ABC om hest

Ulike typer hovbetennelser

Hesten kan få betennelser i høvene. Det kan være betennelser både med og uten bakterieinfeksjon, her får du en oversikt over de mest vanlige.
Når hesten får en infeksjon, kommer det som regel alltid puss også. Hvis hesten har betennelse med puss i seg, kalles dette for en hovbyll. Betennelsen kan være akutt eller kronisk. Den kan også sitte forskjellige steder i hoven, enten nær overflaten, eller dypere ned. Som regel gir en overflatebetennelse mørkere puss enn en som ligger dypere. De overfladiske betennelsene skyldes som regel trykk fra dårlig tilpassede sko, eller bakterier som har trengt inn gjennom hovkapselen. Den dypere betennelsen skyldes gjerne inntråkket spiker eller sømstikk og er mer alvorlig. Man bør kontakte dyrlege, for hvis betennelsen får komme helt inn til hovleddet, kan hestens ben bli ødelagt for godt.

Betennelse uten puss

Hesten får det på grunn av slag mot hoven. Det kan skyldes feil belastning. Hester med unormale hovformer og tynne såler er spesielt utsatte for å få denne betennelsen. Symptomer Hesten blir halt og varm i hoven. Den kan også få litt høyere puls. Du bør tilkalle veterinær. Det brukes en visitertang, og hesten vil reagere på denne. Noen ganger kan hornet få en annen farge på grunn av betennelsen. Behandling Hesten må få hvile, og hvis det er en feilbelastning som er årsaken til betennelsen må denne selvfølgelig fjernes. Er det veldig akutt, kan avkjøling være godt for hesten. Oppmyking av hornet i et vannkar vil lindre smerten for hesten din. På et tidlig tidspunkt av betennelsen er det ikke mulig å vite om hesten har infeksjon eller ikke. Få derfor snarest mulig en dyrlege til å se på hesten din.

Hovbyll- betennelse med infeksjon og puss

Som oftest at hesten har tråkket på en sten, eller fått en spiss gjenstand opp i hoven. Hesten kan få hovbyller hvor som helst i hoven, men det er vanligst i bæreranden. Symptomer Hesten begynner å halte stadig mer. Den får sterkere puls på pipene, og hoven blir varm. Det er ikke uvanlig at benet til hesten hovner opp, så hvis du ser en hevelse er det viktig at du også tenker at det kanskje kan være en hovbyll som er grunnen. Det er også viktig at du sammenligner med den andre hoven. Hovslager eller veterinær vil bruke en visitertang til å finne ut hvor byllen sitter. Hvis du tror at hesten har en hovbyll men ikke klarer å finne ut hvor den sitter, kan modningen av byllen fremskyndes ved å legge et våtvarmt omslag om hoven. Det består av fetvatt og gasbind som gjennomvætes i Burrows løsning. Utenpå dette legges plast, og over det igjen en bandasje. La ikke dette omslaget sitte på i mer enn 12 timer, for det kan smuldre opp hornet. Visitertangreaksjonen er ofte diffus i begynnelsen, men blir senere mer lokal. Spesielt ved de dypere betennelsene ser man en temperaturstigning. Sykdomsforløp Det dannes puss, og dette kan prøve å komme ut i lamellranden kronranden eller ballen. Noen ganger skjer det at dette helbreder seg selv ved at pusset blir sugd opp. Det som skjer senere da, er at man kan finne hulrom eller ganger i hoven når man verker senere. Men som regel må det behandling til. Får ikke hesten det kan betennelsen gå inn til hovbenet den elastiske puten eller andre vev i hoven. Det kan skje en kraftig nedbrytning av hoven, og da dannes det et gult illeluktende puss. Allmenn tilstanden hos hesten kan være nedsatt med dårlig appetitt, og den kan ha store smerter. Forløpet kan være raskt, men som oftest når symptomene toppen innen en uke. Behandling Infeksjonen behandles ved at hovbyllen dreneres. Ofte blir den åpnet på et tidlig tidspunkt, og det kommer ut mørkt seigtflytende blod. Etter dette lages det en jodtampong. Det vil si at man dynker en bomullsdott i jodoppløsning, og stikker denne inn i såret og lar den sitte der. I tillegg til dette må man bandasjere, og ved større operasjoner trengs det beskyttelsessko. Ved en ukomplisert hovbyll kan man bruke hesten igjen etter et par dager, men det kan altså også være veldig seriøst. Snakk med dyrlegen din om hvor lenge hesten skal stå. Ved dyptliggende betennelse, kan det også være nødvendig med antibiotika. Sjekk alltid om hesten din er beskyttet mot stivkrampe hvis den har en hovbyll og er den ikke det, må den straks vaksineres da det er stor risiko for stivkrampe, spesielt ved inntråkket spiker.

