Close

Logo

Det er 1843 brukere på siden. 9 brukere er logget inn. Mandag 02.02.2015 kl 01:03

Med gebisset på stell

03.05.2012  

På torsdag kom tannspesialisten Matthias Falch på besøk til min lille stall. Ikke helt tilfeldig, selvsagt, jeg hadde ”ventet” på han i over en måned. Populær kar det der, men det er ikke så rart. Litt over ti kom han rullende inn, bokstavelig talt. Siden sist besøk hadde han sluttet på Holstad, startet egen virksomhet, og – det mest synlige – kjøpt seg en stor trillevogn som rommet alt ustyret.Hestene sto skeptiske og så på den fremmede mannen trille inn den store, grå kassen, der de sto i hver sin boks. Brandur ble førstemann, så han havnet i den tomme ponniboksen. Han fikk stå der og se på alt ustyret til tannmannen, mens tannmannen hentet inn bukk og diverse annet. Vi ventet på at bedøvelsen skulle kicke inn…Brandur gikk fra å være noget kålmarkete (slik han stort sett alltid er) til å plutselig stå veldig stille. Han så litt forvirret ut, stakkars, men snart sto han bare å hang med mulegrevet støttet opp av boksdøren. Hr. Falch kom inn og så at bedøvelsen virket, tok på munnjernet, klasket Brandurs hode opp på bukken og stakk et lite rør-kamera opp i munnen hans. Mens vi så på en liten dataskjerm, forklarte Falch hva vi så. Stort sett var der jevnt, ingen større tannspisser, ingen sår noen steder, og ingen veldig ujevn slitasje. Brandur får et par forhøyninger her og der siden han er litt overbitt (ikke så vanskelig å tenke seg til når man ser den lange mulen hans).Mens jeg holdt hodet til den trøtte hesten, koste jeg meg med å høre på tannlegelyder. Æsj usj, jeg var glad det ikke var mine tenner. Selv om Falch poengterte at hesten neppe syns det var vondt, selv om det sikkert var ubehagelig å gape såpass lenge. Diverse runde ”rasper” fant veien inn i Brandurs gap, men hesten slappet hele tiden av. Tannspesialisten bruker slike bor-liknende ”rasper” som går på strøm og kan startes med en fotpedal. Slik kan han ta kun spissene og man unngår i tillegg krakeleringer i emaljen.

Ikke lenge etter var han ferdig. Vi kunne gå over med kameraet en gang til, og Falch kjente nøye over tennene, med fingrene, for å kjenne etter om der var spisser igjen. Én gang fant han en, som han straks glattet ut. Brandur fikk sove ut rusen i boksen, mens Kraftur ble hentet inn i ponniboksen. Sistnevnte var hakket mer skeptisk. Han hadde tannbehandling i september hos forrige eier, men jeg hadde funnet ut at det var like greit å ta begge hestene samtidig.Falch husket faktisk Kraftur fra sist, for forrige eier var også kunde hos han (eller hestene hennes). Med en utstående tann i underkjeven og en knekt tann i overkjeven, hadde nok Kraftur et lett gjenkjennelig gebiss. For Falch husket ikke helt hestens navn (dog han husket forrige eierens) men da han flekket opp Krafturs lepper, utbrøt han ”Åja! Han her husker jeg”. He he. Men hesten hadde ingen sår rundt den litt utstikkende tannen, som kan komme av en melketann som hadde sluppet litt sent og dermed dyttet ut den nye tannen (derfor trekker man gjerne løse melketenner som har ny tann under). Den bukkede tannen var også fin, og kunne muligens gro helt ut om noen år. I mellomtiden måtte jeg følge med tannkjøttet, om der var tegn på betennelser. En tannrotbetennelse kan vise seg som kviselignende nupper i tannkjøttet, eller gi missfarget tannkjøtt.Ellers så Krafturs tenner fine ut. Han tok noen små spisser her og der, men de hadde ikke resultert i sår. Et par tenner manglet ”fyll”, men Falch ville ikke bore opp og fylle igjen for det er vanskelig å vite om man har fått boret ut alt uten å røntge tannen. Kroppen ville mest sannsynlig ta hånd om dette selv, men det han kunne gjøre var å ta litt av tennene som tygges i mot de ”dårlige” tennene, i og med at de ikke slites godt nok med mindre motstand i den motstående tannen. Jah!Kraftur ble også ganske kjapt ferdig. Han oppførte seg fint, selv om han var litt várere enn Brandur, som jeg beskrev som ”hakket mer bedagelig” (veterinæren var enig). Kraftur fikk også komme i boksen sin for å bli nøktern igjen, mens Brandur på sin side allerede var rimelig våken. De sto begge inne et par timer, før jeg slapp dem ut til middagshøyet sitt. Det var dessverre Brandur som ble mest avfotografert, siden jeg hadde god tid mellom han og Krafturs tannbehandling.


0.0083
Du må logge inn for å like dette bloginnlegget!
0.0033
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • Theaa

  11:04 - 11.05.12
  Heldig du som har hatt han her på besøk:) Han er flink han! En på stallen bruker ham på hoppa si, men jeg har ikke prøvd meg med ham selv enda. Tror nok jeg skal få det til etterhvert, men uten noen særlig inntekt er det ikke så greit å ty til spesialister alltid. Så for tiden blir de rspet av vanlig veterinær (som forøvrig virker kjempeflink:)) og jeg har fått kjenne i munnene deres selv også (hehe det er veldig morsomt!). Uansett, Brandur og Kraftur var søte små slappe hester her altså. Spessielt godt likte jeg bilde tre nedenifra. Noe så herlig som det blikket der da! Var nok godt for de to herlige islandshestene dine og få sjekket gebisset sitt kan jeg tenke meg :)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0040
 • Liselotte

  12:35 - 10.05.12
  Spennende med tannlege på besøk, da - men godt det ikke var stort å ta tak i ☺
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0033
 • pysa

  09:42 - 09.05.12
  Flott med gode vetrinærer som kan det de driver med, og kanskje også er over niormalt interessert i det de driver med. Ser Nina også liker ham☺)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0036
 • StallSveinhaug

  21:22 - 05.08.13
  Tannleger er skumle greier, hehe.. Nei, men hørtes ut som om hestene tok det veldig greit, og Matthias virker kjempeflink. Virker forresten som om dere islandshestmennesker(hmm, den var fin) er veldig flinke til å ta vare på hestene deres? Mulig bare jeg som har det inntrykket, men virker nå som om isisene har masse oppbacking av spesialister på både det ene og andre. Og det liker vi, jo:D
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0031
 • Kurre

  14:30 - 08.05.12
  Hmmm....kanskje jeg skulle finne på noe galt med noen av hestene så jeg kunne unnskylde et Matthiasbesøk igjen? Hmmm.....*Like*
  Han er jo bare flink! Og riktig interessant å høre på.Og meget flink på bein og annet "snask" også.Vi liker Matthias!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0036
 • Reksterberg

  13:28 - 08.05.12
  Tannlegetime, gitt!! Jammen er det godt å ha gjort det, selv om det koster litt, som Bajass sier:)
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0041
 • Bajass

  19:18 - 07.05.12
  Tannstell koster men akk så nødvendig og intressant!
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0063
 • skjoni80

  12:48 - 07.05.12
  Fint og viktig å få fikset tenner. Ja, han har helt sykt mye utstyr! Fikk helt sjokk da jeg så alt det. Fikk nesten ikke plass i stallgangen min. Viktig å bruke tannspesialist på hestene, aldri i livet om en vanlig dyrlege får åpne munnen på mine igjen! Dona var fryktelig vár for tannlegen. Skjóni var og vár, men hun var verre. Hun er livredd bare for sprøyta. Skikkelig skrulle. Men Skjóni hadde ikke lyst til å snakke med tannlegen igår da når hun skulle trekke ut pluggen. Men han var pent nødt. :P
  Du må logge inn for å like denne kommentaren!
  0.0038
0.0417

 • Maximillian

  www.martesvenkerud.blogg.no

 • Hedda-Dramstad

  Vi har kommet hjem fra fjellet, og det kommer endel bildeblogger derfra framover! :)

 • Hanna1408

  Vi har kjøpt Matador nå også forresten så nå er jeg ponnieier og har vært det hele sommeren

 • MarteOgFregd

  Tusen takk for 20k besøkende!

 • Mariexxd

  Tusen Takk alle sammen for å ha nominert oss til Årest Blogger for 2014, betyr veldig mye for oss. Tusen takk alle fantastiske dere =)

 • LinaOgHørdur

  Super hest på HrimnirCup på søndag! Stevneblogg ute :D

 • Elsy96

  Snart får jeg endelig hest på fôr på islandshestgården Kro. Kommer ikke til å ha den samme hesten hver uke, men det tror jeg bare blir mer lærerikt :D

 • Chrispo

  Siste bloggen i 2014 er selveste presentasjonsbloggen til nominasjonen av årets blogger :D Håper alle får en flott kveld! Godt nyttår!!

