Close

Logo

Det er 680 brukere på siden. 7 brukere er logget inn. Onsdag 02.12.2015 kl 00:44

Minne blogg: Svinten! <3

Jeg har blogget mange, mange, mange ganger om Svinten før! Men jeg har tenkt så mye på han for tiden at jeg bare må ha ut litt følelser osv...

Det hele startet sommerferien 07, jeg og søskenbarnet mitt, Camilla (ojinta), gikk ned til en vi kjente godt fra før fordi vi visste han hadde fått 2 hester der som var den nye dama hans sine.. Vi bare gikk ned dit å så på hestene, også kom han bort og sa hei osv. Han sa han skulle ringe dama, Grete, og høre når hun kom hjem fra Gjøvik. Hun sa det ikke var lenge til, og vi bestemte oss da for å vente..

Etter en stund kom endelig Grete tilbake, og hun lurte med en gang på om vi ville ri. Hestene var altså en døla valakk kalt Myhre Svarten (Svarten) og welsh mountain kategori a kalt Darius. Darius var ikke ordentlig innridd, og han trengte en ganske så lett rytter. Derfor fikk Camilla ri Darius og jeg Svarten.

På denne tiden hadde jeg litt angst for å ri på store hester, fordi det ikke var lenge siden jeg hadde blitt kastet av en dølavalakk kalt Bron, som jeg rei på GMHS ( Gjøvik miljøhestesenter)... Etter dette turte jeg nesten ingenting, ikke galoppere og såvidt gå bort til litt høye hester..

Men jeg, Camilla og Grete salte opp hestene og satte i gang nedover  en veg like ved gården. Det gikk utrolig fint, og jeg likte å sitte litt høyt oppe, for da hadde jeg virkelig utsikt og følte meg litt små stolt som hadde satt meg oppe på en ganske så høy hest igjen.

Jeg prøvde til og med å trave med Svarten oppover, det ristet no veldig husker jeg. Mens Camilla og Darius kom galopperende etter, selv om det nesten var mest bukking og tulling!

Når vi var ferdige salte vi av og satte hestene tilbake på beitet, og Grete sa vi kunne bare komme innom en gang i blant..

Svarten og Darius


Dagene gikk og plutselig hadde Grete ringt pappa. Hun hadde fortalt at hun skulle levere tilbake Darius, og heller skulle låne en fjordingsvalakk som het Svinten. Jeg fikk da tilbud om å ha han på "halvför".. Jeg, mamma og pappa pratet mye om det, og ble til slutt enige om at jeg kunne få ha Svinten på för.

Jeg og Grete ble enige om at jeg skulle komme til Svinten mandag, onsdag, fredag, lørdag og søndag! Det var en gre ordning, og hun skulle betale det meste...

Jeg husker ikke akkurat datoen, men en eller annen gang da skolen hadde startet igjen så skulle Svinten komme. Jeg kom tidlig i stallen denne dagen og var utrolig spent på dette.. Det var meningen han skulle komme rundt 18 tiden, men ingen dukket opp.

Jeg pusset utstyr, renset børster, møkket, og koste med Svarten for å få tiden til å gå fortere. Da klokka nærmet seg 21-tiden, kom endelig hestehengeren nedover vegen. Jeg kjente jeg ble bare mer og mer spent og gledet meg til å se han!

Når endelig lemmen gikk ned sto det 2 hester bak. Den ene var en blanding av fjording og kaldblods og het "Fjellrosa", den andre var en lys blakk fjording, med hvit stjerne i panna... Det var Svinten!
Han hadde så søtt blikk når lemmen ble tatt ned.. Der sto han, så utrolig søt og lubben..

Grete leide han ut av hengeren, og ga han til meg med en gang. Det første han gjorde var å snu litt på seg og gå bortover til der noen kalver stod å spiste.. Jeg var jo ikke sterk nok, men han var kjempe sterk. Så han bare gikk og brøyta seg framover, til jeg endelig fikk stoppet og gått oppover igjen med han.

