ABC om hest

Omskolering av travere

Mange travhester får et nytt liv som ridehester, men prosessen kan bli lang og man vil møte mange utfordringer. Følg Sara Kinge Berglands og hest.no sin guide for en vellykket omskolering!
Sara er til daglig instruktør på Søndre Aas gård på Holmlia. Mange travere kan være litt ”gærne” og heite. De er vant til en relativt stressa hverdag med hard trening og mye løp. Enkelte trenere kan nok være litt i tøffeste laget for sarte hestesjeler. Det er heldigvis langt mellom dem, men i alle grener av hestesporten finnes det dem som bruker frynsete metoder i sin omgang med hest. Travsporten er nok intet unntak her. Faktum er nå en gang slik at mange kjøper en billig traver når de skal ha sin første hest. Kyndig veiledning er nødvendig for å lykkes med en traver. Men er man først villig til å legge ned mye arbeid, og søke råd hele veien, er sjansen stor for at man lykkes. Da sitter man igjen med en hest som er en allsidig brukshest.

Begynnelsen

Når man starter treningen av en unghest, starter man på begynnelsen og går sakte framover. Å trene opp en hest tar lang tid, og bøttevis med tålmodighet. Man må hele tiden tenke seg godt om før man gjør noe. Man er nødt til å snakke med hesten i et tydelig, forståelig språk. Det er også viktig å ikke være urettferdig. Om hesten ikke forstår hva vi vil, er det vanligvis fordi vi ikke har forklart det godt nok. Det er ikke fordi hesten er ”dum”, eller ”ikke vil”. Når man legger seg om kvelden etter en dag i stallen, skal man kunne legge seg med god samvittighet, som Per Waaler har påpekt i utallige intervjuer, samt artikler han har skrevet. Det er viktig at vi hele tiden har etikk i bakhodet når vi behandler hester.

Feilbehandling

Å ødelegge en hest, tar skremmende kort tid. Feil, urettferdig behandling skaper en utrygg, redd hest på uhyre kort tid. Disse hestene er ofte de som blir betegna som mannevonde og farlige, eller håpløse tilfeller som bare forstår pisken. Den snilleste, roligste hest, som er 100% trafikksikker kan bli et nervøst vrak, livredd for alt som går på hjul, om rytteren eller andre ”vil” det.

En ny start

En hest som er trent til noe annet en det du vil bruke den til, som er feillært, eller enda verre, har blitt mishandlet, tar det uendelig mye mer tid å lære opp på nytt. Hvis vi tenker oss at en unghest starter på 0, og går opp på + siden under trening, vil du måtte starte med en feillært hest på – 10. En hest som skal omskoleres vil starte på – 15. Og en mishandlet hest starter på – 20. Veien fram til 0, hvor du kan begynne med normal trening, er lang og brokete. En vil garantert møte mange hindringer på veien. Du vil bli frustrert og lei, og vil nok synes at alt virker håpløst. Men om man ikke gir seg, og jobber jevnt og trutt, med en engels tålmodighet, vil du nok ende opp med et hederlig resultat du kan være stolt av. En traver må gis en sakte og myk start. Han vil trenge tid til å venne seg til nye omgivelser, og nye rutiner. Gi han noen uker til å venne seg til alt, hvor du rir eller kjører noen rolige turer, slik at han får orientert seg. Hesten bør få vite hvor han bor.

Trening fra bakken

I mange tilfeller kan det være lurt å begynne fra bakken. Lei hesten din på banen. Vær nøye på at han har respekt for deg, uten at du er slem. Når du stopper skal hesten stoppe. Dette oppnår du ved å stå stille til hesten drar i seg selv hvis han ikke stopper. Etter hvert vil han lære at når du stopper, bør han stoppe selv, for å unngå å bli dratt i. Likeledes skal han følge deg med engang du går framover. Gjør han ikke det, får han et napp i grima eller hodelaget. Han skal flytte seg unna for trykk. ”Dytt” ham vekk fra deg, her er det viktig å kunne flytte bakpart og frampart. Trykket skal bli lettere og lettere etter som han svarer deg. Vær alltid nøye med ros. Her tar du i bruk natural horsemanship, som det finnes en mengde litteratur på.

Trening på tur

En traver må som ridehest sette nye muskler. Lange, sterke muskler i rygg og nakke er viktig for å bære en rytter. Å bygge opp nye muskler tar tid. Han må strekkes og tøyes og bøyes for å bli så smidig som en ridehest må være. Det bør veksles mellom arbeid på banen og turridning. Det mest ideelle vil være å ri i terrenget. Mye klatring i skogen i skritt. La hesten gå på til dels lange tøyler, slik at han kan strekke på nakken. Når han gjør det, strekkes også ryggmuskulaturen. Langt de fleste travere har en god ryggmuskulatur. De blir alle kjørt mye i skritt, hvor de strekker ned og fram. Men det er annerledes å gjøre dette i skogen, hvor de må passe beina sine i kupert terreng. Etter hvert som hesten roer seg ned, kan man begynne å trave i skogen. Rolig arbeidstrav, også dette på så lange tøyler som mulig. Alt innenfor grensa av hva som er sikkert - men husk; en hest som blir dratt i munnen, vil dra tilbake! Dette vil resultere i at det vil gå fortere og fortere jo mer du drar i hestens munn for å stoppe han. Grunnen til dette er ofte at hesten mister balansen når han blir dratt i, fordi hodet dras opp. Hesten bruker hodet og nakken som en ”balanse stang”, og det er viktig å gi han rom og frihet i nakken.

Trening på banen

De største frustrasjonene kommer når man skal begynne å ri traveren på banen. Mange travere har blitt ridd litt. De veit at et spark i siden betyr at den skal gå fram. Om han dras i munnen betyr det stopp. Problemene oppstår når man ber hesten om å gå fram til en tøylekontakt, hvor sjenkel og hånd brukes samtidig. En traver jeg hjalp til å omskolere for mange år siden var et klassisk eksempel på dette. Da jeg begynte å ri han fram til en tøylekontakt, forsto han ingenting. Han rygga, og rygga og rygga helt til han ikke kom lenger. Det tok en måned før han forsto at han kunne gå selv om jeg hadde en lett kontakt i munnen hans. For å unngå store start problemer, bør man begynne med å longere hesten en god stund før man begynner å ri han på banen. Få kyndig hjelp til å begynne med, eller undersøk om en rideskole i nærheten tilbyr kurs i longering. Gjør de ikke det, er det kanskje en rideinstruktør som er villig til å gi noen råd, eventuelt gi deg litt instruksjon.

LONGERING

Innspenningstøyler og varighet

Start med relativt lange innspenningstøyler. Dette er viktig for at hesten skal kunne bruke nakken til å balansere seg på sirkelen. Det vil være vanskelig for han å gå på en så liten sirkel, så du må ha korte økter til å begynne med. Et kvarter holder inntil han klarer å holde balansen skikkelig. Ettersom han begynner å gå jevnt og balansert, kan innspenningstøylene strammes inn litt etter litt. Varigheten kan også økes. Husk at du alltid må longere litt i skritt og trav på begge hender før du fester innspenningstøylene. Når innspenningstøylene er på sitt strammeste, skal de være ca 10 cm (en utstrakt håndsbredd) fra bittringene før du fester dem på, når hesten står med hodet rett. Du kan longere 2 til 3 ganger i uka. Ri på tur, eller kjør etter longering.

Belastning

Longering er relativt belastende på hestebeina. Det er viktig å bruke senebeskyttere, helst på alle 4 bein, men hvertfall foran. Enkelte hester slår bakbeina inn i frambeina, så kopper kan også være en fornuftig investering. På grunn av belastningen, skal du helst ikke longere mer enn ca 30 minutter. Du må ofte skifte hånd. En annen ting som er veldig viktig å huske på, er at sirkelen må være så stor som overhode mulig. Er du nødt til å holde kort line, må du selv gå på en stor sirkel. Ellers skal du alltid holde deg på stort sett den samme plassen. Men gå alltid selv på en sirkel, da unngår du å bli svimmel! Prøv å be om overganger på de samme stedene hver gang. Det blir lettere for hesten å lære seg kommando ordene da. Vær alltid tydelig og bydende i stemmen.