 • chanelmiin

  Qelly er til salgs! http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=51806561&searchclickthrough=true&searchQuery=qelly

 • Legaat

  På tide å vekke denne bloggen en gang for alle, kanskje? Nytt design er hvertfall i boks.

 • Muffins

  Oversvømmelse i stallen pga. flom i går, men heldigvis går det bra med hestene <3

 • Helga-ox

  Oppdaterer mer Facebook Siden min: Helga-ox på hest.no. Følg oss der :)

 • Galdur

  Om noen kan forklare meg det nye hest.no-oppsettet hadde det vært topp! Finner ingen slette-/endrefunksjon på blogginnlegg.

 • xislandshestx

  Nøtti står på beite å koser seg, hun blir også trent, da vi rir på turer og diverse i blant, og vi koser oss mye begge to! Snart sommerferie! <3

 • twilje

  nytt design! :))

 • SST

  Nytt design foregår, ordnet ferdig banner og bakgrunn! :)

 • KjerstiJadd

  Nytt banner, i tillegg til bilder ute! Det glimter til fra disse kanter også :)

 • MMQ

  Ny, stor blogg ute!

 • MariaGledi

  Ny kursblogg ute, og stevneblogg er på vei!

 • augustavb

  Ny blogg om dagen som hestetrener på Island ute - kun 9 måneder for sent! :)

 • Glampi

  Ny bildeblogg ute(13.07.13): Eventyrhester i eventyrland.

 • Lavageita

  Njaaa, vet ikke helt. Liker jeg det nye utseendet til hest.no? :-/

 • Reksterberg

  Neineinei, nå hadde jeg skrevet et blogginnlegg (der jeg ikke fikk til å legge til bilder), og da jeg publiserte, forsvant alt! Haff!!

 • skjoni80

  Nei, nå gir jeg opp. Får igjen ikke lastet opp bilder. Nå henger bloggen i en syltynn tråd!

 • RagnhildE

  Min første status, som en test. Den vil slettes :)

 • CaDu?

  Linkene til våre blogger: Caroline: http://hest.no/blog/index.html?bid=100132 Anna: http://hest.no/blog/?bid=99940

 • skr92

  Jubler over å ha nådd tallet 10000 i sidevisninger :D takk til alle faste besøkende, beklager for at det ikke har vært noe å lese på en stund

 • Marie-Sofie

  Jeg skal prøve å blogge litt igjen nå! ;)

 • Tinkern93

  Jeg NEKTER å endre alle bildene. Det har jeg ikke krefter til, så dere må bare leve med crappy bilder i 468* kvalitet. I have a freaking life, u know.

 • ShCh

  Jeg har bestemt meg, jeg har gått igjennom bloggen å tenkt at jeg ikke skal slutte her eller på den andre. Teamdølvj skal gå i drift og shch skal også

 • Idni2004

  Idni hadde Osteopat i dag :) Ble en sliten, men fornøyd hest etter behandlingen <3 Skal gjentas om 4uker

 • Cirius

  I dag har jeg hatt Elvis på fôr i 6 mnd<3

 • complett

  I dag fyller min fantastiske Mira år! Gratulerer med 16-årsdagen verdens beste <3

 • Stori-Dimon

  https://www.youtube.com/watch?v=y3zAh3CGTIc&feature=youtu.be

 • Ginii

  Hjemme fra Skåbu! Lover mange blogger fremover. Har utrolig mange bilder &#9829;

 • Albina-Asthor

  Hjemme fra Island, blogg kommer. :)

 • embliss

  Har tatt opp igjen bloggen, veldig rart uten kjæreste Sportsbar - men hest er best - og Embla er fortsatt med på laget <3

 • xxmiriam

  Har rundet 200.000 besøkende! Faktisk har jeg rundet over 201.000 besøkende! Wow! Tusen takk alle sammen :D (selv om jeg ikke er verdens mest aktive!)

 • Fire-Bell

  Har lagt ut bilder fra AEG :)

 • MartineVH

  Har kommet hjem fra en fantastisk måned på Island!! Kommer nok en del blogge rom Island fremover. Mer bilder og oppdateringer på martinevh.blogg.no

 • Blesir1999

  Har fortsatt hest - nå to - Einherji og min nye hest Frigg fra Eklespannet kjøpt august 2014.