 

Jeg koste litt med Svinten, og bestemte med Grete at jeg heller skulle komme neste dag for å kose enda mer med han! Vi slapp han og Svarten på beitet sammen, de løp og kosa seg sammen!
- Endelig hadde jeg fått hest på halvför også!

I de neste årene fortsatte jeg bare å ri Svinten! Det ble et sterkt bånd mellom oss! Jeg og Svinten gjorde så mye sammen! Den lille, småfeite fjordingen var så tøff! Jeg må bare smile når jeg tenker på alt vi opplevde sammen, og jeg angrer ikke et sekund på alt vi gjorde sammen!

Svinten hadde et lite slags problem.. Han hadde nemlig veldig dårlig hover, eller "porøse hover", som det het så fint på fagspråket. Jeg brukte utrolig mye tid på dette, og smeden prøvde masse forskjellige ting! Vi smørte med salve, ga biotin og sånne ting som skulle hjelpe.

Sommeren 2008, skulle Grete og Arnfinn som han het gå fra hverandre.. Jeg ble spurt om jeg ville ha Svinten på helför, og det ville jeg jo virkelig.. Så vi betalte 2500,- til han som eier han ( som forresten er over 80 år Surprised)..  For at jeg skulle ha Svinten 1 år til. 

Men når sommeren var over, og jeg nesten ikke hadde fått ridd noe hadde jeg nesten ikke tålmodighet lenger.. Jeg ville jo ha en hest jeg kunne ri på, og ikke bare leie på turer hele tiden. Nærmere vinteren så begynte jeg å bestemme meg litt, og prata med mamma og pappa om det.

Jeg var innom finn.no for å se på andre hester, og inne her på hest.no.. Det var her jeg fant Guri.. Jeg viste henne til mamma, og vi ble enige om å ringe på henne. Mamma hadde gjort det en dag jeg var på skolen, og bestemt at jeg skulle dra for å prøveri.

Nå stod omtrent bare tankene på at jeg skulle ha en annen hest i hodet på meg!

16. November 2008

Jeg hadde ligget hos Camilla denne natten. Vi hadde avtalt med Knut Andrè ( en pappa kjenner) at han og pappa skulle hente Svinten og kjøre han til sin eier, og senere ta Guri med opp igjen!

Det var denne dagen jeg virkelig skjønte hva jeg holdt på med! Jeg skulle gi fra meg verdens beste hest! En hest som betydde alt for meg! En jeg hadde lovet skulle bli oss for alltid...

Jeg husker jeg så hestehengeren oppe på veien. Det var så glatt nedover gårdsveien at vi måtte leie Svinten opp på verkstedet der de hadde parkert. Jeg leide Svinten ut av beitet, og så fort vi skulle begynne å gå oppover veien skjønte han det nok litt. Han stoppet, og ville ikke rykke seg oppover bakken!

Da sprakk det for meg, jeg bare gråt og gråt og det stoppet ikke! Jeg hulket og gråt hele tiden! Han såg så redd ut! Øyene var ikke sånne rolige, pene, mørke som de pleide å være!

Til slutt fikk jeg leid han oppover, og der møtte pappa meg.. Jeg bare gråt og gråt, og de begge skjønte nok at det her var et tungt valg for meg!

Jeg leide Svinten opp på hengeren, og Knut Andrè hjalp meg å binde han fast.. Jeg og Camilla tok masse bilder ,og hulket og gråt i mens..

Jeg kysset svinten farvel, og fortsatte bare å gråte.. Knut Andrè og pappa måtte forte seg litt ettersom det tok en god stund nedover igjen, så det ble ikke spesielt god tid. Egentlig ville jeg gjerne vært med helt nedover, men ble ikke noe av ettersom han ikke hadde plass..

Det var så utrolig vondt å se på hestehengeren kjøre nedover vegen, og da ville jeg heller ha Svinten hos meg, enn å bytte han ut med noen andre!

Dagene gikk, og jeg hadde det utrolig fint med guri, men jeg savnet Svinten kjempe mye..

 Men i det siste har jeg funnet ut at jeg egentlig vil ha en fjording når jeg skal ha hest... Dette er nok mye grunner for at jeg ble såpas glad i Svinten som jeg ble.. Og vi ble ofte kalt et dream team..

Hele poenget med bloggen er at jeg savner han så utrolig mye, og har tenkt mer og mer på han i det siste.. Håper så at jeg får møtt han igjen en gang.. Og håper virkelig at han har det bra hvor enn han er nå!!


- Karoline Sveen <3


0.0138
Du må logge inn for å like dette bloginnlegget!
0.0028
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • mighty

  20:10 - 15.06.10
  nydelige svinten..har hatt mange gode minner med han jeg å..selv om han var ute etter å mose meg engang..men den episoden kan du heller få en annen ganghvis du vil..skal ta kontakt med barnebarnet til conrad og høre om han kan ta meg med opp dit en dag
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • Eiken

  01:31 - 12.06.10
  Åååh.. Rødblakke fjordinger som Svinten er jo bare det fineste som finnes !! Sigrid var jo det :) Men jeg skjønner godt hvorfor du sendte han tilbake, selv om det var helt jævlig! Jeg skjønner deg sååå godt, men får håpe du finner en god nr.2 fjording :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
 • MiriamogSanta

  15:55 - 01.06.10
  offameg :'(
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0027
 • EmilieHasfjord

  17:46 - 31.05.10
  så trist.. jeg vet virkelig hvordan det føles å savne en hest, men du kan trøste deg med at svinten forsatt lever, og mest sannsynlig har det bra :) dere var kjempefine sammen, og dere har sikkert MANGE minner sammen! :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0026
0.0153

 • Mariaoguno

  Tenkte å lage "bli med meg i stallen" video eller i bilder, følg med :D

 • BLevi

  SOMMER

 • FarmenSita

  Rønking av høver i dag! Super nervøs :(

 • StallDotcom

  Ny blogg ute, en bb fra føll til 2 år m godkjent mønstringsløp!

 • R-Bellboy95

  Norge i verdenstoppen i travsport! Norskfødte og norskeide Papagayo E. travet seg til VM-gull i USA, og hans reisekompis fikk 5. plass! :D

 • sergeant pepper

  Miss Rebel, Daydream Believer, Stuckinamoment, Seventyseven og Timntonic skal ut og vise seg fram på Øvrevoll 17. mai, kom og se! :D

 • cartonnier

  Miss B er tilbake i mitt eie.

 • GKR

  Jippi - etter to år uten, kan jeg endelig kalle meg hesteeier igjen! Blogg ute nå :-)

 • Stormgutten

  I morgen reiser vi med Rognfaks til Bjerke, håper det går like bra som de 3 siste startene som har vært 1 plass til Rognfaks, ønsk oss lykke til! :D

 • annamyklin

  hadebra alle sammen :-)

 • bollemalin

  Gratulerer med dagen, Arnie <3

 • Trav-jenta

  Følg oss på facebook gjennom hverdagen som lærling( Stall Engebråthen) :D

 • andreaemilie

  frøya og linnstjernen ut på Jarlsberg travbane ! Gleder meg til og se, ettersom at treningen går super bra og hestene er i god form!

 • ABY

  Er på skoletur i noen dager, stille ifra min side da :)

 • Carolinee

  Elano er hjemme igjen fra beite, og vi er igang med treningen igjen!

 • domino

  Da var ett litt mer "høstlig" design på plass på bloggen! :D

 • ojinta

  Blir vintersko over helga, endelig! :)

 • Sanne&Goddess

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • miahest

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TheaR

  Har ikke oppdatert sin status enda..

0.0625

0.0487

5.8416
i 0.0419
a 0.1408