Close

Logo

Det er 661 brukere på siden. 22 brukere er logget inn. Tirsdag 01.12.2015 kl 17:23

Tb: Stresset hest på tur

Sliter du med at hesten din stresser på tur? At den nærmest står på bakbeina i bunnen av hver oppoverbakke? Eller går hesten din kanskje som en tikkende bombe bortover veien?
Det er utrolig irriterende, og kan bli farlig. Det er derfor viktig å finne løsningen som passer best for deg og din hest.

Selv jobber vi en del med bakkearbeid. Har ingen bilder som passer til teksten. Fotograf: Sophie Hafner

Jeg har et par tips, som funker på hesten min. Om de funker på din, vet jeg ikke. Så dette er ingen fasitsvar, kun et par tips av egen erfaring. 

Først av alt, så kan det være veldig mange grunner til at hesten din begynner å stresse på tur. Det er noen en kanskje bør tenke litt igjennom før man setter seg ned for å finne løsningen. 

Det kan f.eks komme av:  

 1. Overskudd av energi
 2. Løpetrent (da kan spesielt oppoverbakker bli et problem)
 3. Dårlig tilpasset utstyr
 4. Engstelig for å være alene på tur
 5. Du som rytter - er du rolig og avslappet, eller stresset og nervøs? Hester er eksperter på å lese oss, og om lederen er stresset/redd/nervøs, er det en selvfølge at hesten også skal bli det!!  
Det er viktig at fóret du gir hesten din stemmer med den treningen hesten får. Hester har lett for å få overskudd av energi om den ikke får "brukt det opp". Vet du at hesten din ikke blir så hardt trent noen dager fremover, gi den litt mindre kraftfór, og omvendt. Men det må gjøres gradvis. Ikke gå fra én til to liter! Mange tror man kan "løpe ut" overskuddet hesten har. Derfor, om hesten din har mye overskudd av energi kan det bli en del løping på tur. Dette vil før eller siden gjøre hesten din sprekere. Hesten blir da giret, stresset, og du kan miste kontrollen. Dette kan være veldig farlig på mange måter. Noen ryttere kan reagere på dette og blir da redd. Hesten blir ikke ridd på tur mer, men kun på banen. Dette er et typsik problem.  
For å få ut overskuddet må man trene jevnt og trutt, la gjerne hesten få jobbe skikkelig på banen innimellom, om det er vanskeligheter for det på tur. 
 
Husk også på om du lar hesten din galoppere fort og fritt på tur, er det ikke tungt for hesten, da trener man kondisjonen. Men har du en rolig og balansert galopp, er der tyngre. Men dette er noe mange sliter med ettersom mange hester raser av gårde når de først får sjansen.

Så, hva gjør man da? 

Har du funnet noe du tror kan være problemet, må du finne det du tror kan være løsningen. Her skal jeg komme med litt tips som kanskje kan hjelpe dere. Det kan som sagt over være så mange grunner, og jeg kan ikke ta for meg alle, da jeg kun har erfaring med "overskudd-løpe-stresset".

 Først av alt kan det være en god idé å få sjekket opp i utstyret om du er usikker. Dårlig tilpasset utstyr kan gi masse negativt over tid - anbefales ikke. Du må også få sjekket opp i deg selv, hvordan er du som rytter? 

Det problemet jeg har best kjennskap til er det når hesten har bestemt seg for å løpe. Hesten begynner å trippe og hoppe frem og tilbake. Du som rytter vil kanskje instinktivt dra i tøylene for å stoppe hesten, men det er ikke alltid det funker. Istedenfor å ty til sterkere hjelpemidler må man finne en løsning på problemet.

Kutt ut løping 

Dette kan høres kjedelig ut, men over tid vil dette faktisk fungere. Du må få hesten din til å tenke anderledes enn det den allerede gjør. Ri lange turer, gjerne i terrenget eller på vanlige skogsveier, eller hvor enn du vil, men i skritt. Hesten din må roe seg ned i den gangarten, og først når du har en mer avslappet hest kan du begynne å tenke på å øke tempoet. Men ikke overdriv, ha tempoet som du vil, og stopp før hesten blir for heit. Det kan også være fint å gjøre det samme i traven, altså du skritter og traver en stund. Trener på det. Er hesten din overivrig når bakker nærmer seg bryter du ned i skritt. Når du og hesten din er trygg der kan dere trene på galopp. Prøv å ikke ras avgårde men ha den kontrollert!


Haha, bildet passet inn her ja - jeg vet ;)

Lær hesten å skritte og ri dressur på tur

Små stresser hesten din bare litt bortover, eller når en oppoverbakke nærmer seg? Hester som er mye trent i høyt tempo tenker løpeløpeløpeløpe når de ser en oppoverbakke, dette gjør noen ryttere stresset - og der går en ond sirkel. Begynn å jobb med hesten din. Ri sjenkelvikninger  og serpentiner bortover veien. Ikke tenk: nå, nå, nååå stikker hesten min! Prøv så godt du kan å være avslappet og rolig. Det er vanskelig, men supert når dere får det til. 

Vær konsekvent 

Det er viktig, at når du har funnet det som passer bra for dere, må du være der hele tiden og utføre den handlingen du har bestemt deg for om det skal gi noe som helst effekt. Du kan ikke skifte mening vært minutt. Da vil hesten til slutt rett og slett drite i det. Nei, bestem deg for en type treningform, og utfør den! :) 

Annet som kan hjelpe 

Det er flere småting man kan ha i bakhodet. For å roe ned nervene på både deg selv og hesten kan du enten ta på litt rolig musikk du har på mobilen, eller du kan synge. Fungerer supert! Har hesten din faste strekninger den stresser på? Da kan det være lurt at du tenker minst mulig på det, sitter helt normalt i salen og bare være avslappet. Begynner hesten din likevel å tulle må du være bestemt. Ta gjerne litt volter og gå stykke hesten stresser på frem og tilbake, og frem og tilbake - ta etterhvert litt og litt ut på tøylene helt til du kan gå på løse tøyler. 

Med andre ord, ikke overse problemet; prøv å løse det der og da!     

Min aller første temblogg. Håper dere fikk noe brukbart ut av det. Skriv gjerne om du har noen tips i tillegg :)) 

Blogges!  


0.0384
Du må logge inn for å like dette bloginnlegget!
0.0028
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • Northberg

  18:53 - 11.09.10
  Bra blogg, dette skal jeg huske! :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • Shmee

  06:28 - 15.07.10
  Jeg sa jo til deg at det ville gå kjempe bra, og det gjorde det også! Jeg syns bloggen din var kjempe bra, og jeg syns det var bra at du nevnte de forskjellige grunnene til at hesten blir stresset, og deretter noen løsninger. Du burde skrive flere temablogger, for du er jo så flink ♥
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Selma96

  19:02 - 09.07.10
  Kjempebra blogg! :) Jeg har så og si bare ridd hester på tur som stresser ekstremt fordi de vil hjem hjem hjem! Det har alltid hjulpet å ta skylden på meg selv, altså at jeg setter 100% fokus fremover og sitter rolig og avslappet. Som regel er det også lurt å ikke bruke tøylene mye, da noen hester kan bli mer stresset av det pga. for eksempel utydelige signaler via tøylene fordi rytteren desperat prøver å roe hesten ned. Det var uansett kjempebra skrevet! Skulle ikke tro det var din første temablogg :) Skriv flere- NÅ! x) Skal kreve at denne kommer på forsiden, koste hva det koste vil ^^
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • movindooten

  16:35 - 09.07.10
  Bra blogg;-)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • Liseee

  13:43 - 09.07.10
  Bra blogg !! Hesten min er felthest, og ikke vandt til og GÅ i terrenger. UTROLIG slitsomt og aldri kunne skritte tur på lange tøyler, kan nærmest ikke røre med uten at han hopper fram i galopp....Som du sier, har jeg siden jeg fikk han bare skrittet UANSETT hvor ivrig han har vært, dete har hjulpet med mass masse og den dag i dag kan vi skritte trave og galoppere, han har lært at han får galopere når JEG sier ifra :):)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • TrudeL

  00:31 - 09.07.10
  Bra blogg som jeg kjenner meg igjen i, som eier av to gamle løps-KBL. Har brukt mange av de teknikkene du beskriver, med hell :) Hingsten min var veldig trippete før, da stoppet jeg, en og to ganger, tredje gangen måtte han rygge ett par skritt, slik fikk jeg kontroll på trippingen som stresset ham opp. Noen ganger er han slik nå, etter lenge fri f.eks, og etter en eller to små stopper kommer han på det, og roer seg :) Tålmodighet og konsekvens er noe man må ha, men man kan oppnå utrolig mye med det også :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • 00:29 - 09.07.10
  Kjempebra blogg! Fôrhesten min stegler litt i oppoverbakker og har for liten sal. Har sakt ifra til eier sikkert tusen ganger, men hun bryr seg ikke noe om det :/ Men, utrolig bra blogg! :)))
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
 • Liinn

  23:57 - 08.07.10
  Utrolig bra blogg. Bra at noen skriver noe om dette, for det kan bli farlig situasjoner. Har hatt en del problemer med stressa hest på tur, spesielt på lange grusveier. Hun har vært brukt til feltritt før, så kan vel ha noe med det å gjøre. Gode tips, kan nok ha bruk for de :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0025
 • annogvirvel

  23:57 - 08.07.10
  Bra blogg! kan være veldig nyttig, har selv en X-traver som ikke stresser akkurat ,er bare littegranneveldigframover (A)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0024
0.0298

 • GulljentaOgMeg

  øhøhø, hvorfor er profilbilde foran headeren?? Me don't like!!

 • Tone92

  Vi har i dag testet boots, som gikk strålende! Blogg om dette og Simple System kommer etterhvert som tiden strekker til :-)

 • VillemoLady

  Vi er i full gang til 2015´s s stevnesesong! Skal prøve å få laget blogger fra hvert stevne :)

 • eeirinn

  Vel.. Ikke noe stor bedring på Akon, han er haltfri i skritt - men ikke i trav. Gir han noen mnd med fri, og evt inn på rønken. Følg oss på face! :D

 • Pinto-Marie

  Var å besøkte Spurvien min på søndag! Var så uffatelig kjekt å være med henne igjen <3 Elsker hun over alt på jord!

 • Helga-ox

  To nye stevneblogger ute :-)

 • Boggen

  Takk for forside bloggen "Ordenes makt" :-)

 • Henroo

  Sååååå mange gode og fine forandringer her inne!!

 • Trine

  På lørdag kommer årets første BOOTCAMP-deltaker til oss! Nysgjerrig på hva det er for noe? Les mer på www.stallgaustad.no :)

 • bmercedesz

  Når livet er over..... ;( Blogg kommer... FORFERDELIG TRIST...

 • StallDotcom

  Ny blogg ute, en bb fra føll til 2 år m godkjent mønstringsløp!

 • RagnhildE

  Min første status, som en test. Den vil slettes :)

 • krisme

  Joda det er da liv i oss enda, men bloggerlysten er fraværende for tiden..

 • Ninsy

  Ikke mere Sandy og Nina, Sandy bor nå hos en flott jente i Wales. Vil nok få det topp. Men vil savne den beste! <'3

 • Theaa

  I helgen startet jeg og Darius feltrittstevne. Egentlig kom vi på 2. plass, men grunnet menneskelig svikt ble vi fratatt plasseringen. Blogg er ute!

 • Andrea95

  I full gang med blogging! Det er mye spennende blogger i vente, så følg med :)

 • xxmiriam

  Har rundet 200.000 besøkende! Faktisk har jeg rundet over 201.000 besøkende! Wow! Tusen takk alle sammen :D (selv om jeg ikke er verdens mest aktive!)

 • Linda2111

  Gjør et forsøk på å ta opp bloggingen igjen ;) Ta en titt på min siste blogg!

 • MinClinton

  Etter snart 5 måneder bloggpause er jeg omsider tilbake!

 • Vilde-Hest

  Endelig fikset på designet, etter hest.no bytta utsendee ^w^

 • magedutti

  Da er vi på vei til Hønefoss for å hente kaldblodsføllet jeg har kjøpt &#128522;&#10084;

 • malaysia96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Monaaa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Bitte

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • InaogJeppe

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • linaoghestene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Splendour-elise

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MartheOgYankee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Fant-Rebecca

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Therese-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hetolix

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hattifnatt

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • donnegull

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarteBassi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MinDunya

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • idaliten

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Adriiane

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • eliinne

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Wolfi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • mariiek

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ronja90

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • borris

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Selma96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Saraa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • synne123

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • myworld3

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Iselin-93

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Fridahs

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Fiona-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Etanec

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ponni-auro

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • amigo-elsker

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Wacin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Ina

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SunnivaogPrins

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Dressur-elsker

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Marie93

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • RenateT

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • lillestien

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MartineHornberg

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • gimaga

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KatrineS

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Shmee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • VildeogMelanie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MariogBastian1

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Sirkusprinsessa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • camka98

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ramsaas-Balder

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Aviee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Emma-Bea

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • liseogpia

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • DiorRoyal

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TheaOgRonja

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • AstridogBuffy

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • FrHemsedal

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarleneBonnie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Lovinda

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LinneaT

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • kb94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Avisen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • shetta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ponnzi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Solo

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Goodis

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Nevelobelle

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Piragirl

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HennyogLady

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Amaliiie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • jockeyjenta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • KarolinaogLulu

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HelleSnelle

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Jubbisen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • fly

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Christinaas

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MaliLove

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ingvild-hest

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Camilla-Venjara

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • chenok

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TrolletOgBenne

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Christina94

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarinaOGhestene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Monica

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Karro-Veronica

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ranita

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IrishLady

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Splendour

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • irmis

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hurryupp

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IsabelButur

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tirra

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Karriii

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Eighty

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hefa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • PonnimammaogMel

  Har ikke oppdatert sin status enda..

0.1697

0.0174

6.7334
i 0.2529
a 0.4204