 • pysa

  Gutta Krutt skal på utstilling igjen da Dølahestlaget har uoffisiell utstilling til helgen. Jeg gru-gleder meg, og er spent på om gutta er på nett.

 • Nattfari og Bajasmin

  Godt nyttår!

 • domino

  Godt nyttår alle sammen! :D

 • Bajass

  Første jul på 18 år uten Bajass, helt merkelig, men ME fikk overta julestæsjet.

 • idunnhelene

  Første blogg i dag på veldig lenge + noen år

 • MinClinton

  Etter snart 5 måneder bloggpause er jeg omsider tilbake!

 • Hestevenn1

  Etter en lengre pause fra blogg og hest.no, er jeg nå i gang igjen med blogging:). Mye som har skjedd siden sist...

 • Letrin

  Endelig vært på hesteryggen igjen! For en fantastisk følelse!

 • OspLeikur

  Endelig ny blogg "Leikur tilbake" :-)

 • -Sandra-

  En liten Welch Montain på 5 år skal få gleden av å komme litt innom bloggen de neste ukene <3

 • krris

  Da var nytt design på plass etter mye prøving og feiling i html og css!

 • CM

  Da er det bare masse trening med den nye ponnien frem til St.Hans stevnet 2013. Ser vi deg der nede? Du ser oss i T7, V5 og P2 :D

 • emblus

  Coachingblogg og stevneblogg coming up! Stay tuned. B)

 • LisaGrimnes

  Bloggen har rundet 100 000 besøkende! Helt rått, tusen takk til alle som har vært innom oss. :)

 • Fiva-og-Annette

  Bloggen er under designoppdatering, derfor litt lite matchende header og forsidebilde! Snart på plass igjen :)

 • paddaogkarine

  Blogg fra årets siste stevne er (endelig) ute :)

 • Hoordur

  Blir kanskje en bildeblogg idag ettersom jeg og Trostan skal på banen. Forhåpentligvis får jeg ridd ham litt selv også, men vi får se! #blåmerker

 • Katiinne

  Bildeblogg med solskinnsbilder er endelig på plass :D

 • Maschi

  Beklager fraværet så mye! Jobber denne uken, skal prøve å starte igjen neste uke! :-) Har 1 stk hest som koser seg på sommerbeite :-) <3

 • ceffylau

  ANBEFALES - Den forferdelige brannen! Sofie lagd en nydelig blogg om den forferdelige brannen: http://hest.no/blog/?blid=1142420 - Margrethe

 • Hest-Ponnii

  Adam har funnet sin kjærlighet, med den lille søte traveren Mira, det er så godt å se han har funnet seg til rette!

 • VindurogMarte

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Isewee

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • svadill

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • emmelyogkauri

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Marteogponnien

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • anfalo

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • bosse

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Hemmisponnien

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • DumleRoxas

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Fearlesshorse

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • tula

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarianneCG

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Loviise

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • musa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Benedicte-97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Octavia

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Perlus

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • AB

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Robbie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MinMelissa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • FrkKolberg

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LaufiBlogg13

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Meritaa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kokos

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • cerc

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • StokkaSandy

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • reeg

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • VildeW

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Rosita

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Sombiejenta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • havvik

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • cjustars

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • IdaogEldur

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Sagahestene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Stigandi

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ygg58

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TonjeM97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MiriamOgLoppene

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Natti97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Line-Gaus

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MonikaSeli

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • 95Kristin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • EliseM

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Amor

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Maria01

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • myworld3

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • SiljeS

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ingerid95

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • irmelin321

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • marengeisli

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • hekpernille

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ran-ingeborg

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Silfurtoppur

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • jeha

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Cocktail

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MildridKikki

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • EOC

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • LeneCamira

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Suzanne-Marie

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Jean22

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Kurre

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • kerry

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tutta

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • funisen

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Albme

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • TeamSilli

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Marie-95

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • souffle

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Supersnipp

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • wilson

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Synna89

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Gulliver

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MariOgPiltur

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • miahest

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Uniik

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Pauliina97

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • iminmin

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Mina92

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Tvillingmamma80

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • MarteFjeld

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ponnikusk

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Eirinpija-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HeddaG

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Eyra

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Rips

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • violaa

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • rolfnevanlinna

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • HannaogHelge

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Ulanda-Gulle

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • malaysia96

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • ValleyCurtis

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • Etanec

  Har ikke oppdatert sin status enda..

 • -Lone-

  Har ikke oppdatert sin status enda..

0.2664

0.0883

6.1886
i 0.1613
a 0.3431