Stengalle (hovknusning)

Knusning av bløtdelene et eller annet sted under hornsålen. Den rammer oftest forbena, og er en trykkskade som kommer av sten eller feil skoing. Det kan utvikle seg betennelse i knusningen. Symptomer Hornet blir misfarget, hesten halter og vil være øm ved undersøkelse med visitertang. Denne undersøkelsen foretas av veterinær eller smed. Ring derfor dyrlegen eller smeden hvis du har mistanke om stengalle. Behandling Fjern årsaken og minsk trykket på stedet der hesten har stengalle. Du må kontakte smed. Han behandler vanligvis slike ting med forskjellige former for skoing som vil avlaste hoven. Dersom det har blitt betennelse må du kontakte veterinær.

Sømstikk-sømtrykk

Stikk eller trykk fra søm som er slått i for nær lærhuden. Risikoen er spesielt stor ved trange sko, eller hvis du bruker sko med sømhullplassering langt inne i skoen. Urolige hester kan også stresse smeden til å slå feil når han setter i sømmen. Symptomer De er de samme som ved lærhudsbetennelser generelt. Som regel vil man ikke se noen videre smertesymptomer hvis en søm som er slått feil i, blir fjernet med en gang. Dette er uansett om det kommer blod eller ikke. Hvis sømmen derimot blir sittende, vil det alltid utvikle seg til en hovbyll. Fjern skoen og se etter hvordan sømmen var plassert i forhold til lamellranden. Behandling Hvis sømstikket oppdages med en gang, fjerner du sømmen, og det er som regel ikke nødvendig med videre behandling. Vær likevel klar over stivkrampefaren. Tror du hesten kan ha fått bakterier inn i såret, det kan være at den har satt ned foten på et gulv som ikke var rent, skal du likevel få verket opp en kanal i sømhullet helt inn til lærhuden og jodtamponere denne. Ikke prøv å gjøre dette selv dersom du ikke har kunnskapen til det, du kan skade hesten alvorlig!!

Inntråkket spiker

Denne betegnelsen dekker de stikksår som kan skape infeksjon i hoven. Årsak Kan være spiker, søm, trebiter, glass og mye mer. Sårene kan være vanskelige å oppdage. Det er en bestemt del av hoven som det er veldig farlig å få inn spikre og lignende. Det er den midterste tredelen av strålen og de nære områdene. Trenger et legeme inn der, kan det punktere hovsenebensbursaen. Inntråkket spiker kan også forårsake store og smertefulle betennelser i hovbenet, i bøyesenen og den elastiske puten. Symptomer Disse kan være veldig forskjellige. Hvis du er heldig finner du igjen spikeren eller det andre som sitter i hoven, og da er det lett å vite hva som er galt. Da får du i tillegg sjekket hvor dypt den har sittet, og i hvilken retning den satt inne i hoven. Det blir lettere å lete etter deler som kan ha blitt sittende igjen også. Hvis ikke vil du kunne se det fordi hesten halter. Da må du få en dyrlege eller hovslager til å lete etter stedet, for eksempel med en visitertang. Hvis hovbensbursaen er betent, har hesten store smerter. Den vil være fullstendig halt. Når infeksjonen har nådd hovleddet, vil hesten kunne få feber opp til 40 grader. Den vil også ha smerter når den bøyer leddene i foten og hevelse i kronranden. Behandling Ring alltid veterinær ved inntråkket spiker! Hvis du må fjerne det som sitter i hoven før han rekker frem, så legg nøye merke til hvor dypt og i hvilken retning legemet sitter. Du bør også ta vare på det og vise det til veterinæren. For å oppdage om det sitter noe igjen, er det som oftest nødvendig med røntgenundersøkelse. Der vil man også kunne se om skjelettet har blitt skadet. Husk alltid å se til at hesten din får en såkalt stivkrampeprofylakse. Det er for å forebygge denne alvorlige sykdommen. Det er nemlig alltid stor risiko for at hesten skal få stivkrampe etter inntråkket spiker. Hesten bør få stå på en boks med rent strø, og få fullstendig hvile. Hvor lang tid det tar før hesten kan gå igjen, vil variere etter hvor alvorlig tilfellet har vært. Er det alvorlig, kan det gå opptil et halvt år før hesten kan gå helt normalt.

Sur stråle

Dette er en forråtnelsesprosess i strålens horn. Det er hovformen som er årsaken til at sur stråle oppstår. Noen ganger kan dette være noe hesten har genetisk, men andre ganger kan det være at hoven har blitt misformet av dårlig hovpleie og for dårlig mosjon. Det er diskutert om det er sopp eller bakterier som ligger bak. Sur stråle kan også forekomme hvis du ikke er flink nok til å holde det rent i boksen til hesten din, og hvis den har mye fuktig leire i paddocken. Symptomer Du vil se er lett gjenkjennelig seigtflytende væske som gjerne er svart. Hvis du gjør hoven ren, vil du finne dype furer i strålen, og hornet kan være enten flikete eller helt oppløst, så lærhuden er blottet. Hesten blir øm for hovskrapen, halt i ulendt terreng og kan blø lett hvis du renser en av furene med en hovkniv. Behandling Hoven må stimuleres så den heler seg. Det er viktig at hesten går ute på tørr, relativt fast mark, og tørre beiter. Strålefurene skal renses opp med kniv, og lokalbehandles med medisiner. Du kan bruke Nelex, kobbersulfat, tjære eller 10 % formalin. Dynk bomull i preparatet og legg den som en tampong i strålefuren. Ikke gjør dette alene. Få en kyndig person til å hjelpe deg, og vise deg ordentlig. Strålefurene bør renses regelmessig når hesten går ut på beite, og ikke når den kommer inn. Da har den inntrampet jord og sand i hoven. Det vil beskytte den mot ammoniakk, et stoff som alle hester har i urinen sin, og som løser opp hornet.

Hovsprekker, langsgående

Man finner disse sprekkene i veggen i hornrørenes retning. Det er en veldig vanlig tilstand hos sportshester, spesielt travere. Det varierer hvor sprekkene sitter, og hvor dype de er. En ukomplisert sprekk påvirker ikke lærhuden, mens en komplisert sprekk vil lage betennelse i lærhuden, og det vil dannes puss og blødninger. Årsaker Det finnes mange årsaker, og her skal vi nevne de viktigste: 1. Feilbelastning Avhengig av hvor belastningen har været, ser man sprekker enten på innsiden eller utsiden av hoven. Overbelastning kan skyldes feil verking eller skoing, eller at du har latt hesten din løpe på hardt underlag, for eksempel asfalt. Dette kan være svært skadelig. Hesten kan også få en hovsprekk ved harde feiltramp. 2. Uttørking av hornet Dette er vanlig, og et stort problem. Det gjør at hovmekanismen blir nedsatt og at hsten dermed får hovsprekker. Under tørkeperioder bli det verre. Det blir også mer uttørring hvis glasurlaget er skadet av blister, salver eller lignende. Husk at hesten ikke får fuktighet til hoven bare utenfra, men også innenfra, gjennom blodet. Det forklarer hvorfor mosjon på bra underlag er viktig for hesten 3.Hovform og hovkvalitet Dette er arvelige årsaker som man rett og slett er nødt til å ta hensyn til. Symptomer Du ser som regel ikke en hovsprekk før du gjør rent hoven ordentlig. Det har mye å si hva slags sprekk det er. Symptomene vil være forskjellige. Er sprekken akutt og betent, vil hesten bli halt, og sprekken vil blø. Du vil også se haltheten tydeligere hvis hesten løper. Det er fordi belastningen på bena er større. Ved mer overfladiske sprekker, vil du måtte se etter den, det er altså viktig med daglig visitasjon av hesten. Vær oppmerksom på at en tilsynelatende overfladisk og ufarlig sprekk fort kan utvikle seg til å bli veldig alvorlig hvis den ikke får riktig behandling, og hesten belastes for mye. Ta kontakt med en smed som har erfaring med hovsprekker. Har du mistanke om komplikasjoner, så ring en dyrlege. Behandling Det finnes naturlig nok mange forskjellige behandlingsmåter for hovsprekker, men generelt gjelder dette: Hold hornet fuktig (ikke bruk hovsalver) Avlast det overbelastede området og fordel trykket på en så stor del av hoven som mulig. Få en hovslager til å bruke små sømmer, spar glasurlaget og benytt støtdempende beslag. Ringsko kan være en god løsning. De fleste andre behandlingsmetoder er kompliserte og må gjøres av en kyndig person. Prøv ikke å behandle hovsprekker alene.

Hovsprekker, tversgående

Dette er en sprekk i hornet parallelt med kronranden. Årsak Hornproduksjonen har stoppet i søm- og kronlærhuden. Hvis hovsprekken er lang og går over et stort område, la oss si halve hovens omkrets, er det stor sjanse for at alt hornet nedenfor sprekken kan løsne. Hornlamellene blir liggende åpne, og hesten kan få hornbenssenking. Kron-og balletramp, samt betennelser i kronranden er de viktigste årsakene til tverrgående hovsprekker. Mange travhester med varig betente baller kan ha et stort antall hovsprekker fra ballene og nedover til bæreranden. Dersom hovbenet senker seg, vil hesten bli halt. Behandling Dette må en kyndig person behandle. Hun vil prøve å holde hornet under en større sprekk på plass så lenge som mulig, og så erstatte det med plast. Sko med ekstra kapper er som regel nødvendig. Sprekken fylles med voks for å hindre at det skal komme skitt inn, og at man får en uttørking. Huden i kronranden og ballene behandles etter behov. Husk at hvis hesten din har en tverrgående hovsprekk, er det store sjanser for at hoven også sprekker på langs. Få derfor forebyggende behandling mot langsgående sprekker hvis hovslager eller veterinær mener det er nødvendig.

Mugg

Eksemlignende sår i kodeleddene. Kommer ofte på våren og høsten, når hestene får mye leire på bena. Hvis man oppdager og behandler mugg raskt, vil den bli borte relativt fort. Hvis du derimot ikke ser den, kan den gå over til en dypere betennelse og hele hestens ben kan hovne opp. Årsak Hesten kan ha gått i en leiret opptråkket havnehage. Salt fra veier og ridebaner som brukes om vinteren irriterer hestens kodeledd og gjør dem ekstra følsomme. Bandasjerer du hesten din, kan det tenkes at det sitter noe under som gnager, for eksempel sand eller grus. Mugg kan til og med være en allergisk reaksjon mot strø, eller mot et nytt fôr. Merk deg at hesten din også kan få mugg hvis du vasker kodeleddene for mye. Du tilfører unødvendig fuktighet. Har du det ikke rent nok i boksen til hesten din, vil det kunne føre til at den få mugg. Hester som en gang har hatt mugg, har lett for å få det igjen og hester med hvite ben er ekstra mottagelige for mugg. Legg også merke til at det finnes både tørr og fuktig mugg. Behandling Tørr: består av tørre skorper som må fjernes. Vask godt med en mild såpe som ikke har parfyme i seg. Når koden allerede er irritert, kan hesten få en reaksjon på parfymestoffene i såpen. Tørk godt og smør med en bløtgjørende salve. Skulle ikke dette hjelpe, bruk kortisonsalve med antibiotika. Hesten må ikke gå i leiret innhegning før muggen er helt borte. Har du ikke det, må du sørge for at hesten din får mosjon på annen måte. Fuktig: skal også holdes ren og smøres inn. Den kan resultere i hudforandringer på grunn av økt produksjon av hudceller. Disse lager harde valker i huden i koden som senere sprekker opp. Det finnes også en rekke salver som kan spesiallages etter resept fra veterinæren. Forebyggende tiltak Det beste er at du finner grunnen til at hesten din får mugg, og gjør noe med den. Er det for eksempel paddocken det er noe i veien med, at den har mye søle, så se om du kan skifte den ut med sand. Har du ridd i vått vær, og hesten din er sølete på bena, skal du alltid vaske og tørke dem forsiktig. Tørk ekstra godt i kodeleddene, men pass på at du ikke gnir, og at du bruker et håndkle. Huden i koden er tynn og skjør, og hvis den blir revet opp, er det lett at det blir mugg der. Hvis du bandasjerer hesten din i stallen, pass på at du ikke gjør dette før bena er helt tørre.
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng