje til å få hesten din til å oppføre seg, gå mer fram, til å gå fint, eller eventuelt noe annet. 


Innspenningstøyler, er for å få hesten til å bære seg på en mer riktig måte slik at du begrenser den skadelige belastningen og at hesten må jobbe litt.

 Like fint uten, som med ? 

Går hesten din like fint uten disse hjelpe midlene(martingal, inspinningtøyler, strikk, sporer osv) ? Kanskje, kanskje ikke. Men hvis den gjør det, hvorfor ellers bruke disse midlene ? Tenker du bare på hva som skal se fint ut hele tiden ?  


Hjelpetøyler, er får å få kontroll på hesten, og til å få den til å bøye nakken.

Jeg opplevde en gang, en hest jeg red (nevner ikke navn på hest, elller, når og hvor, bare at det er lenge siden) at jeg ikke hadde kontrollen, det var den som hadde kontrollen over meg. Til å med i trav måtte jeg holde den ihjen, og jeg hadde kun martingal. Når jeg galopperte kjente jeg den anspente kroppen under meg. Musklene stramte seg, og den begynte å "løpe fra meg". Flere runder gikk rundt, og rundt, ukontrollert. Jeg prøvde så hardt jeg kunne, og bremse den, men det gikk ikke. Etter et par ukontrollerte runder, fikk jeg stoppet den. Jeg hadde lyst til å skritte et par runder og gå av den, men jeg kunne ikke. Kunne ikke bar gi opp, bare la den vinne over meg. Jeg skrittet noen runder, gikk oppp i trav, jeg kjente at  jeg hadde mye mer kontroll over den nå enn det jeg hadde isted. Jeg fattet galopp, og kjente jeg fly runde, etter runde i sporet i ridehallen. Ingen anspente muskler, bare en flytende galopp, som jeg kunne galoppert i evig tid!  Det tok meg så klart tid til å få kontroll over den, men det var verdt det! Både jeg, og hesten kom oss gjennom det på en fin, og ikke brutal måte. 

 Noen dager senere ser jeg på eieren av denne nydelige hesten ri han. Der var nesten alt på plass. Martingal, strikk, hjelpetøyler og sporer. Men jeg red jo han bare med martingal! Han gikk som et barn! Den var pen å se på! Den gikk på tøylen, var ikke anspent i det hele tatt, galopperte en kontrollert galopp med en gang. "løpte ikke fra" rytteren. Var det meg, meg som var for uerfaren til å kontrollere den? eller var det hjelpe midlene, som fikk han til å gå så utrolig fint ? Sikker... er jeg ikke, men det som jeg nå er sikker på er at:

de kan ikke rømme fra midlene! 


Sporer, brukes til å ta svake(kommer ann på åssen du bruker dem) sjenkler istedet for å bruke makt med sjenkler, hesten reagere som regel mye mer.

 Robot hest. 

 Tenker kanskje noen der ute. Som bare bryr seg om hvordan det skal se ut. Men jeg har sagt det å sier deg igjen at det finnes en grense! Jeg syntes det er greit å bruke det, men noen bare bruker det, og tar på alt i hytt å pine, og bare bryr seg om hvor fint det skal se ut, mens andre bruker hjelpe midlene med respekt. Jeg er ikke imot hjelpe midlene, kommer til å bruke noe av det selv, som for eks sporer, strikk bruker jeg ennå, men jeg bruker de ikke "Brutalt".Sporer må vi kjøpe etterhvert, for å komme opp i nivå, men jeg vil ikke bruke det! men må. Hestene går som regel mye finere, med hjelpe midlene, enn uten.

Har de noe valg til å løpe fra det, eller ikke oppføre seg ? Nei, det har de faktsik ikke. De blir tvunget til å gå på tøylen, eller holdt igjen, sparket inn i siden med sporer, og mange andre ting. Jeg ville legget  inn litt horsemanship i ridningen min (kan ikke mye om det, men kan litt) Jeg ville lært meg det, og lest om det, hvis jeg hadde min egen hest, brukt minst mulig hjelpe middler, og mest mulig tid til å få kontroll, og la hesten min gå fint, uten alle disse hjelpe midlene.


 

 


Jeg er ikke imot noen i dette innlegget, men ville bare blogge en insperasjonsblogg, som jeg tenkte kanskje ville få folk til å tenke, Respekter de mest utrolig vesnene i verden, som vi alle her på hest.no elsker, og gjør det som er best for de, og samarbeid mellom menneske og hest! Det er noe jeg elsker ved hestene er at de er de utroligste vesnene i verden, og de er samarbeidsvillige med oss, så lenge vi behandler dem riktig, og samarbeider! 

 

Bildene er ikke tegnet eller tatta av meg, tok noen fra nettet! og vil bare minne igjen på at jeg ikke er imot hjelpe midlene, men  dette er min mening! og samarbeide er veldig lurt istedet for å krangle, eller gjøre hestn vondt hvis du ikke bruker hjelpemidlene riktig! 

 

 

 

 

 

 

 


0.0095
Du må logge inn for å like dette bloginnlegget!
0.0025
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • anneeee

  21:41 - 23.02.11
  bra blogg, enig (: ♥
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • Sabine

  09:22 - 23.02.11
  Enig med TrudeL ☺
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • TrudeL

  01:41 - 23.02.11
  gode trenere vil sjelden anbefale bruk av hjelpemidler, annet enn en sjelden gang for å få hesten til å forstå. Selv har jeg brukt strikk i denne anledning, ett hjelpemiddel folk ser ut til å ha mye i mot. Jeg brukte det slik at det hang helt slakt når hesten gikk normalt, men strammet når han løftet hodet og stressa. Da kunne jeg rose ham når han slappet av, og etterhvert trengte vi ingen strikk! Jeg fester alltid strikken nede mellom forbeina, og den SKAL henge slakt når hesten går riktig! På hoppa mi bruker jeg thidemantøyler, fordi hun vil heve hodet og senke ryggen (stressetraver) så på denne måten mener jeg at jeg hindrer henne i å gå feil/på en skadelig måte. Jobber mye med å få henne til å slappe av og senke hodet løs også, uten noen hjelpemidler... Hjelpemidler skal KUN brukes med ett mål: å ikke måtte bruke de! De skal kun lære opp hesten, ikke være nødvendig hele tiden. Derfor må de kun brukes av folk som forstår dette, og ikke bruker de feil! Riktig sits, presis ridning og tålmodighet gjør de fleste hjelpemidler unødvendige, og det bør folk tenke på... Hjelpmidler er oftest en snarvei som dekker over rytters manglende evne til å kommunisere bra nok med hesten.
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
0.0119

 • katrine89

  www.katrinefinstad.com

 • ElinMS

  Tuusen takk for over 30.000 visninger :D

 • ElineogHestene

  Tusentusen takk for forsideblogg! Utrolig koselig :')

 • anneeee

  Tusentakk for forsideblogg! Så moro :D

 • Equestrian

  Tusen takk for fremsideblogg for tredje gang i år! :)

 • Gunnar-og-Hanna

  skal faktisk på stevne i helgen, så skal faktisk mest sansynlig blogge! haha, så stay turned

 • krris

  Siste sjanse til å stille spm til spørsmålsrunden jeg har på bloggen! Så hvis du lurer på noe så har du mulighet nå! :D

 • Mr.Thea

  Rideleir i morgen 😊 2 uker igjen til Mr. Jones kommer tilbake!

 • -White

  Ny forhest! Starter med joa på fredag.

 • FilurogMarte

  Martekm - min nye bruker på hest.no, gjerne les bloggen min der :-)

 • paddaogkarine

  Jeg har fått meg ny hest!! Drømmehesten var plutselig min <3 Blogg ute!

 • Carr13

  Jari og Tucker er på plass i sitt nye hjem, og fra hva jeg hører stortrives de begge to som feltrittsponnier. Det gleder meg å høre!

 • SynneBrynh

  Instagram: synnebrynh

 • bally

  Heihei :) Hest er best

 • Rebecka-95

  Har tidenes sjøhest! Haha, han er helt fantastisk :-) bildeblogg kommer i løpet av dagen!

 • Selnes

  God sommer alle! Ny intro, vil du sjekke den ut? :-)

 • SolveigE

  Følg meg også på : Intagram: solveigengedal Youtube: Solveig Engedal ;)

 • maripusen

  Flere innlegg er ute nå så bare og sjekke;)

 • -Charlottem-

  Film av den nye hesten er ute på bloggen nå :D --->

 • Malene95

  Ferie snart, kommer til å bli veldig lite blogging fortiden pga. at jeg ikke har hest. fordi den for hesten jeg egentlig ble det ikke noe av. :'(

 • Vilde-Hest

  Endelig fikset på designet, etter hest.no bytta utsendee ^w^

 • SunnivaPonni

  Det ser ut som jeg ender opp med en bloggpause fremover.. Jeg har ikke motivasjon nok til å forsette akkurat nå.

 • sophia-og-walda

  det nye desiget er kult, men er litt komplisert. jeg håper jeg skjønner det etter hvert

 • Iselin87

  Da har endelig min tid for å ha hest på helfor kommet! Luna er nå på plass i sitt nye hjem for vinteren :-) Spennende tid fremover!

 • sal

  Blogg om stevnet i går ligger ute! Ta gjerne en titt og se hvordan det gikk med Athena og meg :-)

 • tiffelif

  Blogg fra den første uken på rideleir ligger ute nå :) litt forsinket, men bedre sent enn aldri!

 • NatalieJacobsen

  Beklager litt krasjet blogg - forside, jobber med saken!

 • ceffylau

  ANBEFALES - Den forferdelige brannen! Sofie lagd en nydelig blogg om den forferdelige brannen: http://hest.no/blog/?blid=1142420 - Margrethe

 • -heddah-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • AnnikenOP

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • stineeddy

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • emmma97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • millstjern

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Musli

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tajet-MGA

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • nikoo43

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TanitaogStjerna

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • andreaal

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Pinocchio

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Irja

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • binders

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tina-R-A

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Shotime01

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • romarioogandrea

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kristianneogco

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Bamisavi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Else-Mosi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Stjarna

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Shmee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • kineera

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MartineogHesten

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Thea-Marie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KarianneNordlli

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Karina-Saffier

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -sofie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • heste-hedda

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KeilirogPia

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • helle1998

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Equestrian-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • PonniTwins

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • galskapforhest

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SigridogUffrei

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • annikenpaulsen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • VildeW

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • tajet-lene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • malaysia96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • EmilieFelix

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Frasselover

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Linda99

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hedaaab

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -enOda

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Karolinehoiseth

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Bikiniii

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Christina-99

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hjelpannonym

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Stall*Pandora

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • siljesolnes

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • prikken

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • tajet-stine

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • BiTi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • horse1

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • islandshestQ

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • GlendaDina

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kjerstii-hab

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • vildehest

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Rikke-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • tetris

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ayuhwa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • 123romario123

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -sara-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • PetitPommeHune

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • heijorem

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Helenaoghestene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Cancara

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -rosalie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

0.1557

0.0168

10.5266
i 0.0335
a 0.1981