Boston Legal, ridd av Elizabeth Shatner. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Hest

Showringens påfugl

Her til lands kjenner vi islandshesten som femgjenger. I Amerika finnes det også en femgjenger, men dette er en edlere hest enn islandshesten. Vi har tatt et dypdykk i rasen amerikansk saddlebred.
La oss ta en nærmere titt på amerikansk saddlebred! Her er Cherished King med Mary Gaylord McClean i vogna. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Det er alldeles ikke en rase som er utberedt i Norge, men kanskje den er litt spennende likevel? Noe helt annet enn hva vi vanligvis ser både hos vanlige hester og hos femgjengere er det ingen tvil om at den amerikanske saddlebreden er.

Amerikanere er og blir amerikanere og alt skal være stort og flott. Hest intet unntak. Saddlebred-hesten er en show-hest som skal løfte høyt på beina, helst høyest mulig. Tankene flyr fort til skrekk-videoene som har florert på nettet med såkalt “soring” (bruk av kjemikalier på beina til hestene for å få dem til å løfte høyere). Siden det er det inntrykket mange norske sitter med når det kommer til disse rasene hoppet jeg rett i det og spør kurator i det amerikanske saddlebred-museumet Kim Skipton om dette med soring. Hun forteller meg kjapt hvordan det ligger an.

- Soring er et fenomen hos tennessee walking horse. Hvis vi hadde gjort dette på våre hester ville det ikke vært mulig å trave med dem, forteller Skipton og jeg føler meg litt flau. Så lite kunnskap har jeg som dro hester som løftet høyt på beina under samme kam. Vel, så feil kunne jeg ta. Hvorvidt man tror på Skipton eller ikke er opp til en selv, men forklaringen var som følger: tennessee walking horse har ikke trav som gangart. De har “flat walk”, “running walk” og galopp. Saddlebreden er femgjenger og har som islandshesten to ekstra gangarter i tillegg til de tre grunnleggende, skritt, trav og galopp. Ved soring vil altså hesten ikke ha muligheten til å trave. For en uvitende nordmann som meg høres forklaringen troverdig ut. Vi får la tvilen komme rasen til gode. Uansett så er det ikke rasen sin feil at et fåtall mennesker er slemme, uvitende og pengegriske. Vi kan se nærmere på egenskapene til saddelbreden, soring eller ikke.
Den amerikanske saddlebreden har lang historie. Bildet er fra 1960-tallet. (Foto: Fra museumet)

Litt historie

Amerikansk saddlebred kan trekke sin stamtavle helt tilbake til 1600-tallet da britiske Gallowayponnier og Irish Hobby ble importert til Amerika. Begge disse rasene hadde passgang som gangart og rasen narraganset-traver ble et faktum. Utover på 1700-tallet kom fullblodsen inn i avlen og man fikk en rase som het noe så enkelt som “Amerikansk hest”. Denne hesten var blant annet en meget populær rase under den amerikanske borgerkrigen. Kjent for sitt fryktløse hode var den en troverdig kompanjong å ha med seg i krig. På 1800-tallet ble mer fullblods, samt litt morgan blandet inn i rasen og man endte opp med den rasen man ser i dag: Amerikansk saddlebred.

Saddlebred regnes som den første amerikanske rasen med tanke på deres linjer som kan trekkes så langt bakover i tid. Samtidig er deres avlsforening opprettet i 1891 den første av sitt slag. Hingsten som har hatt mest betydning for rasen er hingsten Gaine’s Denmark født i 1851. Han regnes som stamfaren til 60 prosent av rasen.

Men nok om historie. Vi er interessert i å vite hva denne rasen er i dag. Hva bruker man en saddlebred til, og hvilke egenskaper er viktige hos en saddlebred?

Gangartene

Det er de fem gangartene til saddlebreden som gjør den unik. Skritt, trav og galopp er de tre grunngangartene, og i tillegg kommer “slow gait” og “rack”. Ikke alle saddlebreds er født femgjengere, noen er kun tregjengere. Slow gait er en langsom, firtaktig gangart hvor hesten plasserer beina i bakken på samme måte som i skritt, mens rack er en raskere gangart og kan sammenlignes med en hurtig tølt. Beina treffer bakken med høyre bak, venstre frem, venstre bak, høyre frem. Amerikanerne bruker ordtaket “chew tobacca, chew tobacca” for å holde takten.

Femgjenger Sprinkles HR med sin 12 år gamle rytter Eleanor Rainbolt-Forbes. (Foto: asha.net)

I disse to gangartene er det meget viktig at hesten får hasen godt opp og under seg, også er det selvsagt ikke til å stikke under en stol at frembeinsløft også er et viktig poeng, akkurat som hos en islandshest. For en femgjenger er det viktig at beinaksjonen også er god i trav. Man skal se en bedre beinaksjon i trav hos femgjengeren enn hos tregjengeren. Den naturlige beinaksjonen er med på å skille en god femgjenger fra en dårlig femgjenger.

- Det er ikke alle hester som har like godt løft. Noen har naturlige evner for gode gangarter med en sterk bakpart og sterk haseaksjon, forklarer Skipton. Det er de hestene med naturlige evner for gangarten som gjerne blir de ulitmate showhestene, og av alle saddlebreds som blir født regnes det at bare ti prosent av dem blir showhester av høy klasse. Saddlebreds som ikke blir showhester har mange andre bruksområder. Dette kommer vi tilbake til senere.

Let's Talk har god beinaksjon. Bildet har ingen sammenheng med avsnittet. (Foto: asha.net)

Å trene opp gangartene til hestene bygger selvsagt på en annen treningsfilosofi enn hvordan man trener opp dressurhester, spranghester og andre hester vi kjenner til her i Norge. Gangsettingen kan sammenlignes med gangsettingen av en islandshest. Mye fokus på selvbæring, letthet og balanse. Første oppgave er å lære hesten å skille gangartene, neste oppgave er å forfine gangartene. Soring er som nevnt ikke et benyttet hjelpemiddel, men blant saddlebreden kan man finne tilfeller hvor såkalte “stretchies” blir brukt. Det kan sammenlignes med strikker vi mennesker bruker å trene med. Strikkene blir brukt på samme måte som de treningsapparatene vi bruker på treningsstudioet når vi ønsker å utvikle brystmuskulaturen vår. Strikkene tilpasses hver enkelt hest, og til å feste rundt kodeleddene brukes myke saueskinnspader. Målet med å bruke strikkene er å utvikle hestens brystmuskulatur slik at den får enda høyere løft. I utgangspunktet skal de kun brukes i korte økter, og selvsagt når hesten er varm. Strikken er et hjelpemiddel på lik linje med for eksempel hjelpetøyler - for å rettlede og utvikle hesten. Så kan det nok også på lik linje med hjelpetøyler både feilbrukes og misbrukes.

Høvene

For å få større løft hos saddlebred-hestene blir de ofte skodd litt annerledes enn hva vi er kjent med. Hælen får gjerne gro litt lengre enn vanlig, og hestene går ofte med pad i mellom hov og sko for å forhindre støt. Dette kan gi en optisk illusjon på at høvene ser lengre ut enn hva man vanligvis ser, men de er ikke nødvendigvis så mye lengre. Hovedsakelig er det formen som er annerledes. For femgjengere er det til gjengjeld ikke vanlig at høvene får gro seg så alt for lange, da det kan forhindre det ønskelige tempoet i “rack“. Man ser ofte saddlebreds med beskyttelse på frembeina. Dette er ikke nødvendigvis ekstra tyngde, men mer en beskyttelse for beina dersom bakbeina skulle komme langt frem.
Fokus på fleksibelitet i nakken er like viktig hos saddlebreden som hos dressurhester. Her er hesten Take it from the top. (Foto: asha.net)

Hodet

Det ser unektelig ganske så uvanlig å ha hodet i den posisjonen disse hestene har det. De skal gå med hodet høyt hevet, men det er fortsatt viktig at de slapper av i nakken. Saddlebreden er født med en høyt ansatt hals, noe som gjør at deres hodeføring er til dels naturlig for dem. For de som er vant til å se en vanlig dressurhest ser det ut som at denne type hest er spent og går med hodet i sky. Det er ikke tilfelle. De har like stor fokus på fleksibilitet i nakken som vanlige dressurhester. Siden dette er karateristikken ved en saddlebred blir denne holdningen trent på og videreutviklet, akkurat som at holdningen til en dressurhest blir trent på og videreutviklet.

Man kan lett reagere på bittbruken, da det ser massivt ut. Slike bitt er det utdannede hester som bruker. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Det er lett å reagere på bittbruken på disse hestene, men også her kan det sammenlignes med en dresurhest. De aller fleste utdanner hesten på trinse, og når den er kommet lengre i utdanningsskalaen og blitt sterkere i kroppen introduserer man stangbittet som sees på de fleste bildene.

Måten hestene blir ridd på skal vi også komme tilbake til senere, men det er logisk å ta for seg tøyleføringen mens vi er inne på bittbruk. Det er ikke vanskelig å legge merke til. Ryttere av saddlebreds sitter med hendene markant mye høyere enn en vanlig dressurrytter. Dette forklares enkelt og greit med at hodet har den plasseringen som den har, og de følger samme prinsipper som dressurrytterne: En rett linje fra albue til bitt. For at dette skal være fysisk mulig må rytterne holde hendene høyere enn hva vi normalt ser.

Den høytoppstående halen er karateristisk for saddlebreden. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Halen

Hår er viktig hos saddlebreden. Særlig er halen et omdiskutert tema. Rasen bærer halen høyt i utgangspunktet, men når du kommer opp i konkurranseformen for saddlebred så blir hestene vist med halen kunstig plassert. De lager et lite snitt på undersiden av halen og hesten går med en sele som holder halen på plass. Dette gjør at halen kan holdes i den rettoppstående posisjonen man ofte ser på bilder av rasen. Dette ødlegger ikke halens funksjon og hestene kan fortsatt vifte med den på lik linje med andre hester. Om man slutter med selen som holder halen på plass vil halen falle tilbake til naturlig posisjon etter noen måneder, selv om den er snittet. Det er også mulig å oppnå en slik rettoppstående hale ved hjelp av mer humane metoder som strekk og bøy av halen, så ikke alle høytoppstående haler er nødvendigvis snittet.

Når halen blir løftet opp på den måten den gjør ser den kortere ut. Dette forhindres ved at halen blir godt tatt vare på, gjerne pakket inn slik at den får muligheten til å gro seg så lang som over hodet mulig. Det er ikke uvanlig at saddlebreden får satt på løshår i halen for at den skal fremstå enda lengre enn hva den er.
Olympic Charm sitt pannebånd og bånd i manen matcher. (Foto: asha.net)

Manen

For å fremheve hestens elegante linjer i hals og nakke er det vanlig at hestene får klipt vekk manen bak ørene og et lite stykke nedover halsen. Hvor langt dette manløse partiet skal være varierer etter mote, men mellom 20 og 30 centimeter er vanlig. Ofte blir det flettet inn et bånd i manen til hesten. Kun for pyntens skyld, og her gjelder det å velge riktig farge som matcher både hestens farge og hodelagets farge.

Tregjenger-klasser

En saddlebred kan konkurrere i flere ulike konkurranser som er kun for den rasen (noen ganger også inkludert hackneyhest). Tregjengerne har egne show hvor de viser skritt, trav og galopp. Her er det fokus på løsgjorthet, konsentrasjon og mykhet. Hver gangart skal vises så uanfektet som mulig. Det er ikke tempo som er viktig, men at hesten beveger seg grasiøst og med stil. En vinnende tregjenger skal for dommerne være “den perfekte hest”. Elegant, sterk og smidig. Psyken har også mye å si, da hesten selv skal like å vise seg frem.

Film: Tregjenger Let's Talk viser trav.

Femgjengeren Pucker Up (Foto: asha.net)

Femgjenger-klasser

For femgjengerne er det selvsagt de to ekstra gangartene som er spesielle. Særlig er gangarten “rack” utfordrende for hesten. Der gjelder det å ha en utholdende og sterk hest for å holde hele konkurransen. I mesterskapsklasser kreves det også at femgjengeren vises oppstilt uten sal slik at dommerne kan ta en nærmere titt på hestens eksteriør.
De sitter lengre bak på hesteryggen enn hva vi vanligvis ser. Den oppmerksomme leser legger også merke til halen, som hesten her bærer naturlig. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Salen som brukes

Det ser unektelig veldig uvanlig å sitte slik de gjør på denne rasen. De sitter markant lengre bak manken enn hva som er normalt her til lands. Salene de bruker er såkalte “Fox Lane”-saler som har en ganske stor cutback og som plasserer rytteren lengre bak enn hva vi er vant til å se. Grunnen for at rytterne sitter der de sitter har med hestens bygning å gjøre, samt det å finne hestens tyngdepunkt. Tar man en titt på denne illustrasjonen, så ser man ulikheten i bygningen på hesten sammenlignet med en fullblods. Man ser også hvor tyngdepunktet til hesten er. En slik sits og en slik sal gir hesten større skulderfrihet, noe denne rasen er avhengig av dersom den skal få de store løftene. Ryttere av saddlebreds sier at når man setter seg opp på en slik type hest vil man automatisk føle at man vil sitte lengre bak, og at bevegelsene krever en sits lengre bak. Vi kan ikke annet enn å tro på dem inntil vi får prøvd det selv en gang. Samme type saler er også sett brukt på blant annet friesere.

CH Call Me Ringo viser hvor elegant det kan se ut. Han er kjørt og eid av William Shatner (for de som følger med på TV er dette kanskje et kjent navn?). (Foto: Trine Bøhnsdalen)

I en spesiell vogn amerikanerne kaller “buggie” konkurrerer saddlebreds i kjøring. Dette er også en showklasse hvor hestene skal vise tre gangarter: Animert skritt, park-trav, og fritt trav. Animert skritt er et skritt hvor hesten viser en dramatisk gangart med mye luft og stil, hele tiden i balanse og samling. Park-trav er et kort, meget samlet og flytende trav som skal gi deg inntrykk av at hesten kan trave for alltid. Akkurat som at du er ute i parken og tilbakelegger mil etter mil. Beina skal løftes høyt og takten skal være gjevn. I fritt trav får deltagerne beskjeden “vis deres hester!”. Her er det ikke mange regler utover at hesten skal holdes i trav. Kuskene kan både sette opp tempoet og ta det ned, avhengig av hva som viser deres hests’ kvaliteter. Selvsagt er det fortsatt fokus på balanse, takt og bæring, så setter man av gårde i fullt trav uten kontroll vil dommerne trekke poeng. Det er ikke tempoet som er viktig, men å vise hesten på best mulig måte. Denne konkurranseformen krever ikke like mye av hesten som en femgjengerkonkurranse, og siden kjøring ikke er like krevende som ridning er det personer i alle aldersgrupper som starter denne type konkurranse. Showfaktoren oppi denne typen klasse er selvsagt viktig og både seletøy, vogner og antrekk skal være pent.

Film: Cherished King og Mary Gaylord McClean viser park-trav.

MissP viser at saddlebreds også fungerer i skog og mark. (Foto: asha.net)


Også var det den siste klassen som ser ut til å samle opp alle de som av ulike grunner ikke skulle starte de allerede nevnte klassene. Innen pleasure-grenen kan man starte ikke mindre enn: “Show pleasure” for tregjengere, femgjengere og med vogn. “Country” for tregjengere, femgjengere og med vogn. I tillegg kommer “Combination country” med både vogn og sal, “Trail country” og “Versatility country”. Disse klassene er forbeholdt amatørryttere slik at også disse kan komme ut og starte og kose seg med den hesten de har. Dommerne bedømmer hestens manerer, evne til å gi et komfortabelt ritt, samt den generelle opptredenen på konkurransebanen. Dette teller 75 prosent av karakteren, mens de resterende 25 prosentene blir bedømt ut i fra hestens bygning og hvordan den og rytter/kusk fremstår i klær og utstyr.

Toreador er en amerikansk saddlebred som starter westernklasser. (Foto: asha.net)

Brukes også som "vanlig" hest

I tillegg til disse klassene som er for american saddlebred (og ofte også hackney), så kan jo selvsagt de hestene som av ulike grunner ikke har kvaliteter til å nå opp som gangartshester brukes som vanlige allround-hester og konkurrere i normale klasser med andre hester. Saddlebreden er en allsidig hest og man finner den i lavere konkurranser både i sprang, dressur, kjøring, distanse og western.

George Ford Morris malte saddlebred så vakkert at avlerne brukte maleriene som mal. (Foto: Fra museumet)

Betyr mye for amerikanerne

Bare det at saddlebreden har fått et eget museum i Kentucky Horse Park sier litt om hvor stor denne rasen er i USA. På museumet har de samlet trofeer, bilder, malerier og historier om rasen. Blant annet har de den største samlingen av malerier fra George Ford Morris (1873 - 1960). Morris var en meget kjent saddlebred-maler og Kim Skipton forteller at maleriene hans av saddelbred var så ultimate at han fikk avlere til å bruke dem som mal på hvordan avkommene skulle se ut.
Maleri av saddlebred av George Ford Morris (Foto: Fra museumet)
Saddlebreden er trivelige og omgjengelige hester. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Det er uvanlig og det ser rart ut for oss nordmenn som er vant med fjording og varmblods ridehester. Men vil det dermed si at det er feil?

...og små! (Foto: asha.net)

Skulle du bli så fascinert av denne rasen at du skulle ønske en selv, så er svenskene det nærmeste man kommer en amerikansk saddlebred-forening:
Svenska American Saddlebredföreningen

Som med alle andre raser finnes det gode og dårlige eksempler både av hester og av treningsmetoder, men konklusjonen må nok bli at saddlebreden uten tvil er en meget anvendelig hest for store...

Film: American Saddlebred Horse Associations skrytefilm av den allsidige saddlebreden.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng