Logo

Det er 836 brukere på siden. 23 brukere er logget inn. Lørdag 28.11.2015 kl 15:46

Du må logge inn for å like
0.0025

Mugg – et tilbakevendende problem

Denne hesten har mugg i koden, en av de mest vanlige stedene hestene får mugg.

Mugg kan være vanskelig å bli kvitt, og når hesten først har hatt det er det viktig med forebyggende tiltak.

Mugg er en samlebetegnelse for ulike sykdomsfremkallende bakterier. Det kan komme av ulike typer sopp, men det vi kaller for mugg kan også komme av blant annet bakterier som Stafylokokker, kontaktallergi eller skabb. Habronema, en innvollsparasitt som avsettes på fuktige steder på hestekroppen, kan også forårsake hudinfeksjoner.

Her har muggen satt seg på pipen til hesten

Sykdomstegn

Veterinær Nicolai Setsaas forteller at mugg begynner i kodebøyen og kan spre seg rundt. Det en skal se etter er sår og skorpedannelser i kodeleddet. En hest som har fått mugg på det ene beinet har lettere for å få mugg på flere bein, den har også lettere for å få mugg igjen. Mest vanlig i lange våte perioder Mugg forekommer for det meste på høsten og vinteren, når været er fuktig, og innhegningene gjørmete. Det er ikke smittsomt, selv om det lett kan oppfattes slik. Det er miljøet hesten står i som forårsaker sykdommen så forholdene må ligge til rette for at en hest skal få mugg. Derfor er det viktig å passe på at hester som går på våte beiter ikke får sår i kodeleddet, og at boksen er tørr og rein.

Gjørmete luftegårder kan være en av årsakene til at hesten får mugg

Behandling og forebygging

For å behandle mugg må man klippe, eller barbere bort håret i området som er infisert for å holde det tørt. En kan vaske med midler som jodløsning eller grønnsåpe, og tørke godt. Noen smører med Spenol, Hipposan, eller vaginal krem. Det finnes mange alternativer, og det kan lønne seg å prøve seg litt frem til man kommer frem til et produkt en er fornøyd med. - Det er viktig å vaske godt etter rideturer og å unngå fuktige beiter. Husk bare på å ikke bruke for sterke løsninger som kan skade huden, sier Setsaas. Sopp og bakterier trives i fuktige miljøer, og den beste måten å forebygge mugg på er å holde hesten tørr og rein. Særlig hos hester som har hatt mugg tidligere er det viktig å vaske og tørke beina godt etter møkkete utegang. Det er også viktig å holde boksen rein.

Spenol, medisinsk grønnsåpe og jodløsning er noen av midlene en kan bruke i behandlingen av og forebyggingen mot mugg.

Dyrlegebehandling

- Jeg synes dyrlege bør kontaktes om man ikke får kontroll med muggen på egen hånd, eller om området med mugg sprer seg. Begynner beinet å hovne opp tyder dette på en lymfangitt, og veterinær må kontaktes, sier Setsaas. Etter nøye vurdering kan dyrlegen ta prøver av hesten for å undersøke hvilke bakterier som er der, og sette hesten på antibiotikakur hvis det er nødvendig. Hesten blir frisk fra mugg i perioder, men har lett for å få det igjen, så forebyggende tiltak er ekstra viktig. Hester som har mye hovskjegg er ofte mer utsatt for mugg, og har vanskeligere for å bli friske igjen. Dette er fordi hovskjegget ofte kan inneholde skitt og smuss som er vanskelig å børste ut. I tillegg er det vanskeligere å holde det tørt, og varme og fuktige steder er paradis for bakterier og sopp. - Hva opplever du som vanlige misoppfatninger om mugg? - Jeg vet ikke helt, men det er mye rare kjerringråd. Mitt råd er å snakke med en veterinær eller annen person som kan litt om behandling av mugg på hest før en setter i gang. I debatten MUGG!! på forumet foregår en diskusjon om hva som er den beste metoden for å bli kvitt mugg. Har du et godt råd? Delta du også!

Eventuelle kommentarer til artikkelen kan du lese under annonsen.
Du må være logget inn for å kommentere på hest.no

Kommentarer

 • Equiikaay

  20:28 - 30.09.13
  Hesten min har MYE mugg på bakbeina.. Så smurte jeg på noe greier som hjalp.. men så blusset det opp igjen... Føler jeg taper kampen hele tiden, akkurat når jeg tror jeg har vunnet den...
  HATER mugg !! Skikkelig dritt :-(
  Du må logge inn for å like
  0.0033
 • iingrii

  20:49 - 21.09.12
  Ponnien min hadde mugg for et par år siden. Var ganske ille, såg det var ubehagelig for han å gå.

  For å bli kvitt muggen, vasket eg koden godt med lactasyl (?) såpe, tok på litt jod, og smurte på et lag med helt nøytral youghurt, tok på plastfolie utpå youghurten så stallbandasjer på. Så sto han med det om nettene. Spylte av og vasket godt morningene etterpå. Og selvfølgelig sto han ikkje ute på gjørmete underlag. Dette virket kjempe bra! Og han var kvitt all mugg i løpet av 3-4 dager, og har aldri hatt det etterpå :-)
  Du må logge inn for å like
  0.0026
 • Toltjenta

  11:01 - 18.09.12
  Hesten min har fått mugg nå, og han begynte å blø på benet. Men han er ikke halt eller noenting. Så nå skal vi klippe og barbere, vaske med grønnsåpe, tørke godt og ha på propolis krem. det brukte vi sist vinter når han hadde det :) så det er vell snart borte håper eg :)

  noe som også er lurt for å forebygge mot mugg er å vaske evt, utstyr hesten har på beina! Eg har ikke vert flink å vaske G-boots ene mine, så det kan vere litt av grunnen.
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • PP-Niklas

  17:01 - 10.12.11
  Hjeeelp! Tror hesten min har mugg...
  Du må logge inn for å like
  0.0026
 • Susanne-Fia

  13:01 - 28.09.11
  Hesten min har vært hoven i benet og hatt mye mugg i koden. pluss at hun ble halt på det benet som hun var hoven på. Først så gikk jeg rundt til folk i stallen og fikk MASSE råd! så begynte jeg å kjøle ned benet som er hovent og leide henne litt ute i 20 min så vaska jeg benet med grønnsåpe og tørka det skikkelig smørte på hipposan og alovera sammtidig og det har jeg gjort hver dag i en hel uke så nå er hun ikke hoven lenger og all muggen er nesten borte :D så anbefaler og gå å snakke med mange folk i stallen og få masse råd og prøve ut de forskjellige rådene. pluss jeg fikk en bedre paddoc som ikke er så gjørmete. og nå så står hun i den gjørmete paddocen sin men jeg skal passe ekstra på bena hennes nå!!!!
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • --Iselin

  07:39 - 26.09.11
  I tilegg til at det sprakk opp rundt koden med store ''kjøttsår'' og som det da la seg masse søle, møkk og masse bakterier, så det var veldig viktig og få det vekk. Og også la det holde det åpen, for muggen satt seg bare enda bedre fast om det ikke var åpen og vått! :-)
  Du må logge inn for å like
  0.0026
 • --Iselin

  07:38 - 26.09.11
  Hesten min har mugg og har hatt det i 3 uker nå. For en uke siden kontaktet vi dyrlege for han begynte å hovne opp og frambenet ble like stor som kneet. Vi fikk antibiotika som skulle gis 2 ganger daglig i 5 dager. Hevelsen begynte å gå ned over, men nå står det litt fast igjen. Så vi kontakter dyrlegen snart igjen. Vi har også fått en krem fra dyrlegen som MÅ smøres på ofte. Det skal hjelpe og det har hjulpet ganske mye i forholdt til hvordan det var. Og det spredde seg ganske fort oppover også, men nå er han mye bedre og jeg får i hvertfall ridd litt!
  Hun sa også at vi ikke må spyle beina(Med mindre nødvendig av søle) og om vi vasket det, måtte vi tørke det VELDIG godt, for muggen ble verre av det.
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • tullamir

  19:31 - 13.09.11
  Bruker Hipposan, som man får kjøpt på FK. Er effektivt og funker raskt! :) Merra mi får ofte mugg pga kraftig hovskjegg..
  Du må logge inn for å like
  0.0026
 • Pernillee

  16:53 - 10.09.11
  Min hest på 12 år har aldri hatt mugg de ni åra jeg har eid henne, heldigvis. Nå har vi ganske tørre paddocker og ridebane, men på høsten er det flere hester som får mugg likevel, så jeg tror hesten min er ganske heldig sånn sett:) Noen er kanskje mer utsatt for det?

  Den andre hesten min har det nemelig hver vår og høst, bare litt på pipene bak, men hun får det uansett hvor tørt det er.. Da pleier jeg å spyle beina litt innimellom og smøre på masse Hipposan. Spyler så lite som mulig, ingen vits å gjøre beinet enda mer fuktig.
  Du må logge inn for å like
  0.0023
 • Diinaar

  15:00 - 04.09.11
  Jeg sluttet med kraftfor på gampen min etter råd fra akkupunktør. Å siden har lille grå ikke hatt mugg. Så på min kom det nok innenfra. Men når han hadde mugg brukte jeg optima og hipposan. Funket knall. Bruker også optima mot våteksem.
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • Pusseklut

  14:57 - 04.09.11
  Jeg står på en stall med 13 hester per i dag. Og det som er problemet der er ridebanen. Den er ikke hundre år gammel, men heller ikke ny. Jeg skulle trene hesten min til ett holter show i sommer og trente hver eneste dag på ridebanen. Dette resulterte i mugg. Så hadde jeg en periode hvor jeg ikke var så mye på banen med henne og vips så var muggen vekk igjen. Flere som oppdaget dette ang ridebanen. Tror kanskje det er mugg i selve sanden. Noen som har hørt eller opplevd lignende?
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Linneagau

  20:58 - 03.09.11
  Det går også an å bruke surmelk til å fjerne mugg, det brukte venninna mi på ponnien hennes! :)
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • kristinewolden

  19:57 - 01.09.11
  hesten min var plaget av mugg i tørt (!!) område, og da fikk jeg et tips om å fjerne sukker (m.a.o. stivelse) fra fôret, og vips så forsvant muggen!!
  Du må logge inn for å like
  0.0028
 • fjeldberg

  16:31 - 26.09.10
  Eine passhesten min får litt mugg når gjørma i luftegården er på det verste...
  Eg bruker berre å klippe pelsen så tett ner til huden som mulig og smørrer det med hiposan,og plukker litt skorper. Mi erfaring er å holde det luftig,tørt og holde huden smidig:p
  Du må logge inn for å like
  0.0029
 • -Emilie-

  22:28 - 14.09.10
  Årgh jeg er SÅÅÅ glad jeg har en mugg-fri hest.. Jeg har aldri hatt mugg på mine hester jeg! :D
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • davinci

  18:38 - 11.09.10
  Min hest fåt mugg på de hvite beina (han har ikke hovskjegg)... Jeg har kjempe god erfaring med å holde bena tørre. Man behøver ikke alltid spyle og gjøre beina våte igjen når leiren har tørket. Børst da heller bort smuss og skit. Når bena er tørre og rene smører jeg inn muggen med et tykt lag INOTYOL, kjøpt reseptfritt på apoteket og ligger i hyllen med babyprodukter) Jeg plukker aldri av skorpene når de er tørre, men når jeg har brukt salven tar det bare et par dager før jeg bare kan tørke skorpen av. Huden har begynt å danne seg under.
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • nl-Boysen

  07:42 - 28.09.09
  Min hest er 25 år og har aldri hatt mugg - men så er hun født i samme stall, og har "levd opp" med alle de bakteriene som forsåraker mugg - på hester som kommer til stallen.
  Det virker som hun er iblitt mmun mot mugg - samme hvor sølete og mugginfisert utebeitet blir - og de andre hesten-eierene vasker og spyler, klipper hovskjegg, smører inn mad alle slags remedier og styrer på.

  Min hest har ALDRI blitt spylt på beina, samme hvor gjørmete de er. Etter noen timer er gjørma tørket, og faller av, og hesten har ikke hatt antydning til mugg i hele sitt liv.

  Nå vet jeg jo ikke om hun ville fått mugg om hun ble flyttet til en annen stall - med en annen soppkultur som gir mugg| - men det skal hun slippe.

  Jobba en gang i en stall med dølahester som gikk på beite i gjøærmete myr-terreng, og noen fikk mugg. Da ble de sausa inn med Spenol - og skorpene ble plukka av etter noen dager og så var problemet løst.

  Mugg er en sopp, som liker søtt, men IKKE surt - og at rabarbra funker (om våren), har jeg også hørt.

  Så sant muggen ikke har nådd inn gjennom huden, vil sure væsker (uten sukker) funke.
  Du må logge inn for å like
  0.0042
 • IrishDream

  08:42 - 21.09.09
  Veldig bra blogg! Har sjøl hest med mugg (tinker), og det er jaggu et helvete å bli kvitt! Tusen takk for gode råd. :)
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • FrkYmir

  10:39 - 09.09.09
  hmm.. har akkurat byttet smed, som kom med et forslag som jeg ikke har prøvd, men siden han er utdannent heste terapeut(av noe slag, er så mange å huske på) og er utdannet smed og har egene hester, så må jeg jo si at dette skal jeg prøve neste gang: HONNING. Høres kanskje rart ut, men det er ingenting som gror i honning.. Sett et åpnet honningglass ut på benken, la det stå... Det vokser ikke mugg oppi.. Det "værste" som skjer er at honningen skiller seg litt... Honning er heller ikke skadene å få på huden! :-D
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • saatre95

  11:14 - 05.09.09
  kjempe bra blogg ! :)
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Stina92

  11:41 - 04.09.09
  Vi har alltid brukt Bio Tex eller parfymefri såpe (lactasyd osv) til å vaske bort skorpene for så å tørke godt og smøre på en sink salve ifra apoteket som man må få på resept av dyrlegen! Jeg hadde en ponni med hvite bein uten pigmenter som er mere utsatt for mugg og den fikk jeg det ikke bort med noe, men jeg kom tilfeldig hvis over en salve i hestebutikken i arendal når jeg var på stevne der, Hestefix mugg/sår salve. funket veldig fin på min ponnis, men nå har jeg en hest som fremdeles ikke har fått mugg, noe jeg er glad i siden det er jo mye jobb!

  Legger med en link ifra Agria om mugg:
  http://www.agria.se/norge/text.nsf/printID/270
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • ingrid-dalexia

  19:13 - 03.08.09
  noen steder skriver noen at man skal bruke motorolje og tran og ting som er helt dustete å smøre på mugg ! men aldri bruk motorolje !!!!!
  snakk med dyrlege før man smører/vasker med andre ting en det som står på pakningen er mot mugg!
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Conradi

  22:38 - 30.09.08
  Jeg har alltid brukt grønnsåpe. ponnien min hadde mugg for litt siden og det gikk bort etter få dager.
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • kaninen

  10:13 - 27.09.08
  Okei, er mugg smittsomt eller ikke?? Alle sier at det er smittsomt men jeg ble nå i tvil :/ Og da mener jeg som å bruke samme børste, beinbelegg osv på flere hester.
  Hesten jeg rir hadde mugg i fjor, men det spredde seg ikke høyere enn til knærne på den.
  Men er det lurt å tørke etter å ha spylt beina? Visst det er mer igjen, gnir man ikke det inn i huden da? :S :P
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • sammy06

  13:52 - 18.09.08
  eg brukte sånt pyrizept salve på min shettis eg, da forsvant de:)
  har andre prøvd de?
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • hummy

  08:46 - 15.09.08
  veldig enig med LB som har et langt innlegg
  Du må logge inn for å like
  0.0027
 • hummy

  08:42 - 15.09.08
  hmm jeg har lært at mugg er ofte (sier ikke at d alltid er d) men ofte en ting som kommer innende fra...hesten reagere alergisk på noe den har spist eller at den får et stype kraftfor eller liknende den reagerer på...selvfølgelig kan d komme av at d er fukt og grisete ute men man skal aldri utelukke at d kan være noe annet..
  Det er min erfaring men sånn bortsett fra d har jeg aldri hatt hester med mugg problem.
  Du må logge inn for å like
  0.0030
 • Ajax

  13:48 - 14.09.08
  bruk Firewalker fra Nu Skin! (google nuskin, så finner du nettside hvor du kan kjøpe det) Det er egentlig en fotkrem, men den er både bakterie og soppdrepende, jeg har brukt den med hell på våteksem hos hund i sommer, og jeg vet om folk som har hatt stor glede av den mot mugg, småsår osv...
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Dixon

  18:01 - 12.09.08
  Har inntrykk av at flere opptrer som "eksperter" på temaet. Klart dere har erfaring, men å påstå at muggen kun kommer innenfra, uansett, vil jeg si er å trekke det litt langt.. Det fins da plenty av folk som opplever mugg-oppblomstring i våte og gjørmete årstider.. Og jeg vil tro veterinæren vet hva h*n snakker om, de er jo utdannete.. Selv om man ikke skal stole blindt på alt de sier, men de har bedre peiling på hestens kropp, anatomi og immunforsvar en de fleste andre, vil jeg tro..
  Man kan ikke utelukke én ting, bar fordi man har opplevd en annen ting.. Og viktigst av alt, vær villig til å ta til deg ny lærdom og kunnskap, det er det du lærer og får erfaring av!
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Shadowfax

  12:49 - 07.09.08
  Noe av det beste vi har brukt er Fucidin-Hydrokortison salve vi har fått fra vet. Utrolig effektivt! Ellers er "vaniljesausen" helt genial. Andre ting vi har brukt og som har fungert mer eller midre godt er bla sårolja fra Skoies. Honning ble vi anbefalt, og det virka på enkelte. Den salven fra Blue Hors som nevnes lenger ned er også super.
  Du må logge inn for å like
  0.0027
 • -camilla-

  17:10 - 06.09.08
  har laget en blogg om et tips:-p bruker selv hibiscrub. men det går faktisk ann og bare børste det bort også:-p
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • Fhadir

  09:00 - 04.09.08
  Hipposan er bra:o) Og passe på å holde det tørt of rent for vann!
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • AnetteR

  22:04 - 08.02.08
  salve som egentlig er er hunder med ørebetennelse :P man trenger resept på det.. maserte det bort og 3-4 dager etterpå var alt bra! :)
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • Sophie

  21:05 - 29.09.07
  Hipposan fjernet muggen på ponnien min (hun hadde MASSE) på ca 4-5 dager :D Anbefaler hipposan på det sterkeste.

  Vasket beina og smørte på hipposan før og etter jeg red^^
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • MajorMiin

  22:24 - 27.09.07
  Hesten min hadde mugg nå i vår. Helt i starten brukte jeg hibiskrub (er ikke helt sikker på hvordan det skrives) og smørte det med salve.. de første ukene funka det. Men til slutt hjalp det nesten ikek. og da slutta jeg med og gjøre noe. kun vaska det og smørte viss det var veldig møkkete. Men da til slutt mye fortere forsvant det. det er det fler i stallen som sier og. man skal gjøre så lite som mulig med det. Men som sakt må man huske og fjerne så mye spm mulig av hår for og holde det tørt, elle får det til og tørke så fort som mulig.
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • Pellemann

  10:20 - 17.09.07
  Jeg har vært heldig fordi hesten min ikke får så mye mugg, kun noen få skorper når det er aller verst med gjørme. Men det har da skjedd og da har jeg disse anbefalingene når det gjelder mugg:

  * Blue Hors Skin Healer er vannavstøtende og drøy å smøre på. Vet om mange som har blitt kvitt muggen med den. Kremen holder vann og fuktighet ute, så området må være helt rent og tørt før den påføres. Har virket meget bra på hester med mye hovskjegg.

  *Hibitane har jeg brukt på min hest på små angrep sammen med Bacterial Shampoo som kan kjøpes i de fleste hestebutikker. Vasker først grundig med sjampoen før jeg massere inn mye Hibitane. Dette gjør jeg mest om kvelden da hesten skal stå inne og tørt og får da en bedre virkning. Hibitane er smørende og bakteriedrepende.

  * Nå bruker jeg mest Aloe Vera mot mugg og da spesielt Aloe Propolis. Den inneholder store mengder Aloe Vera og Propolis som kommer fra bier. Denne kremen inneholder ikke vann, men er anitseptisk, smørende og lindrende. Aloe Vera passer perfekt til min hest da han er litt ømfintlig i huden og tørker fort ut.

  Det er mine tips! Kanskje de hjelper noen. Men uansett er det viktig tror jeg å holde seg til behandlingen et stykke tid, ikke regne med at "vips" så er alt bra kvelden etter. En må alltid gi behandlingen tid til å virke.

  Lykke til!
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • Sophie

  15:04 - 12.09.07
  Hesten min har mugg. Merket det på lørdag, og da startet jeg å smøre på en salve som heter Hipposan før og etter jeg red. Var ganske mye mugg og i går var det nesten helt borte. Så anbefaler Hipposan^^
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • madelaine

  20:22 - 10.09.07
  Går fint an å vaske såret med grønnsåpe, men man bør smøre på en fuktighetsgivende krem etterpå pga ellers blir såret svært tørt pga grønnsåpen.
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Metti

  12:14 - 07.09.07
  Ponnien min har hatt mugg flere ganger, og det er utrolig mange råd som flyr rundt. Har funnet ut av grønnsåpe IKKE er bra i det hele tatt, da mister hetsen alt fettlaget der man vakser, og muggen blir mye være. Er det gjørmete, så spyll muggområdet med vann, tørk det rent og smør på en fet krem, det funket i hvertfall på ponnien min :)
  Du må logge inn for å like
  0.0028
 • bosse

  15:32 - 04.09.07
  Jeg så at Bio-tex var foreslått her. Det har ingenting på hud å gjøre, verken hos mennesker eller dye, og det er en utbredt misforståelse at det skal være bra til sårvask. Ikke Zalo heller. Grønnsåpe er bra til sår, men mugg kan gjerne vaskes med saltvann. Hvis en bor ved sjøen er det fint å vasse i vannet. Etter å ha plukket bort skorpene smøres med hibitane krem eller noe annet som mykgjør og dreper sopp/ bakterier.
  Du må logge inn for å like
  0.0026
 • LB

  08:57 - 03.09.07
  Det vi kaller mugg har flere årsaker, vil man vite hva det eksakt er med sin egen hest må man analysere (fungus? bakterier? alergi/eksem? sjekke blodverdier/ kontroll av immunforsvar?)
  1) Innenfra: Hesten kan ha svekket immunforsvar av ulike årsaker, den kan ha infeksjon et eller annet sted i kroppen som "stjeler" krefter fra hesten og gir andre infeksjoner eller snyltere bedre livsvilkår. Den kan reagere på foret. Kanskje har den nedsatt evne til spalting av for fordi den mangler "snille" nedbrytere i tarmen. Hesten må få hjelp innenfra (sjekk foret, bytte ut pelletert for?, flere små måltider, tilskudd som hjelper fordøyelsen, feks yea-sacc, E og B-vitamintilskudd etc) Noen hester gir god respons på hvetekim-olje i maten, både pga vitaminer og oljen i seg.
  2) Det fysiske miljøet: Joda, gjørme er et eldorado for sopp og bakterier....og å gå med gjørme på huden stenger disse inne i et ideelt miljø, sett fra bakterier og sopp' side. Normalt vil en hest tåle mye av "sitt" miljø, men til slutt kan trykket utenfra bli for mye for hestekroppen. Gjørme gjør også at hester beveger seg mindre, og dermed nedsettes blodgjennomstrømmingen i hestebeina, og pH-verdien endres til det bedre sett fra sopp-og bakterie siden....At hesten bør ha ren boks er vel ikke nødvendig å nevne :-)
  3) Ytre behandling: Hva som hjelper avhenger av flere faktorer, ikke minst av HVA infeksjonen skyldes! Anti-fungi midler hjelper mot sopp, men bare dersom soppen ikke er resistent...det hjelper ikke noe videre mot bakterier. Produktrester som blir sittende i huden er "festmat" for sopp. Å holde huden fuktig kan hindre sprekking, men igjen gi "bandittene" gode dager (krem/salve = et fuktig, lukket miljø). En annen ting er at bakterier er mestere i å gjøre neste generasjon motstandsdyktig mot feks såper og kremer, så det som hjelper i dag vil kanskje være nytteløst neste gang. Sopp har dessuten en tendens til å trekke inn i den fettholdige delen av hestens bein, og hvor langt trekker egentlig disse smøre-på-stoffene inn? Det eneste jeg har sett som hjelper både mot bakterier og sopp (det er gjerne en kombinasjon av disse som skaper problemer), er klor. Klorin-vask (hele beinet; også i hoven) er effektivt men må brukes med måte; det løser opp fett og gjør vondt om det brukes på sår hud. Men husk; ikke alle bakterier er "slemme", vasker man bort de slemme dør også de som skal danne en sunn barriære mellom hesten og farlige inntrengere utenfra. Optima-produktene har jeg veldig sansen for, de regulrer pH-veriden på en slik måte at miljøet blir mindre fristende som oppholdssted for "slemme" sopp og baktereier, uten å ta knekken på de "snille".
  Du må logge inn for å like
  0.0026
 • Titan

  23:39 - 16.07.07
  Hei!
  Glem grønnsåpe, dyre dyrlegesalver osv. Etter at vi oppdaget Optima hudvask og hudspray for dyr har vi ikke kjøpt en eneste sårsalve. Det er billig og utrolig effektivt. Bruker til og med hudvasken som shampoo. Jeg er hyperkresen, men her er det bare å bøye seg i støvet. Fikk inn en traver med alvorlig hudproblem. 14 dager med Optima vask og spray og gampen var som ny!!!
  Optimafan!!!
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • gammurogdimma

  09:30 - 05.04.07
  Honning er supert! En natt med det, plastfolie og bandasje utenpå, var det eneste jeg måtte gjøre for og fjerne mugg på tre hester.
  Du må logge inn for å like
  0.0026
 • puttilutt

  12:01 - 03.04.07
  Grønn leire fås på de fleste hestebutikker å er en helt suveren oppfinnelse, du bare smører det på bena å det tørker å faller av av seg selv, det hjelper mot mugg, ringorm, varme og slitne ben, ja mot det meste, koster bare 150 kr å varer i evigheter. hesten min har ikke hatt mugg etter at jeg brukte den grønne leira. ANBEFALES
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Chopsy

  16:48 - 01.04.07
  har aldri fått mugg, men det er sikkert følt når hesten først har fått det
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • resi88

  12:15 - 31.03.07
  jeg smører med spenol hver dag, det funker...vasker bena minst 3-4 ganger i uka med å uten grønnsåpe, varierer.
  det er ikke borte på hesten min ennå, men det er fordi jeg kun er der på dagtid, og hesten derfor må ut i gjørma etter vask og smøring, men jeg har i hvertfall kontroll over den, og på den måten så sprer det seg ikke, og merker veldig godt på bena hvordan det er i luftegården, da det er lite gjørme er det mindre mugg og er det mer gjørme er det mer mugg...

  ellers et annet godt tips er:
  ta noen kålblader og skjær opp løk og legg inni kålbladene, legg det rett på bena, og ha plastfolie rundt, legg deretter bandasje rundt, (jeg bruker selvklebende engangsbandasje) la det sitte på over natta og ta det va om morningen, da bare detter det av kaker med mugg etter 1-4 dager, jeg gjør bare dette hvis det kommer veldig mye.
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Lukka

  00:30 - 31.03.07
  Vaska fotan med Hibiscrub,tørka dæm godt og smurte på Hibitane (begge dela fåes på apoteket) Og muggen forsvant etter noen dager med behandling...
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Lukka

  00:30 - 31.03.07
  Vaska fotan med Hibiscrub,tørka dæm godt og smurte på Hibitane (begge dela fåes på apoteket) Og muggen forsvant etter noen dager med behandling...
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • KarnaOgColette

  21:24 - 30.03.07
  Jeg bruker ikke grønnsåpe, dette har jeg fått vite at bryter ned PH verdien i huden og gjør det mye verre.men dette er hva jeg har hørt. Jeg hadde vel noe som nesten var litt ekstremt med mugg på min ponni. Hun var halt og jeg måtte smøre henne meg helosan hver dag før jeg red hvis ikke ble hun halt fordi det var så stivt. Men så kom mamman min på noe smart, hun kjøpte jordnøttolje, puttet opphakkede hvitløksbiter og noen biter fra en alovera plante oppi. Muggen ble borte etter fire dager.. tro det eller ei=) andre som har hester som er plaget som vi har tipset om dette har muggen blitt borte like kjapt. Det stinker forferdelig, men hjelper.
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • maye90

  15:37 - 30.03.07
  flere i min stall har brukt grønnsåpe, også jeg. vi vasket hver dag, og smørte det etterpå. men det hjalp ingen ting. hvis hesten har lite mugg går det greit å bare gni det bort med handa, og smøre på litt spenol. hvis ikke så kan man gi kuren jeg har skrevet lenger oppe. den smører på en måte fra innsiden. tingen med mugg er at hoven ikke må tørke ut. søle, VANN og lignende tørker jo bare ut. så som regel er det bare waste å vaske, men selvsagt må det jo bort før du kan smøre. men hvis det er mye mugg, som jeg fikk på min unghest så fikk hun jo vondt når vi prøvde å fjerne det for hånd. så da klinte jeg muggområdet inn hver dag, og etterhvert falt muggen av !
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • chrkar1

  08:39 - 30.03.07
  Jeg har hørt at bio tex oppløst i vann er bra da setter man beine ned i bøtta også masserer man hvor muggen er slik at det holder seg mykt, det samme har jeg prøvd med grønnsåpe, og etter at beinet har stått oppe i bøtta skylder man med vann og setter hesten inn på boksen med ren flis så forsvinner det etter noen få dager, men dette bør gjøres når hesten skal inn i boksen da.Det som anbefales er å kjøpe ren grønnsåpe på boks og ikke flytende.
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • Blue

  20:20 - 29.03.07
  Min er plaget med mugg. jeg bruker optima. helt topp :-)
  Du må logge inn for å like
  0.0028
 • barfot

  19:55 - 29.03.07
  http://www.optima-ph.no/
  Du må logge inn for å like
  0.0026
 • LiZa

  19:51 - 29.03.07
  Grunnen til at fuktighetskrem er bra, er at når muggen er tørr og hesten blir brukt, sprekker den. Det er ikke alle hestene som liker det så godt.

  Jeg bruker jodoppløsning eller grønnsåpe, og f.eks Aselli (veldig bra salve!), Helosan, til og med brukt Streptolin (spenefett) og det fungerer godt, men ikke alt fungerer på alle...Prøve seg fram ja..
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Tiril

  19:11 - 29.03.07
  Hesten min har våt eksem han, det trodde vi først var mugg og behandlet det som mugg, men når vi fant det ut og brukte ting som var for våteksem så vel det kjempe enkelt og få det bort.

  så mugg og våteksem ser veldig likt ut

  fant et produkt på www.happyhorse.no for våteksemen.
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • 007

  18:22 - 29.03.07
  er noe jeg alltid har hørt. dette fordi grønnsåpe er basisk og muggen trives i basisk miljø.. noen som vet noe om dette? nher anbefales jo faktisk grønnsåpe.. men elers en veldig bra artikell^^
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Piamor

  17:29 - 29.03.07
  Jeg har alltid vasket med grønnsåpe, og har alltid blitt kvitt muggen. Vasker og peller skorper, og så smører jeg med enten spenol, helosan, skillingaryds hestesalve eller cornucresine (som faktisk er det mest effektive jeg noen gang har opplevd!). Og jeg synes artikkelen din var kjempegod Mélanie :)
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • jeca

  16:59 - 29.03.07
  mugg er jo en form for sopp å klart at soppen trives der det er fuktig og varmt og tett!
  jeg klippet vekk ALL hovskjegg hesten min hadde, klart at det kanskje ser dumt ut på en tungdøl, men heller at det ser dumt ut enn å ha den muggen!
  Du må logge inn for å like
  0.0025
 • jeca

  16:55 - 29.03.07
  min oppskrift dersom hesten er rammet av mugg er å dra til en hesteforretning å kjøpe en sjampo som heter FUNGASOL og en krem med samme navn.
  vask hestens bein med denne sjampoen,masser ordentlig inn, sjampoen er antibaktriell.
  gjenta behandlingen et par uker fremover,hver kveld.
  etter få dager kan du begynne å pirke vekk muggskorpene og når du har vasket og fått vekk muggen så går det ann å fårebygge med FUNGASOL krem,vaselinaktig guffe.

  jeg brukte dette da varmblodsen jeg hadde fikk mugg på 3 av 4 bein, han hadde så kraftig muggutbrudd en våt vårperiode at muggen gikk oppover til hasene!

  muggen forsvant og når han begynte å få antydninger i senere år så smurte jeg bare med kremen. effektivt ja!
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • maye90

  16:49 - 29.03.07
  hun jeg kjøpte min araber av hade hatt mugg p åsine hester. da ga hun de Berberis Vulgaris, noen små homeopatiske "sukkerkuler" som noen gjerne kaller de. da forsvant muggen når kuren var ferdig. hun har ikke fått mugg tilbake, som om de er blitt mer eller mindre "immune". jeg ga dette også til min hest når hun fikk mugg pga hun har forallergi, og fikk i seg noe hun ikek tålte. jeg gå også denne kuren, i begynnelsen minket muggen og til slutt forsvant den! den forrige eieren til hesten min har hørt om flere som også bruker/har brukt Berberis Vulgaris.
  Til de som vil prøve:
  - 1 glass Berberis Vulgaris D10(må som oftest bestilles fra Apotek da de ikke pleier å - ha det inne)
  - gi 10 piller til frokost og 10 piller til kvelds i 10 dager.
  - så en pause på 20 dager
  - så 10 piller til frokost og 10 piller til kvelds i 10 dager igjen
  vet at mugg er utrolig plagsomt, men husk at det kommer innenfra, ALLTID! det kommer ikke av søle eller lignende som andre tror. så en kur på feks piller, som hjelper innen fra burde da være ganske bra;) håper det hjelper;)
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • SkogSilja

  16:25 - 29.03.07
  Mugg er smittsomt!!!!! Hoppa mi har det i hovskjegget på bak beina. Bruker bandasjer på tur,å disse har den andre hesten min også brukt. Å han har det på samme plass. Mugg kommer jo ofte av foret også (vis man har tørre luftegårder å hesten skjeldent er våt og sølete) For mye proteiner kan slå ut i mugg og evt tørre kuler på kroppen. Har hesten for mye avfalls stoffer i kroppen, må de ut en vei,å det skjer gjennom pelsen,enten i form av mugg eller utslett. Så sjekk kr.foret ditt vis hesten er plaga med mugg.
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Wee

  16:01 - 29.03.07
  vaske med dokter greve intimsåpe og smøre på hipposan funket kjempe bra på ponnien min! har prøvd mye forskjellig å dette er det eneste som virkelig har fjernet muggen=)
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • Lillerosin

  15:12 - 29.03.07
  Kommer ikke de fleste typer mugg av nedsatt imunforsvar? Jeg har gitt hestene mine for ol. som skal hjelpe imunforsvaret. Og jeg har faktisk ikke hatt mugg på noen av hesteme mine på mange år!
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • mettemor

  12:31 - 29.03.07
  helosan og lign. kremer er bakterie drepende, er nok derfor de blir anbefalt på mugg.
  Du må logge inn for å like
  0.0024
 • trolljenta

  12:23 - 29.03.07
  Jeg har hørt at man IKKE skal bruke grønnsåpe? Bare vann til å rengjøre, og salve?

  Viktig å holde det tørt iallefall - jeg har brukt hiposan på selv, synes det virker bra jeg !
  Du må logge inn for å like
  0.0027
 • Anemoi

  11:42 - 29.03.07
  Så bra artikkel :) Sliter litt med det på hesten min nå, det er ikke gøy, heldigvis så har jeg klart å holde det nede og det er nesten bort :)
  Du må logge inn for å like
  0.0025