Longepisken

Longepisken skal ALDRI brukes til å slå med. Den brukes for å drive hesten vekk fra deg. Jeg har erfart at en del travere har et anstrengt forhold til pisk. Han vi holder på å omskolere hos oss nå, blir livredd når han hører lyden av at en annen hest får seg et smekk. En slik reaksjon taler sitt tydelige språk, og det er trist å se. Er hesten redd for pisken, er det lurt å vende den bakover når du ber om en overgang nedover. Når du longerer skal du, longelina, longepisken og hesten danne en trekant. Du skal holde deg plassert omtrent ved hestens skulder, og peke pisken mot hestens bakpart. Om hesten stadig faller inn mot deg, går du mot han og driver han tydelig vekk fra deg med et aggressivt kroppsspråk. Pisken kan da pekes mot hestens skulder, og eventuelt viftes litt med. Tråkk aldri tilbake, eller gå vekk fra hesten om han går mot deg. Dette leser hesten som et tegn på usikkerhet, og det er noe han vil dra nytte av. Vi har en hest som oppdaget dette på en som longerte henne. Neste gang hun ble longert gikk hun inn mot longøren med flate ører, steila og sto i. Merker hesten at du er usikker eller redd, vil den fort få overtaket, og det er farlig. Du skal alltid være sjefen, ikke omvendt!

Når går jeg videre fra longering?

Når hesten går stabilt i form på longa i både skritt og trav, kan du begynne å ri ham. Ha korte økter til å begynne med, og vær fornøyd med lite. Jobb med det samme som du gjør når du longerer. Skritt, trav og overganger til holdt. Bruk stemmen mye til å begynne med, på samme måte som du gjør når du longerer. Han vet da hva stemme beskjeden betyr, og lærer å forbinde stemmen med de hjelperne du gir. Etter hvert kan du bruke mindre og mindre stemme. Ri mange svinger, volter og skifte av hånd. Vær nøye på støtten hele tiden. Gi hesten grunn til å stole på deg. Du må vise ham at du er der for å hjelpe ham hele veien. Vær nøye på å bruke så lette hjelpere som mulig. Har du vært flink med det arbeidet du har gjort på longe, bør du få en hest som svarer på fjærlette hjelpere. Selv om du har begynt å ri han litt, så fortsett å longere. Ri han to ganger i uka på banen, og longer to ganger. Kanskje er det lurt å longere 15 min før du begynner å ri på banen. Ri alltid ut på tur etter en økt på banen.

Bomarbeid

Det er nå på tide å introdusere litt bomarbeid på banen. Dette kan gjøres både når du rir og når du longerer. Husk bare at du alltid må ha 3 eller flere bommer. Men ikke overdriv antallet. 5 – 6 bommer er ofte mer enn nok på en rekke. Du må gjerne legge ut bommer flere steder på banen. Bommer hjelper til å etablere takt og rytme. Dette er viktige grunnprinsipper i all trening av hester. Prøv å beholde den takten og rytmen du får over bommene også ellers. Vær nøye på å ramme hesten skikkelig inn, og ri tydelig fra sjenkel mot hånda. Dra ALDRI i hestens munn, men møt han med en lett kontakt, og en stabil hånd han kan stole på.

Galopp

Det de fleste travere har mest problemer med, er galoppen. Han er lært opp fra tidlig av at galopp er fy-fy. De største problemene knytter seg allikevel til dårlig balanse. Galopp bør derfor ventes med til hesten går stabilt i form også når han ris i skritt og trav. Mange overganger trener hestens balanse. Start med å fatte galopp på longa. Pass på at du ber om galopp fra samme sted hver gang. Be med tydelig stemme; gaaaLOPP!, og back opp med longepisken – en liten vift er ofte nok. I utgangspunktet skal man ikke smelle med longepisken, og man skal unngå det så mye som mulig, men til å begynne med kan det hjelpe at den smeller litt. En halv runde er nok til å begynne med. Ofte bør innspenningstøylene spennes ut når vi skal forsøke oss på galopp. Da får han mulighet til å balansere seg med nakken igjen. Etter hvert skal han kunne holde galoppen lenger. Men husk at det er fatningen som gir han balanse. Derfor skal han gjøre mange fatninger, og ikke jages rundt i en ubalansert galopp runde på runde. 2 runder er nok. Når han fikser galopp på longa, kan du begynne med fatninger når du rir på banen. Fatt alltid i et hjørne, og la han galoppere ned langsiden. Om han fatter feil galopp til å begynne med, gjør ikke det noen ting. Det viktigste er at han fatter. Når fatningene kommer som de skal, kan du begynne å stoppe han hvis han fatter feil. Når hesten fatter feil galopp, er det vanligvis fordi utvendig skulder ikke er tilstrekkelig rammet inn. Få da utvendig hånd litt ned og tilbake, og klem utvendig kne litt inntil. Sitt opp med overkroppen, og ”tru” litt, for å hjelpe han å komme opp foran og ”sette” seg på baken. Da vil det bli lettere for han å holde balansen.

Høyregalopp

Flest hester har problemer med høyregaloppen. Dette kommer av at de fleste hester er ”venstrehendte.” en hjelp her kan være å plassere et lavt hinder, eller plassere en bom på bakken i det hjørnet du fatter galoppen fra. Fatt galopp i det hesten hopper over bommen eller hinderet. Dette øker sjansen for at han lander i riktig galopp. Husk hele tiden på at du må ramme inn den utvendige skulderen tilstrekkelig, og slippe fram høyre skulder.

Sprang

Det å ri og konkurrere sprang er det de fleste ønsker å gjøre. De beste spranghestene vi har i rideskolen vår, er omskolerte travere. Og selv om overskriften er sprang, skal jeg som vanlig snakke litt om dressur igjen. For om du skal ha en hest som kan hoppe høyt, og klare seg igjennom en bane, er det viktig at han er godt ridd igjennom på bakken i forkant av sprangtrening. Jeg kan ta et eksempel. I fjor høst fikk vi en fjording. Han kunne ingenting. Han kunne absolutt ikke hoppe. Han ble veldig usikker hver gang han ble ridd mot et hinder, og oppviste stor fantasi i måter å unngå dette skumle på banen. Et halvt år hoppet han ingenting. Han ble bare ridd på tur, i tillegg til dressurtrening på banen. Da han skulle hoppes igjen neste gang, viste det seg at han er et naturtalent! Han hopper som en gud, nettopp fordi han har blitt gitt tid til å få balanse, gjennom dressurtrening, til å klare å hoppe. Jeg har flere slike eksempler. Poenget er enkelt og greit at dressur trener hestens balanse, og balanse er grunnprinsippet i sprang. En balansert galopp er spesielt viktig. Mange hester klarer å hoppe relativt høye hindre fra trav. Men for å klare å holde igjennom en hel bane uten å bli fysisk og psykisk utslitt, er det viktig at hesten kan komme på hindrene i en kontrollert galopp. Trening av hesten over mye stuss- serier er viktig. Dette hjelper hesten i å svare fram. Han må følge med og passe beina sine. Det trener spenst og styrke, samt lydighet. Hindrene i en stuss eller gymnastikk- serie skal ha ca 3 meters mellomrom, + - ettersom hvor lange galoppsteg hesten har. Husk at det ikke er viktig å hoppe høyt. Det viktigste er at det tekniske sitter som det skal. Få en ridelærer til å hjelpe deg med ulike øvelser som er fine for din hest. Øk teknisk vanskelighets grad jevnt, ettersom hesten klarer de utfordringene du gir ham. Høyden kan økes seinere, når både du og hesten er sikre på det dere driver med. Det er viktig å ikke skremme hesten med for store hindre til å begynne med. Slik unngår du ubehaglige opplevelser selv også.

Instruksjon

Det er hele tiden viktig å få så mye instruksjon som mulig. Minst en gang i uka bør du spandere på deg. Husk at dette ikke bare bør være spranginstruksjon. Dressur er grunnlaget for at du skal få en god spranghest, og dertil er det nødvendig å ha hovedvekten av treninga rettet mot dressur. Kyndig veiledning er viktig uansett hvilket nivå man er på. Hvis man er litt grønn selv, og skaffer seg en helt grønn hest, sier det seg selv at hjelp er essensielt for å lykkes med hesten. Med tid og uendelig mye trening og tålmodighet, kan de fleste travere bli brukbare ridehester. De vil nok ikke kunne gå Grand Prix klasser, men du vil ha en hest som er like fin å kjøre eller ris på tur med, som å starte noen sprang og dressur konkurranser på. Du vil få en venn du kan gjøre masse moro med, forhåpentligvis i mange år. Lykke til med din avdankete traver, og husk at det er bedre å spørre om hjelp engang for mye, enn engang for lite!!
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng